Преосмисляне

Отлагат безплатните хапчета за хипертония

01-08-2016 14:47
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Отлагат безплатните хапчета за хипертония Лимитите на болниците остават 134 млн. средно на месец и до края на годината
Снимка: Дарик
Безплатните хапчета за есенциална хипертония може да не влязат в сила от септември, както обеща здравният министър Петър Москов. Това предвижда решение на Надзорния съвет на здравната каса от последното му заседание. С него фондът иска по-високото реимбурсиране на лекарствата за тази диагноза да се отложи за 1 април 2017 г. За да стане това факт обаче, трябва да се съгласи и здравно министерство.

Хапчетата за есенциална хипертония в момента се реимбусират от касата между 25 и 75 на сто. Тъй като са много евтини, а частта, която плаща касата е малка, повечето хора си ги купуват сами. В съзвучие с целите на здравната си политика - подобряване достъпа до социално значими заболявания, през пролетта Москов обяви, че касата ще повиши реимбурсацията на тези медикаменти от 1 септември. Сега обаче фондът иска това да се отложи.

Решението на Надзора на НЗОК не е неочаквано, тъй като парите за лекарства няма да стигнат. На 930 млн. лв. се очертава да възлязат разходите на Касата през тази година в аптеките и болниците. От тях около 660 млн. лв. е сумата, която фондът ще даде за медикаменти в извънболничната помощ.

Лекарствата за високо кръвно в същото време се нареждат на второ място по големина на средствата, които годишно дава НЗОК. За 2015 г. фондът е платил 54 млн. лв. Медикаменти за есенцилана хипертония ползват по каса 204 хил. души. Разходите на фонда за тях през първите 6 месеца на тази година са били 4.6 млн. лв. Ако лекарствата се покрият напълно, се очаква харчовете да нараснат повече от двойно, тъй като с по-добрата реимбурсация ще се повиши и броят на хората, които ще започнат да си купуват медикаментите по каса.

За да ограничи разходите, касата въвежда по-голям контрол и над изписването на новите терапии за хепатит С. Протоколите за тях вече ще се одобряват само в 4 лечебни заведения – „Св. Георги" в Пловдив, „Г. Странски" в Плевен, „Св. Марина" във Варна и „Александровска" в София. Също така се въвежда и рестриктивното правило за това едно лекарство да се плаща поне в 5 европейски държави, за да се реимбурсира от касата. Изискването се залага при договарянето на отстъпките, тъй като ВАС го отмени от наредбата по цените, където доскоро фигурираше. Според съда правилото поставяше медикаментите пред различни изисквания за финансирането им с публични средства, което не трябва да се допуска. С повторното му въвеждане на практика ще се забави покриването на някои молекули от касата и така ще се намалят разходите й.

За разлика от затягането на харчовете при медикаментите, при болниците подобни мерки засега няма. Касата да прибави определените 224 млн. лв. от резерва си за болнична помощ, е решил Надзорът на фонда на същото заседание. Едва с 2.4% по-ниски ще бъдат бюджетите на клиниките през летните месеци, тъй като тогава традиционно хоспитализациите намаляват. Освен това лимитите средно за месец общо на всички болници няма да превишават 134.8 млн. лв. На практика толкова е харчът им и досега.Лекарства с опиат - на обикновена рецепта

Лекарства с опиат - на обикновена рецепта

Облекчението важи до 31 март 2020 г., пише в променена наредба на МЗ
Необходим е план срещу антибиотичната резистентност

Необходим е план срещу антибиотичната резистентност

На кръгла маса в парламента бяха обсъдени проблемите, свързани с отговорното използване на тези незаменими лекарства
136 млн. опаковки на лекарства в системата за верификация

136 млн. опаковки на лекарства в системата за верификация

Над две трети от медикаментите все още не минават през проверките
СТАДА придобива Валмарк

СТАДА придобива Валмарк

Тя е една от водещите компании в Централна Европа в сферата на продуктите за грижа за здравето
ЕМА препоръча да се внимава с лекарство за МС

ЕМА препоръча да се внимава с лекарство за МС

Медикаментът не трябва да се приема от пациенти със сърдечносъдови проблеми
Надзорниците коригираха пропуск  в бюджета

Надзорниците коригираха пропуск в бюджета

НС на НЗОК проведе извънредно заседание и попълни важен списък с лекарства
МЗ регламентира цените на лекарствата извън НЗОК

МЗ регламентира цените на лекарствата извън НЗОК

Това са онкомедикаменти, препарати за трансплантирани и за лечение на редки болести
Липсват лекарства за онкозаболявания

Липсват лекарства за онкозаболявания

Те не са разрешени за продажба у нас, но са нужни на пациентите, алармират от сдружение „Лимфом"
Касата плаща по нов ред скъпите лекарства

Касата плаща по нов ред скъпите лекарства

Касата и фармацевтичните фирми ще договарят критерии за ефекта от терапиите, предвиждат промени в проектобюджета на фонда
1 2 3 4 5 ... 60 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Ноември 2019