Ново

Сайт събира кампаниите срещу рака на гърдата

01-08-2016 12:20
Всяка година у нас тази диагноза получават близо 4000 жени, около 1200 умират Сайт събира кампаниите срещу рака на гърдата
Clinica.bg

press@clinica.bg
Актуални кампании, новини, информация за превенция и диагностика на рака на гърдата ще обедини стартиралият днес интернет сайт - www.raknagurdata.com. За това съобщиха създателите му. За пациенти и техните близки той ще осигурява и възможност за връзка с психолог.
Ракът на млечната жлеза е най-често срещаното онкологично заболяване при жените в България. Той представлява около 25% от случаите на рак при жените в страните от Европейския съюз и е причина за 32% от смъртните случаи при хората с онкологично заболяване. Най-често диагнозата рак на гърдата се поставя на жени над 40-годишна възраст, а мъжете с рак на гърдата се диагностицират средно на 68-годишна възраст. Рисковите фактори нарастват, ако няколко близки роднини са имали диагноза рак на гърдата, или ако майката на лицето е получила такава диагноза, преди да навърши 50 години.

В повечето случаи ракът на гърдата се появява в клетките, които покриват стените на млечните канали, но може да започне и от тези, покриващи млечните жлези. В много малко случаи ракът може да се появи в други тъкани на гърдата.

Най-сигурният начин за предпазване от рак на гърдата е мамологичното изследване на двете гърди, съветват специалисти.

Новата интернет страница е своеобразно продължение на традиционната кампания за рак на гърдата, която Първа САГБАЛ „Св. София" провежда вече четвърта година. Тя е създадена в партньорство със Специализираната болница за активно лечение по онкология – София, Военномедицинска академия и Първа МБАЛ-София и с подкрепата на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ).

Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ