Коментар

Повече пари за профилактика, а не за лечение

20-09-2018 07:06
Като отрицателна черта на сегашния модел виждам липсата на санкции за безотговорни към здравето си пациенти, каза Георги КолевПовече пари за профилактика, а не за лечение
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Рамката на дълго очакваната реформа най-накрая стана ясна - пълна демонополизация на касата или въвеждане на задължително здравно застраховане, което да легализира доплащането и леко да го увеличи. До края на месеца здравният министър Кирил Ананиев ще даде и подробностите. Какво е мнението на депутатите, от които зависи реализацията й, попитахме Георги Колев от Обединени патриоти.
Всички ние се целим в едно - постигане на качество в здравеопадването. Няма институция, която да не иска да постигне този резултат. Проблемът е заедно да решим пътя, по който да се случи това.

 

Това може да се постигне чрез наблягането

на ранната диагностика, а не на лечението. Ако това се случи средствата за здраве ще бъдат по-малко. Защото парите за профилактиката не са толкова, колкото са за лечение.

Навременното откриване на заболяването ще е евтино за държавата и за пациента. Т.е. ще може да удължим живота на хората с малко средства. Сега обаче нещата са точно обратното.

Имаме не министерство на здравеопазването,

а на болестолекуването. От тук за Бургас може да минем и през Стара Загора, а можем и през Берлин. Явно някой има интерес процеса на „болесто лекуването" да бъде скъп и ощетяващ, както за министерството, така и за пациентите. Не бива да позволяваме тези, които имат такъв тип цели да ги постигнат. Вие ще ги видите. Те ще бъдат на кръглата маса на 26 септември.

 

Демонополизирането на здравната каса е

тема на патриотите, зад която твърдо стоим, още повече, че тя присътва и в коалиционното споразумение на правителството. Като отрицателна черта на сегашния модел виждам липсата на санкции за безотговорни към здравето си пациенти. Вижте ситуацията в Германия, където увеличават здравната вноска на онези пациенти, които са немърливи към здравето си.

 

Парите за здраве трябва да могат

да бъдат споделени, като те могат да са средства от евентуално увеличение на здравната вноска или на застраховка. Ако човек е здрав, но неговото дете или майка му имат нужда, трябва да може тези средства да се използват за тях. Но дискусията за реформата тепърва предстои. 


Болниците бяха много още през 2003 г.

Болниците бяха много още през 2003 г.

Затова направихме първата здравна карта, тя трябваше да каже къде да има лечебно заведения и къде не, но медицината много често се политизира, казва проф. Красимир Гигов
По следите на здравната реформа с проф. Красимир Гигов

По следите на здравната реформа с проф. Красимир Гигов

Сегашното състояние на здравната систтема е плод на политическо решение, а не лично на МЗ, кзва той

"По следите на здравната реформа" с проф. Генчо Начев

Няма държава, в която здравеопазването да е чист пазар, никъде в цивилизования свят не може да отидеш на това поле и да направиш болница, казва той
Не съм оптимист за здравеопазването

Не съм оптимист за здравеопазването

С химикала се вадят повече пари, отколкото със слушалката и скалпела, цялата работа се изроди, защото няма контрол, казва проф. Генчо Начев

Парите движат здравеопазването

Парите движат здравеопазването

И в това няма нищо лошо, ако се използват, както трябва, особено, когато са обществени средства, смята проф. Атанас Щерев

НЗОК ще стане и застраховател

НЗОК ще стане и застраховател

Касата ще е равнопоставена на здравните фондове при новия модел, каза министър Ананиев
Районни колегии подкрепиха БЛС за новия модел

Районни колегии подкрепиха БЛС за новия модел

Лекари от София, Хасково и Кюстендил изразиха съгласие с опасенията на съсловната организия за предложената реформа
Ситуацията с новия модел е параграф 22

Ситуацията с новия модел е параграф 22

Здравният министър Кирил Ананиев представи официално визията си за новия здравноосигуретелен модел. Той предвижда демонополизация на НЗОК, която ще се конкурира с частни фондове. Kaкви проблеми би решил новият модел, какви са рисковете и алтернативите, попитахме Аркади Шарков, здравен експерт в ЕКИП.
Да не се променя здравноосигурителния модел

Да не се променя здравноосигурителния модел

Необходима е реформа в организацията на системата, 3% няма да стигнат за издръжка на фондовете, казва д-р Неделчо Тотев
Модел за богати държави

Модел за богати държави

Убеден съм, че ние нямаме условия и възможности да реализираме този модел, каза проф. д-р Григор Димитров
1 2 3 4 5 ... 15 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ