Здравеопазване

Победихме за храните в ЕС

14-09-2018 13:12
Приетият доклад е стъпка напред в борбата с храните второ качество, смята Емил Радев Победихме за храните в ЕС
Clinica.bg

press@clinica.bg
Докладът на Европейският парламент (EП) за двойния стандарт при храните е стъпка в правилна посока. Това каза българският евродепутат от ГЕРБ, член на Европейската народна партия в ЕП Емил Радев. Вчера на свое заседание ЕП прие доклад, с който признава двойният стандарт при храните като нелегална практика.

„С колегите от засегнатите държави сме на мнение, че потребителските предпочитания не трябва да се използват като извинение за по-ниско качество или за предлагане на различни качествени класове на различни пазари в ЕС", подчерта Радев. Българският евродепутат и вносител на редица текстове, отбелязващи разликите в качеството на продуктите на различните пазари. Те са намерили място в окончателно приетите текстове от ЕП. Прието е и предложението за изменение на Приложение I от Директивата за нелоялните търговски практики. 

Въвежда се допълнителен елемент в „черния списък",

определящ забранените при каквито и да било обстоятелства практики, който изрично посочва разликите в качеството на продукти с еднаква марка. В доклада, освен за точно информиране на потребителите се призовава още и за трансгранично сътрудничество и обмен на данни. Националните органи за защита на потребителите и органите в областта на храните, както и сдруженията на потребителите трябва да информират Европейската комисия относно потенциално несъответстващи продукти и възможни нелоялни практики. Целта е изработване на обща методология за тестове за събиране на достоверни и сравними доказателства, които да спомагат да се установи до колко разпространени са двойните стандарти. Проблемът за двойните стандарти при храните засяга страните от Източна Европа. За справянето с проблема се предвижда изработването на общ кодекс. 


С промените изворната вода няма да изчезне

С промените изворната вода няма да изчезне

Измененията в наредбата се налагат заради уеднаквяване на понятията с тези в европейското законодателство, казва проф. Петър Пенчев
МЗ подготви нова наредба за минералната вода

МЗ подготви нова наредба за минералната вода

Тя е в отговор на процедура срещу страната ни от ЕС, че от един и същ извор се предлагат повече марки

Стопили сме се с 8121 души за година

Стопили сме се с 8121 души за година

Броят на починалите е намалял с 270 или с 0.3% в края на 2024 г., спрямо 2023 г., показват данните на НСИ
Без сухи супи в училищните бюфети

Без сухи супи в училищните бюфети

В стола пилето в стола трябва да е без кожа, а рибата да се включва в менюто поне веднъж седмично, предвижда Наредба на МЗ
Зачестяват офертите с ИИ за

Зачестяват офертите с ИИ за "безплатни" цярове

Такива продукти са и рискови, защото не знаем какво съдържат и кой е техният производител, казва Габрела Руменова
Водата в сиренето намалява белтъка

Водата в сиренето намалява белтъка

За хубаво, българско производство по БДС, съдържанието й трябва да е от 52% до максимум 54%, казва проф. Донка Байкова
Вдигат водата в саламуреното сирене

Вдигат водата в саламуреното сирене

Горната граница се повишава на 65%, предвижда промяна в наредба на земеделското министерство
Няма нарушения при райския газ

Няма нарушения при райския газ

От над 4 хиляди проверки на здравните органи, нарушения са установени само в един търговски обект, отчете д-р Галя Кондева

Рибата е подходяща за всеки

Рибата е подходяща за всеки

Тя е нискокалорична, лесноусвоима и богата на палитра от полезни мазнини, но внимавайте с качеството и произхода й, съветва проф. Веселка Дулева
32% от първолаците с наднормено тегло

32% от първолаците с наднормено тегло

Такъв дял са били те у нас през 2023 г., спрямо 28.2% през 2018 г., със затлъстяване са 15.2% при 12.4% пет години по-рано, показват данни от проучване на НЦОЗА
1 2 3 4 5 ... 13 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юни 2025 Предишен Следващ
Close Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки. Политика за бисквитките Съгласен съм