Коментар

Търговските вериги са ни най-малко мили

26-09-2018 09:30
Десислава
Десислава
Антова
antova.desy@gmail.com
Търговските вериги са ни най-малко милиНай-лесното е да бъдем разкритикувани с клеймото – това не е пазарно, казва Искрен Веселинов
За таван в определянето на печалбата на хляба, млякото, яйцата настояха от ВМРО. От БСП вече определиха идеята като популистка. Предстои в рамките на следващите седмици тя да бъде обсъдена с браншовите организации в хранителния бизнес, както и с асоциацията на големите търговски вериги. Какво смятат войводите, попитахме Искрен Веселинов, заместник-председател на ПГ на „Обединени патриоти" и човекът, избран да води разговорите за въвеждането на тази мярка.
По принцип чист пазар няма никъде. Пазар, оставен сам на себе си ражда дефекти. Тези дефекти държавата ги поправя с регулации. Сега дали предлагаме правилната регулация, дали това ще бъде възприето като цяло, не мога да коментирам. Това е един регулационен механизъм като много други, които съществуват и няма нищо общо с това пазарно или не е предложението ни.

Ние сме на свободния пазар, но искаме

за определени чувствителни стоки да има някакъв алгоритъм за определяне на максимума на търговската надценка, която може да се постави. В противен случай - какво се случи - един министър да моли по веригите да намалят маржа си на печалба. Това пазарно ли е? Искаме в закон или в някакъв вид нормативен документ да е регламентирано по какъв начин се определя надценката на стоките. Това е нашата логика.

Дали сме прави или не, в началото на дебата сме

Най-лесното е да бъдем разкритикувани с клеймото – това не е пазарно. Според нас това е допустимо, както много други мерки за изправяне на дефектите на пазара. За момента ние имаме една идея, която искаме да изкоментираме с различните държавни институции, както и с различните заинтересовани лица – визирам камарата на производителите на такъв тип продукти, както и асоциацията на големите търговски вериги. Поставили сме си в срок от две седмици да се срещнем с всички тези заинтересовани страни. След което, ще ви кажем каква конкретна методика имаме предвид. Най-вероятно е това да стане с промяна в Закона за защита на потребителите.

Не се обиждаме на твърдението, че идеята

е популистка. Популизъм е дума, която се използва често, без да се знае нейното значение. Тя произхожда от латински. Популисти са наричани онези политици, които са говорили език близък до този на народа. В това отношение няма нещо обидно в това да ни наричат популисти, ако имаме правилно разбиране за значенението на думата. Още утре предстоят срещи с представители на Министерство на икономиката. Предстоят разговори с всички заинтересовани страни.

Търговските вериги ще ги питаме последни

В интерес на истината те са ни най-малко мили. Всички знаем, че те напрактика генерират една печалба, която излиза от България и не носи нищо позитивно като цяло за българите, освен някаква форма на организация и работа. Така че, ако трябва да са ни сърдити веригите – ще го преглътнем.


Заразеното пилешко не е стигнало до потребителите

Заразеното пилешко не е стигнало до потребителите

То е иззето от мрежата, каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева
Предупрежденията за салмонелата са закъснели

Предупрежденията за салмонелата са закъснели

За последният месец има 7 нотификации, каза д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители"
Открити са млечни продукти без документи

Открити са млечни продукти без документи

Запечатаха складове след спецакция на Икономическа полиция, ГДНП, НАП, БАБХ и МВР
Дете намери медицинска игла в пържолата си

Дете намери медицинска игла в пържолата си

Момичето е добре, от Агенцията за безопасност на храните започват проверка
В седмичните градини може и мекици

В седмичните градини може и мекици

Това е записано в Наредбата за хранене на децата от 3 до 7 години в детските градини
Изтеглиха от пазара опасни колбаси и риба

Изтеглиха от пазара опасни колбаси и риба

Заразени са с листерия, предупредиха от БАБХ
МЗ:Критиките за промените в Наредбата за детското хранене са неоснователни

МЗ:Критиките за промените в Наредбата за детското хранене са неоснователни

Българските държавни стандарти , се изготвят от Технически комитети към Българския институт по стандартизация, заявиха от ресорното ведомство
Изтеглиха за унищожаване 13 677 кг. храни

Изтеглиха за унищожаване 13 677 кг. храни

Предлагане на продукти с изтекъл срок на годност и некоректно етикиране са сред най-честите нарушения, сочат резултатите от проверките на инспекторите от БАБХ през юли
Пропуск в докладването на зарази от храни

Пропуск в докладването на зарази от храни

Кампилобактериозата е най-честата в Европа, у нас обаче не се изследва достатъчно, казва чл.-кореспондент Христо Найденовски
Старт на програмата за борба с двойни стандарти

Старт на програмата за борба с двойни стандарти

Общоевропейско проучване за различието при храните е със съмнителна достоверност, казва евродепутатът Емил Радев
1 2 3 4 5 ... 6 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Януари 2020