Регулации

НЗОК предлага ПЕС да отпадне

27-09-2018 09:17
Биологичните терапии за нови пациенти ще се изписват на принципа на най-разходо ефективнияНЗОК предлага ПЕС да отпадне
Clinica.bg

press@clinica.bg

Здравната каса предлага да отпадне одобряването на биологичните терапии от Постоянния експертен съвет (ПЕС) към здравната каса. Идеята ще се разгледа на днешното заседание на Надзорния съвет на фонда и реализирането й зависи от неговото решение.

Въвеждането на ПЕС беше направено с оглед подобряване контрола на изписването на скъпите биологични терапии. Проблемът за пациентите с ревматологични заболявания обаче стана нуждата да пътуват до София. Отчитайки това затруднение за хората, новият управител на фонда д-р Дечо Дечев предлага на Надзора да отпадне този съвет. Също така пациентите да се облекчат допълнително, като се редуцират и прегледите им при комисиите в университетските центрове. В момента на всеки 6 месеца те трябва да ходят там, за да може медиците да им потвърждават терапията. Идеята е занапред да има две задължителни посещения през 6 месеца, а след това, ако всичко върви нормално, пациентът да ходи при лекаря си по местоживеене. В университетския център пък да отива само при усложнения.


Д-р Дечев предлага и въвеждането

на нов механизъм за избор на биологична терапия на пациентите с псориазис, Улцерозен колит, Болест на Крон и различните видове артрит. Както вече clinica.bg писа, намерението му още от поемането на поста бе да се предписва най-разходо ефективната за болните хора. Миналата седмица касата предложи на бизнеса да се изписва винаги най-евтината терапия и тя да се заменя, ако не дава резултат. Текстът, който сега ще разгледа Надзорният съвет обаче дава възможност на лекарите да предписват най-евтиния медикамент измежду подходящите за конкретния пациент с дадената диагноза. На практика новите правила са по-гъвкави и са съобразени с нуждите на пациентите.

Те ще засягат само новите болни

При тях медиците ще назначават «лекарственият продукт/терапевтичният курс с най-голяма разходна ефективност (най-доброто съотношение между постигане на терапевтичен резултат от прилагане на лекарствен продукт/лекарствена терапия и разходване на средства от бюджета на НЗОК за същия продукт/терапия, при съпоставянето му с друг/и лекарствен/и продукт/и или лекарствени терапии, представляващи терапевтични алтернативи и заплащани напълно или частично от НЗОК)». Очакваните спестявания за касата за година възлизат на над 4.5 млн. лв. Приемането на промените отново зависи от Надзорния съвет, а успешното им прилагане от създаването на прозрачни и ясни правила.


Честит Еньовден!

Честит Еньовден!

Днес се берат най-лековитите билки, а фармацевтите отбелязват своя професионален празник

Не сме съгласни аптеките да работят без заплащане

Не сме съгласни аптеките да работят без заплащане

Промените за изписването на повече лекарства на една е-рецепта улесняват всички, но засега са без нужните финансови параметри, казва маг. фарм. Димитър Маринов

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Тази година бюджетът на здравната каса е изправен пред повече предизвикателства от обикновено. Причината е, че КС отмени лимитите на болниците. Ще има ли дефицит, какво е решението, попитахме Боян Бойчев от АИКБ.

Ръст на пациените с лекарства по каса

Ръст на пациените с лекарства по каса

Те са се увеличили с над 19 хил. през миналата година, но ножицата в безплатната терапия остава все така широко отворена

Обмислят промяна на таксата от 5 лева за аптеките

Обмислят промяна на таксата от 5 лева за аптеките

Тя да не бъде еднаква за всички безплатни лекарства, а обвързана с цената им, предлага здравната каса

Без износ на инсулин още месец

Без износ на инсулин още месец

Здравният министър д-р Галя Кондева удължи срока на мярката до 17 юли, съобщиха от МЗ
И МЗ регламентира безплатната терапия за редки болести

И МЗ регламентира безплатната терапия за редки болести

Промените в Наредба 2 са нужни, за да започне НЗОК да я плаща и за хората над 18 години
Онкотерапията поскъпнала с 30%

Онкотерапията поскъпнала с 30%

Над 50% от разходите на здравната каса за лекарствата за рак са за 10 молекули, показва отчетът й за 2023 г.

Kасата отложи решението за безплатните лекарства

Kасата отложи решението за безплатните лекарства

Надзорният съвет утвърди промени в изискванията за лечение с медикамнети за шест заболявания

Помощник-фармацевтите стягат протести

Помощник-фармацевтите стягат протести

Те ще ги предприемат, щом се сформира новия парламент, настояват да продават лекарства с рецепта под ръководството на магистър
1 2 3 4 5 ... 154 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ