Преосмисляне

Отлагат безплатните хапчета за хипертония

01-08-2016 14:47
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Отлагат безплатните хапчета за хипертония Лимитите на болниците остават 134 млн. средно на месец и до края на годината
Снимка: Дарик
Безплатните хапчета за есенциална хипертония може да не влязат в сила от септември, както обеща здравният министър Петър Москов. Това предвижда решение на Надзорния съвет на здравната каса от последното му заседание. С него фондът иска по-високото реимбурсиране на лекарствата за тази диагноза да се отложи за 1 април 2017 г. За да стане това факт обаче, трябва да се съгласи и здравно министерство.

Хапчетата за есенциална хипертония в момента се реимбусират от касата между 25 и 75 на сто. Тъй като са много евтини, а частта, която плаща касата е малка, повечето хора си ги купуват сами. В съзвучие с целите на здравната си политика - подобряване достъпа до социално значими заболявания, през пролетта Москов обяви, че касата ще повиши реимбурсацията на тези медикаменти от 1 септември. Сега обаче фондът иска това да се отложи.

Решението на Надзора на НЗОК не е неочаквано, тъй като парите за лекарства няма да стигнат. На 930 млн. лв. се очертава да възлязат разходите на Касата през тази година в аптеките и болниците. От тях около 660 млн. лв. е сумата, която фондът ще даде за медикаменти в извънболничната помощ.

Лекарствата за високо кръвно в същото време се нареждат на второ място по големина на средствата, които годишно дава НЗОК. За 2015 г. фондът е платил 54 млн. лв. Медикаменти за есенцилана хипертония ползват по каса 204 хил. души. Разходите на фонда за тях през първите 6 месеца на тази година са били 4.6 млн. лв. Ако лекарствата се покрият напълно, се очаква харчовете да нараснат повече от двойно, тъй като с по-добрата реимбурсация ще се повиши и броят на хората, които ще започнат да си купуват медикаментите по каса.

За да ограничи разходите, касата въвежда по-голям контрол и над изписването на новите терапии за хепатит С. Протоколите за тях вече ще се одобряват само в 4 лечебни заведения – „Св. Георги" в Пловдив, „Г. Странски" в Плевен, „Св. Марина" във Варна и „Александровска" в София. Също така се въвежда и рестриктивното правило за това едно лекарство да се плаща поне в 5 европейски държави, за да се реимбурсира от касата. Изискването се залага при договарянето на отстъпките, тъй като ВАС го отмени от наредбата по цените, където доскоро фигурираше. Според съда правилото поставяше медикаментите пред различни изисквания за финансирането им с публични средства, което не трябва да се допуска. С повторното му въвеждане на практика ще се забави покриването на някои молекули от касата и така ще се намалят разходите й.

За разлика от затягането на харчовете при медикаментите, при болниците подобни мерки засега няма. Касата да прибави определените 224 млн. лв. от резерва си за болнична помощ, е решил Надзорът на фонда на същото заседание. Едва с 2.4% по-ниски ще бъдат бюджетите на клиниките през летните месеци, тъй като тогава традиционно хоспитализациите намаляват. Освен това лимитите средно за месец общо на всички болници няма да превишават 134.8 млн. лв. На практика толкова е харчът им и досега.Фармата все така щедра

Фармата все така щедра

От няколко стотин лева до няколко стотин хиляди дават компаниите на лекари и пациенти за различни дейности

ЕК разреши лекарство за КОВИД

ЕК разреши лекарство за КОВИД

Remdesivir ще се прилага, фирмата обяви официално, че цената за инжекция ще е $390

Затягат контрола на лекарствата в болница

Затягат контрола на лекарствата в болница

Депутатите въведоха втори код за медикаментите и позволиха на касата да ги плаща, ако се ползват извън разрешителното им за употреба

Първият сигнал за фалшив медикамент беше от България

Първият сигнал за фалшив медикамент беше от България

Днес депутатите от здравната комисия ще разгледат на второ четене проекта за изменение на закона за лекарствата. С него се предвижда и задължително внедряване на системата за верификация и няякои промени. Докъде стигна този процес у нас, има ли фалшиви лекарства на пазара, попитахме Илиана Паунова.
Касата на минус 37 млн. за 2019 г.

Касата на минус 37 млн. за 2019 г.

Над 74% от парите на фонда са отишли за болници и лекарства

Искат втори код за лекарствата

Искат втори код за лекарствата

Това ще доведе до отлив на още медикаменти от пазара, предупреждават от индустрията
Над 250 млн. опаковки с код за верификация

Над 250 млн. опаковки с код за верификация

Над 1 милион лекарствени опаковки седмично са сканирани седмично през април и май
Великобритания изследва лекарство за рак срещу КОВИД

Великобритания изследва лекарство за рак срещу КОВИД

Нискодозовото лечение със стероида Дексаметазон е основен пробив в борбата срещу смъртоносния вирус, твърдят английски учени
„Воля“ иска безплатни лекарства за децата

„Воля“ иска безплатни лекарства за децата

Започва кампания за цените на медикаментите, съобщи Кръстина Таскова
ЕМА оценява финално Ремдесивир

ЕМА оценява финално Ремдесивир

Постъпи заявлението за условно разрешение на лекарството срещу КОВИД-19 в Европа
1 2 3 4 5 ... 67 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юли 2020