15 септевмри

Открита навреме, сколиозата е лечима

18-09-2018 08:37
Поне веднъж месечно родителите да наблюдават детето, препоръчва д-р Ирина СъбиноваОткрита навреме, сколиозата е лечима
Веса
Караоланова
vesakaraolanova@gmail.com

Когато преди години имаше училищни лекари, след 15 септември всяко дете бе преглеждано и за гръбначно изкривяване. В наши дни тази отговорност е на личния лекар. Но и тогава, и сега водеща е ролята на родителите. Особено внимание трябва да обръщат на подрастващите между 11 и 16 години. Каква е причината, обяснява физиотерапевтът д-р Ирина Събинова от болница "Тракия".

Сколиозата или гърбначното изкривяване е заболяване, при което гръбначният стълб се отклонява странично във фронталната равнина. Тя е обект на наблюдение от ортопеди, педиатри , физиотерапевти, кинезитерапевти, рехабилитатори и, разбира се, от родителите. Добрата прогноза на заболяването зависи от ранното й откриване, категорична е д-р Събинова. Тя подчертава, че етиологията на гръбначните изкривявания все още не е напълно изяснена.


Видовете


По своя характер те са два вида - вродени и придобити. Вродените сколиози се дължат на някои анатомични промени в гръбначните прешлени и ребрата и се наблюдават още при раждането на детето или в много ранна възраст - между 0 и 3 години. Втората голяма група са т.нар. придобити гръбначни изкривявания.Тук различаваме два основни вида: ювенилни сколиози,които се откриват при деца между 4 и 9 години.Те са базирани на неврологични,травматични или др.костно-ставни промени,които дават по-късни прояви - рахитични деформации, вродени деформации на прешлените или нееднакъв тонус на мускулатурата вследствие на заболявания на ЦНС и ПНС.

Другата голяма група са идиопатичните сколиози, които се наблюдават след 10г.възраст. Голямото предизвикателство пред медицината са именно идопатичните сколиози – причината за проявата им, най-често не е изяснена. И точно този вид гръбначни изкривявания са най-голям процент. Те засягат децата в ранна ученическа възраст до етапа на пълно израстване на юношата (до 17-18 или 20-годишна възраст), обяснява лекарката. Ювенилните сколиози имат бързо развитие и неблагоприятна прогноза.Този вид заболяване има ясна профилактика – детето трябва от най-ранна възраст да бъде наблюдавано от педиатър, за да не се допуска задълбочаване на костно-ставните деформации,усложненията на неврологичните заболявания и развитието на рахит. Да се провежда съответната профилактика на рахита,с витамин Д., като така се ограничат причините, който водят до деформациите в скелета, категорична е д-р Събинова.


Причините


При децата между 6 и 10 години сколиозата, освен по-горе споменатите вродени и придобити заболявания, може също така да се дължи и т.нар." порочни навици"- неправиллен седеж и неправилната стойка, неправилното носене на ученическите чанти и раници. А и децата прекарват твърде дълго време легнали или наведени над различни електронни устройства, което също е предпоставка за неправилно развитие на гръбнака.

ВИЗИТКА

Физиотерапевтът и рехабилитатор д-р Ирина Събинова е от Стара Загора. Завършила е медицина през 1994 г. в родния с град. Работила е в Павел баня, в Старозагорските минерални бани, 10 години в БДПЛ към ВМА в Поморие. От 2000 до 2015 г. живее и работи в Бургас и Поморие. От 2015 г. отново е в Стара Загора, а от 1 година работи в Медицинския център –Трета Поликлиника към болница „Тракия", като физиотерапевт в доболничната помощ. Специализирала е и хомеопатия.

В по-късна възраст - между 10 и 18 години, сколиозата може да се дължи на бързото израстване на височина,на появата на вторични полови белези и др. Например уголемяването на млечните жлези при момичетата, често е причина за гръбначно изкривяване. В този период,от свян и др. предразсъдъци момичетата заемат определена поза, която може да доведе до отклонения в гръбначния стълб.

В началото на учебната година все се говори за тежестта на ученическите раници. Децата от I до V клас все още имат неукрепнала костно-мускулна система и затова те трябва да носят раници, за да бъде тежестта разпределена равномерно върху целия гръбначен стълб и раменния пояс- симетрично, казва д-р Събинова.


Степените на изкривявания


Гръбначните изкривявания са няколко степени ,в зависимост от това какво е отклонението от физиологичните извивки на гръбначния стълб. Първата степен се характеризира с отклонение до 10 градуса, при втората то е над 20 градуса, а при третата отклонението е над 20 до 40 градуса и четвърта над 40 градуса отклонение.

Първостепенна роля в ранното откриване на това състояние играят родителите, личните лекари, които при годишните профилактични прегледи би трябвало да обръщат внимание на цялостното развитие на детето, но и всички други специалисти ,при които по друг повод се консултира дете или юноша.


Как да я разпознаем


Зачестяват случаите на засегнати от сколиоза деца и то най-вече във възрастта между 11 и 16 години, сочат наблюденията на д-р Събинова. Тя обяснява, че точно в този период организмът най-бързо израства. Освен това в тази възраст децата придобиват самочувствие на големи и самостоятелни.Те влизат в банята сами, предпочитат да се събличат и обличат в стаята си, като не допускат там да влизат възрастните. Сами или с връстници, а не с родител, пробват и купуват дрехи. Всичко това е причина, родителите да не наблюдават пряко тяхното развитие, израстване и евентуално деформации на скелета.

Лесни за наблюдение признаци са дали едното рамо е по-ниско от другото или едната лопатка не стърчи, дали едната ръка е по-дълга от другата или са симетрични ръцете, таза, колената и др. Затова поне веднъж месечно родителите трябва да наблюдава детето си съблечено, препоръчва специалистката. Когато детето застане,като"войник"и пусне ръце до тялото, между талията и ръцете се образуват триъгълници и те трябва да са симетрични,при изправена стойка-рамена,горни крайници,ъгли на лопатки, ниво на коленни стави-да са също симетрични.Друг косвен признак за проблеми с гръбначния стълб при децата са болки в гърба и крайниците,дори може да получат главоболие.

Отказът на детето да играе навън също може да е признак, че чувства физически дискомфорт. Случаите на сколиоза зачестяват и по друга причина - в наши дни децата почти не играят на вън, рядко са сред природата, почти не спортуват. А и съвременните деца прекалено дълго са пред компютри или наведени над таблети и телефони.


Профилактиката


Да не се носят чанти тип "пощальон" или чанти, които се носят в ръка, особено по-големите ученички, които обичат да носят дамски чанти. Не е удачно да се ползват и раници на колелца, защото, когато детето дърпа такава раница, скелетът се усуква и се натоварва едната половина на тялото, което също може да е предпоставка за гръбначно изкривяване. Не може едно 25-килограмово дете да носи 7-8 кг чанта с учебници и тетрадки! Едно дете с тегло 25 кг може да носи не повече от 3, най-много - 4 кг раница на гърба си, категорична е специалистката. Друга нейно препоръка е доколкото е възможно на родителите и учителите да повлияят на подрастващите, нека да ограничат заниманията им с компютри, таблети, телефони до не повече от 2 часа дневно поне до навършване на 13-14 г. Друго важно, което зависи от родителите е, височината на стола и бюрото да бъде съобразена с ръста на детето. И по възможност в стаята му да влиза повече естествена светлина. Не може един юноша, висок 170 см и дете с ръст 130 см да ползват един и същи стол. Столът трябва така да се коригира, че гърбът на детето да е изправен, а стъпалата му да стъпват на пода така, че коленете да сключват прав ъгъл.


Спортът на помощ


Приоритетно упражняват спортове, които удължават и разтягат тялото, категорична е д-р Събинова. Най-добрият спорт за развитие на костно-мускулната система и за профилактика на сколиозата е плуването, подходящи са волейболът, спортната гимнастика, бойните спортове, йога и др. В никакъв случай да не се упражняват спортове, които развиват едната страна на тялото – редовните тренировки на тенис и бадминтон например, е желателно да започнат в по-късна възраст, а ако са започнали по-рано, нека да не се отделя прекалено много време за тях, казва лекарката. Няма дете, което да не обича колело, но при карането му стойката също е приведена, поради което не бива да се прекалява -особено при деца със начална сколиоза - например средно не повече от 2 часа. Ако днес детето е карало 4-5 часа колело, нека утре да иде на плуване, на спортна гимнастика, или на балет, на народни танци, да поиграе баскетбол или футбол и др.


Лечението


Когато сколиозта е в лека степен, т.е. има леко нарушение на осанката и походката, достатъчна е и забележката "Изправи се!", за да коригира детето позата си. В този етап се провеждат горе споменатите спортове и занимания,както и специфични упражнения за засилване на коремната и гръбначна мускулатура, представени от специалист,които се извършват редовно вкъщи.

Следващата степен, когато има изкривяване до 20 градуса, с асиметрия на раменете, едната ръка е „по-дълга" от другата или има деформация в лопатките или в таза, провеждането на упражнения не е достатъчно. Необходими са масажи за релаксация на напрегнатата мускулатура и тонизиране и електростимулация на отслабената мускулатура. В първа и втора степен лечението се провежда предимно със средствата на Физикалната и рехабилитационна медицина - физио- и кинезитерапия. В по-тежките степени след задължителна консултацията с ортопед - тя се провежда при всички степени на сколиозата. Може да се наложи носенето на специални корсети, а в най-тежката степен се стига и до оперативно лечение. В трета и четвърта степен лечението се провежда основно от ортопеди,като успоредно с него се провеждат физио и кинезитерапия,след преценка от физиотерапевт.

Най-сигурната диагностика е рентгеновата снимка, която показва и степента на увреждане, казва физиотерапевтът. Тя е категоричана, че пациентите трябва да се наблюдават на всеки 6 месеца, до спиране на растежа на скелета/18-19г/. Добрият ефект от лечението зависи не само от работата на лекарите, но и от съпричастността и дисциплината на пациента.

Нелекуваната сколиоза може да доведе до увреждане на множество органи в човешкото тяло. Ако заболяването напредва, може да бъде деформиран гръбначният стълб, впоследствие и гръдната клетка. Може да се притиснат органите в нея- белия дроб и сърце,като сериозно може да бъде нарушена тяхната функция.


Свръхамбициозните родители стават опасни

Свръхамбициозните родители стават опасни

Адекватно ли е училището, какви грешки допускат родителите в стремежа си да отгледат „успешни деца". В поредицата "15 септември" потърсихме отговорите на тези въпроси от психолога Светла Стайкова.

Главоболието при децата може да е сигнал за очила

Главоболието при децата може да е сигнал за очила

Как да познаем, че детето не вижда? Кога започва грижата за детското зрение и защо е важно очилата да се сложат навреме? Рубриката ни „15 септември" продължава със съветите на доц. Виолета Чернодринска.
Няма лоши деца, има лоши родители

Няма лоши деца, има лоши родители

Младежите често избухват, защото им липсват контрол и възпитание. Отговорността за тях обаче е на родителите, твърди психологът доц. Хариета Манолова
Заменете антибиотиците с чесън и мед

Заменете антибиотиците с чесън и мед

Поредицата ни, посветена на здравето на учениците продължава. Фокусът й този път е алтернативната медицина. Как да повишим имунитета на децата, попитахме д-р Мариян Иванов.

Плуването е най-полезният спорт за децата

Плуването е най-полезният спорт за децата

Наднорменото тегло e сред най-честите проблеми при учениците. Опаснo ли e здравето, защо се стига до него и как да се преодолее, попитахме д-р Антония Василева. 

Как изглежда съвременният ученик

Как изглежда съвременният ученик

Затлъстяването и проблемите със зрението са най-големите бичове за българските деца

Залягането над домашните – най-много 4 часа

Залягането над домашните – най-много 4 часа

Стресът може да се окаже по-коварен и от грипа за учениците. Как да изградим за децата си "режим за отличници", за да са здрави и бодри в час? Попитахме педиатърът д-р Веселина Димова.
Гърбът се изкривява между 3 и 7 клас

Гърбът се изкривява между 3 и 7 клас

Поредицата ни "15 септември" продължава със съвети за счупванията и гръбначните изкривявания. Защо са важни упражненията и кога трябва да се избягва спортът? Попитахме доц. Красимира Казалъкова.
Лошият чин е по-коварен от тежката раница

Лошият чин е по-коварен от тежката раница

Тежките раници, неудобните чинове и залягането над домашните са главните виновници за изкривяванията в клас. Какви проблеми издава стойката на детето? В поредицата ни "15 септември" отговаря д-р Явор Пукалски.

Закалете детето преди първия звънец

Закалете детето преди първия звънец

Може ли училището да не се превръща в мъчилище? Как децата ни да са здрави, спокойни и успешни в клас? Отговорите даваме в новата поредица "15 септември". Днес съветите са от педиатъра д-р Валери Исаев.

Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ