Коментар

Учудени сме от подхода на министър Ананиев

14-09-2018 06:58
Clinica.bg

press@clinica.bg
Учудени сме от подхода на министър АнаниевПромените могат да доведат до отказ от лечение, смята доц. Георги Йорданов
Рамката на дълго очакваната реформа най-накрая стана ясна - пълна демонополизация на касата или въвеждане на задължително здравно застраховане, което да легализира доплащането и леко да го увеличи. До края на месеца здравният министър Кирил Ананиев ще даде и подробностите. Какво е мнението на гилдията, попитахме доц. Георги Йорданов от БСП и зам.-председател на здравната комисия в парламента.

Учудени сме от подхода на министър Ананиев, защото обсъждането на моделите, които той трябва да представи е по решения на парламента, а срокът, който му дадохме е 30 септември. В момента ние не познаваме това, което той предлага. Доколкото разбираме, преди да внесе моделите в Парламента, той ги обсъжда с различни структури, синдикални, съсловни организации.


Лично аз съм силно впечатлен от


становището на председателя на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров, който вижда в тези промени едно неглижиране на целия труд, който съсловната организация е вложила през годините. Все пак тя беше коректив и двигател на промените в здравеопазването. От него обаче разбирам, че се прави поредният опит БЛС да бъде изолиран от процесите, които стават в здравеопазването. На всичкото отгоре се говори за едни нови финансови вливания в системата, бих искал да видя по какъв модел ще стане. Защото, ако е това, което се представя с 12 лв. задължителна застраховка, 700 лв. гранична стойност и 15% доплащане от пациента, което е 105 лв., е неприемливо.

Това означава ли, понеже масовите клинични пътеки са до 700 лв., че пациентът ще трябва да плати 105 лв. кеш и къде – на болницата, на касата.


Тези 105 лв. ще доведат до отказ от


лечение от болница, представете си какво означава това за един пенсионер.

Тази осреднена вноска, която ще зависи от пола и възрастта на пациента, тоест явно може да бъде по-малка и по-голяма от 12 лв., отново ще е едно доплащане. А ние пледирахме, че нямаме претенции към парите в системата, а към тяхното структуриране. И мислим, че те могат да се управляват по-разумно. И тук като че ли имат основание думите на финансовия министър, че без да има нужния контрол, точно и ясно насочване на парите, ще опорочат хубавата идея за необходимата реформа в здравеопазването.


Засега всички имат сериозни претенции


към предложенията на Кирил Ананиев. Не съм чул становището на управителя на НЗОК, защото това засяга предимно него. Все пак става дума за един не малък ресурс, който ще бъде насочен към частните здравни фондове. В крайна сметка идеята е да се направи кръгла маса в Парламента, но е много важно предварително да имаме информация за това, което ще обсъждаме на нея. Доколкото разбрах, ще се представят два модела – демонополизация на здравната каса, а другият - надграждане и допълнителна вноска. Много съм впечатлен, ако това е вярно, че БЛС е изключен от определянето на цените на здравните услуги.


Моето впечатление е, че финансистите


се опитват да поемат контрол над здравеопазването, но без медицинската експертиза това не може да стане. Защото в целия свят парите за здравеопазване не стигат, но медиците казват как да се балансират, а когато се гледат само финансовите потоци на компютъра, нещата изглеждат по друг начин. И трябва да се върнем към изказването на някои политици, че колкото повече болни има, това е загуба за държавата. Мисля, че подходът на министър Ананиев е некоректен, трябваше да обсъди с нас промените, защото отговорността за реформата преминава през решения на Парламента.Идеята да доплащаме още е безумна

Идеята да доплащаме още е безумна

Парите в здравеопазването не са толкова малко, стига някой да спре кражбите, казва Иван Димитров
Реформата трябва максимално да защити пациентите

Реформата трябва максимално да защити пациентите

На 26 септември здравният министър Кирил Ананиев трябва да представи в детайли дълго очакваните идеи за реформа в здравния сектор. Къде са слабите звена на здравната система в момента, в каква посока трябва да са бъдещите промени, какво е мястото на спешната помощ в тях, защо буксува внедряването на парамедици у нас, попитахме д-р Надежда Тодоровска. 

На дъното сме, трябва ни реформа

На дъното сме, трябва ни реформа

Моделът, зад който застава финансовият министър е възможна стъпка на по-късен етап, смята Пенка Георгиева
Приветстваме реформата

Приветстваме реформата

В основата на тази подкрепа e да се даде възможност на пациентите да избират спокойно къде да се лекуват
Реформата да не подценява съсловните организации

Реформата да не подценява съсловните организации

Това което е добро ще бъде приложено, вярва председателят на БЗС д-р Николай Шарков
Демонополизацията не решава проблемите

Демонополизацията не решава проблемите

Трябва да влязат повече средства в системата и да се увеличи контрола, казва д-р Дечо Дечев

Повече пари за профилактика, а не за лечение

Повече пари за профилактика, а не за лечение

Като отрицателна черта на сегашния модел виждам липсата на санкции за безотговорни към здравето си пациенти, каза Георги Колев
Не са нужни повече пари, а контрол

Не са нужни повече пари, а контрол

МЗ трябва да обяви мораториум върху откриването на нови болници, категоричен е Константин Качулев

Реформата отложи преговорите за НРД

Реформата отложи преговорите за НРД

Пратили сме покана до всички съсловни организации, но още нямаме отговор, казаха от НЗОК
Демонополизация, а не застраховка

Демонополизация, а не застраховка

АИКБ ще излезе със свое становище за здравната реформа, каза Васил Велев
1 2 3 4 »

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Кой модел на здравна реформа одобрявате?

Септември 2018