Портрет

Историите в рамка са посланик на надеждата

14-09-2018 08:00
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Историите в рамка са посланик на надеждата Българинът откликва, няма да подмине „Продължаваме", казва Бистра Стойчева
Това е рубриката, в която обикновени ви представяме хората, които седят зад белите престилки. Този път на фокус обаче е портретът на една кауза. Кампанията на УСБАЛО „Продължаваме" е в ход. Онкологичната болница удължи конкурса за текст за песен до 23 септември. На имейла й prodyljavame@gmail.com – вече има над 10 текста, но организаторите искат да дадат възможност на още хора да станат част от възможността да помогнат, като предложат текст, който има шанс да стане песен, която Тони Димитрова ще изпее и подари на хората с онкологични заболявания. За кампанията, за нуждата от помощ и протегнатата ръка, за важните неща в живота, разговаряме с галериста Бистра Стойчева. Тя заедно с композитора Ефтим Чакъров, музиканта Стефан Илчев, поетесата Маргарита Петкова, художникът Димитър Анастасов са част от останалите творци, заради които „Продължаваме".
Истории в рамки, които да вдъхват надежда на болните. Тази е каузата, която въвлича галеристката Бистра Стоева в кампанията „Продължаваме". Освен, че е посветена на изкуството, тя е и богослов с не една благотворителна инициатива зад гърба си. Посвещението й конкретно към „Продължаваме" , обаче е преплетено и с лични моменти. „Загубих много близки приятелки в рамките на една година. Това е и основното предизвикателство да откликна на идеята на д-р Стефан Константинов. Важен помощник във всичко, което правим е и художникът Димитър Анастасов, близък мой приятел, който устоява и се бори с всичко, което му се изпречи на пътя му", разказа Бистра. Тя е водена и от твърдото си убеждение, че в живота си всеки човек има моменти, в които се чувства обречен, но ако се обърне към правилните хора в точния момент, шансовете да продължи са по-големи. „Идеята е тази невероятна зала, този стъклен коридор в УСБАЛО да се превърне в един арт терапевтичен център, така че никой да не се чувства обречен.
a
Винаги имаме шансове за нещо по-добро,
a
за малко светлинка", заяви Бистра.

Затова тя на драго сърце „прегръща" идеята за изграждане на по-висока здравна култура сред българите и за засилено внимание към превенцията. „Водим много забързан живот и не ни остава време да обърнем внимание на себе си. А това трябва да се случва. УСБАЛО е правилното място. Тя е с най-добрите лекари, които знаят как и по какъв начин да направят всичко необходимо, за да се даде шанс на пациентите и техните близки, защото те „боледуват" с тях", сподели още Бистра Стойчева. За каузата тя си сътрудничи с много художници, които не само са се отзовали на инициатива, но и предлагали още и още платна. Идеята е с реализираните продажби, хората да занесат красота в дома си, а събраните средства да се инвестират в създаването на арт центъра. Бистра е подбрала не просто талантливи художници, а хуманни хора. Това са имена на българи, като някои у тях са много известни, не само у нас, но и в чужбина. „Нека да започнем с Педро, който е прославил родината ни.

 

Неговите картини са достояние на музеи

 

по целия свят и така малка България, Васил Петров с невероятния си рисунък, който е всепризнат автор в чужбина, Митко Анастасов, един от най-добрите ни графици. Продължаваме с колоритния Станимир Богданов, Деян Дачевски - ученик на Михаил Каперов. В кампанията участва и Анастасия Ножарова , която е единствената жива ученичка на Златю Бояджиев. И още искам да спомена Кирил Авинчев, Станимир Кръстев, Светослава Карабашева, Снежана Попова, Благой Иванов, Лилия Кичукова, Таня Михайлова, Зорница Борева, Борис Луканов, Надежда Нанова, Гено Генов, Даниела Дикова, Недялка Кисьова, Таньо Пано, Таньо Цанов, Стойчо Гагъмов и много други", разказа Бистра.

Изкуството може да изпълнява отлично ролята на посланик на доброто, на апела да се погрижим за себе си, убедена е галеристката. Това е част от човешката психология. „Изкуството дава радост. Ние предлагаме истории в рамки. Картината е част от човешката история, в която всеки един от нас се припознава. Историята в рамка е посланик на усмивката, надежда, красотата. Когато я имаме, продължаваме да се борим. Историята в рамка дава вярата, че утрешният ден ще бъде по-добър, че следващата интервенция ще бъде още по-успешна и че близките ни, виждайки ни здрави, ще бъдат още по-щастливи. Това е посланието ни", казва още Бистра Стойчева. За нея картините показват светъл път. И именно това е терапията. На стените в галерията тя е избрала платна с цветове, които да докосват сърцата и да вдъхват радост и надежда. И най-вече вяра.

 

Сред картините има и много икони на Господ Иисус Христос,

 

на Богородица и светии, които са дело на художникът Байлов. „Той е един изключително интересен човек. В момента изографисва в родния си край доста голям параклис, може би малка църква. Той самият вероятно ще има възможността да дойде в София и да даде още икони, които ни напомнят за божествената ни закрила", разказа още Бистра.

Посланик на каузата е и Дядо Добри. Една от изключителните картини в експозицията изобразява емблематичната снимка на Дядо Добри и малкото русо дете, което му дава шепа стотинки за благотворителност. Цялото послание на кампанията сякаш е събрана в тази картина, която е своебразен призив да отворим сърцата си и да дадем надежда. А Бистра е силно уверена, че българинът в своята същност е хуманен и даващ, съпричастен към другия. „Затова е устоял толкова години, борейки се за живота, за страната си. Българинът откликва и смятам, че „Продължаваме" няма да бъде отмината от сънародниците ни. Това е моят призив– отворете сърцата си, за да продължим, за да стигнем до всеки един град, до всяка една онкология", сподели още галеристката.

 

Тя е закърмена с любовта към цветовете,

 

защото в рода си има много художници. Самата Бистра прави опити да твори върху платното, но в последствие решава, че ще бъде галерист. „Опитвам се да правя най-доброто. Самата идея да предлагаш красота вярвайки, че по този начин помагаш на всички хора, че те ще отнесат доброта в дома си или на свой близък е достатъчно, за да се посветя на това начинание. Да, в България е изключително трудно да правиш това, което аз правя. Но няма нищо лесно. Аз вярвам във всичко това, което правя – в каузите, посланията ", сподели Бистра. Тя признава, че за всичко това плаща не малка цена за . Но е твърдо убедена, че си струва да продължи да я плаща.


 
Каузата продължава и в други градове

 

Кампании подобни на „Продължаваме" трябва да се проведат и в другите градове, уверена е Бистра Стойчева. Тя вече работи по подобна инициатива в родния си град Пловдив. Идеята е експозицията да бъде изложена в общинска аудитория през октомври, а със събраните средства да се създаде център за арт терапия към болницата в Пловдив. „Случвайки се в столицата, при най-добрите лекари, при най-добрата възможност за превенция, кампанията ще има отзвук в цялата ни страна. София не е България. Това трябва да продължи и да не се спира само до столицата, а да се стигне до всяко кътче на страната, за да я има тази надежда", каза Бистра. Тя сподели още, че през 10 дневния си престой в столицата е добила увереност в това, което прави и смята, че и в други градове за пациентите и техните близки, трябва да има по една заличка, в която да се порадват и успокоят. „Няма по-добро наименование от „Продължаваме". Защо не със силна вяра, с усмивка, с картина, с необходимата помощ от точния лекар", каза още Бистра. 

 

Каузата продължава и в други градове

 

 

Кампании подобни на „Продължаваме“ трябва да се проведат и в другите градове, уверена е Бистра Стойчева. Тя вече работи по подобна инициатива в родния си град Пловдив. Идеята е експозицията да бъде изложена в общинска аудитория през октомври, а със събраните средства да се създаде център за арт терапия към болницата в Пловдив. „Случвайки се в столицата, при най-добрите лекари, при най-добрата възможност за превенция, кампанията ще има отзвук в цялата ни страна. София не е България. Това трябва да продължи и да не се спира само до столицата, а да се стигне до всяко кътче на страната, за да я има тази надежда“, каза Бистра. Тя сподели още, че през 10 дневния си престой в столицата е добила увереност в това, което прави и смята, че и в други градове за пациентите и техните близки, трябва да има по една заличка, в която да се порадват и успокоят. „Няма по-добро наименование от „Продължаваме“. Защо не със силна вяра, с усмивка, с картина, с необходимата помощ от точния лекар“, каза още Бистра.Психолози спасяват деца от дрога

Психолози спасяват деца от дрога

Започна 12-ата Национална конференция по проблемите на превенцията на употребата на наркотични вещества
Копие на Фануилската чудотворна икона у нас

Копие на Фануилската чудотворна икона у нас

Посрещаме я в столичния храм „Св. Св. Кирил и Методий" на връх Архангелова задушница
2-ри ноември е Световен ден на витамин D

2-ри ноември е Световен ден на витамин D

Стартират информационна кампания за ползите от витамина
20% смъртност при делир у нас

20% смъртност при делир у нас

Огромна е ползата от групите на „Анонимни алкохолици" в България, каза д-р Цветеслава Гълъбова
Коледни базари за недоносените бебета

Коледни базари за недоносените бебета

Обществото трябва да разбере повече за героизма на малките и крехки създания, които се борят за всеки свой дъх, казва Ники Кънчев
Учителите са тихите герои в класната стая

Учителите са тихите герои в класната стая

Както свободата, така и знанието, науката, успехът и възходът трябва да бъдат извоювани и спечелени от всяко следващо поколение отново и отново, казва Красимир Вълчев
Будители има навсякъде

Будители има навсякъде

Трябват ни личности, които умеят да обединяват големи групи от хора с различно мислене, казва Диян Стаматов
Живеем с един месец повече

Живеем с един месец повече

През миналата година населението се е стопило с 0.7 % или над 50 хиляди души
Хората в Северна България живеят най-малко в ЕС

Хората в Северна България живеят най-малко в ЕС

Средната продължителност на живот за европейците е 81 години, а у нас с почти 5 години по-малко, сочи анализ на Евростат
Напусна ни анестезиолога д-р Власаки Власаков

Напусна ни анестезиолога д-р Власаки Власаков

Поклонението ще се състои в събота в църквата „Св. Николай Чудотворец" във Варна
1 2 3 4 5 ... 23 »

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Ноември 2018