коментар

Е-рецептата остава мечта за нас

27-09-2018 06:47
Българите са с повече аптеки, отколкото европейците, но с по-малък достъп до услугата, коментира Венелин СапунаровЕ-рецептата остава мечта за нас
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Българските фармацевти свериха професиолния си часовник с колеги от над 100 страни по време на Световния конгрес по фармация и фармацевтични науки, провел се преди броени дни в Глазгоу. Какви са изводите след срещата? За какво мечтаят българските фармацевти? И какви промени трябва да ес направят в сактора потитахме Венелин Сапунаров, председател на Регионална Фармацевтична Колегия София-столична.

Съществуват драстични разлики между аптекарите по света. Това са част от изводите, които си направихме след форума в Глазгоу. Едно от основните неща е, че в България не се използва в достатъчна степен нашите познания. Често се налага да обясняваме, че сме медицински специалисти и че сме част от тази система, която е насочена към здравеното на хората. И че нашите знания са едно продължение на цялостното лечението.

 

Аптеки бол, но достъп труден

У нас в някои населени места хората има затруднен достъп до фармацевтична услуга. Въпреки, че в България на глава от населението аптеките са повече, отколкото са средно за Европа, продължава да има населени места, където няма достъп до аптеки. Това е един парадокс. Другите страни имат регулация. И тя така е направена, че пациентите да имат максимален достъп аптеките. Регулация за нови аптеки у нас няма. Те са концентрирани основно в големите градове.

Законът за лекарствата създанен с пропуски

В Закона за лекарствата в хуманната медицина още от създването му не са предвидени такива ограничения. Тоест от една страна има регулация и изисквания към аптеките, към персонала, а от друга страна не е помислено за пациентите. Например в Европа е заложено дори какво да е отстоянието от аптека до аптека в метри. В България откриването на аптеки е търговска дейност.

Лекарства на тезгяха в селския магазин е недопустимо

Това не е в полза на хората, които ще получат тези лекарства. Защото голяма част от лекарствата имат определени изисквания за съхрнение. На конгреса стана ясно значимата ролята на фармацевта. Той е нужен от създването на молекулите до крайния клиент. И една от основните му роли е да може да бъде в помощ на пациента. Да обмени информация с него за нежелани реакции на лекарството, за нещо което не съответства на ефекта му, както и за някакви усложнения. В България обаче не е така.

Парите за лекарства в касата без обратна връзка

Ние нямаме електроннно здравеопазване, нещо за което ние фармацентите настояваме да стане час по-скоро. На конгреса в Глазгоу видяхме, дори приложения за електронна обработка на лекарствата от аптеки и от здравните системи. Аз лично не бих се наел да кажа има ли злоупотреби с парите за лекарства на Касата или не, защото просто няма обратана информация. Според мен никой не знае точно, само някои хора в Касата – кой пациент колко и какви лекарства пие. Дали няма пациенти, които не пият излишни лекарства или пък да пият по-малко отколкото са им необходими за заболяването. Мисля си, че тази информация я нямат и на най-високо ниво.

Прехвърлянето на плащания при аптеките всяка година  

не е добре, но никой не ни пита. Тук парадоксът е следния, голяма част от лекарствата, реибурсирани над 80%, аптеката ги плаща, след което тя ги отпуска на пациента, след което започва изчакването, за да се върнат парите. И как да кажа това е сваляне на колене, особено ако са по-дълги периодите.

Мечтаем за е-досие и е- рецепта

Това, което си пожелахме в Световния ден на фармацевта е електронна рецепта и електронно здравно досие. Ако това нещо се случи всеки специалист, който е вътре в системата ще може да анализира и да даде подходящото решение на проблемите. В момента тези данните са на база само израходени средстава. Нормално е отзад да стои пациент, забаляване, колко пъти и какво лекарство се пие. Ние за това си пожелаваме е-досие и е-рецепта, за да може да има някава полза за обществото и пациентите. Това дава информация. Например в Германия се знае далеч назад в годините един пациент какво лекарство и в какви дози е пил. Това помага и на лекарите в проследяването на лечението. В аптеките пък виждат информацията, дали има негативни експозиции, всичко това е отразено и спестява различни неудобство.

Войната в ценовия диапазон е нелоялната конкуренция

В България всички, които си правят гимнастика със здравеопазването се интересуват основно колко пари изразходва системата или колко пари плаща някой. Нелоялната конкуренция е до някъде войната в ценовия диапазон, но всъщност в цена на лекарства не стои само цената, а в норамалните страни отзад стоят и цялото обслужване. Това са такива общи примери, които тук не се случват.


Пуснаха бюджета на НЗОК

Пуснаха бюджета на НЗОК

ГЕРБ подкрепи на първо четене парите на здравната каса в зала, но депутатите обещаха сериозни корекции на второ четене

И Бюджетната комисия писа 2 на здравеопазването

И Бюджетната комисия писа 2 на здравеопазването

Депутатите и там отхвърлиха проекта за парите на НЗОК за 2024 г., основните причини за това бяха липсата на реформи в болничната помощ, високото доплащане и разходите за лекарства

52 млн. разлика в предложенията за онколекарствата

52 млн. разлика в предложенията за онколекарствата

Ако депутатите приемат варианта на ГЕРБ, за година НЗОК ще спести едва 8 млн. от разликата в цените в болниците, а с този на ПП-ДБ - 60 млн.

Пет организации в платформа за решения

Пет организации в платформа за решения

Настояваме за активно и равноправно участие в обсъждането и изработването на прозрачна за обществото пътна карта за дигитализация на всички етапи по веригата на снабдяването с лекарства, казват те в отворено писмо до властите
Антибиотици и на хартия до 1 април

Антибиотици и на хартия до 1 април

До тогава се удължава и възможността за изписване на жълти и зелени рецепти по досегашния ред, предвижда проект за промени в Наредба на МЗ
Ядрените изследвания намират място в борбата с рака

Ядрените изследвания намират място в борбата с рака

Те са от съществена важност за медицината и здравето на европейците, казва еврокомисарят Илиана Иванова

Вкарват Протонния център в бюджета

Вкарват Протонния център в бюджета

ГЕРБ, БСП и ДПС обявиха, че ще подкрепят заделянето на средства, а от ИТН обявиха, че дори ще входират предложението официално в Парламента

Бюджетът на НЗОК стимулира профилактиката

Бюджетът на НЗОК стимулира профилактиката

Феноменален ръст от над 1.1 млрд. лв. се залага в бюджета на здравната каса за следващата година. Ще доведе ли това до нещо по-добро за пациентите, ще седят ли политики зад тези средства и какви, справя ли се здравния министър и ще подкрепи ли ПП кандидата на ГЕРБ за подуправител на НЗОК, попитахме доц. Васил Пандов. 

Малка крачка назад за е-рецептите

Малка крачка назад за е-рецептите

Те остават изцяло за диабета, при антибиотиците се въвежда гратисен период до април, а междувременно тръгва пилотен проект с електронно предписване на всички лекарства

Днес решават за е-рецептите

Днес решават за е-рецептите

Среща по темата ще проведе в Министерски съвет премиерът акад. Николай Денков със здравните власти и съсловието
1 2 3 4 5 ... 141 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Декември 2023 Предишен Следващ