реформа

По-правилно е да се демонополизира касата

13-09-2018 07:40
Не се предлага реформа, прави се корекция в приходната част на парите за здраве, казва д-р Николй БолтаджиевПо-правилно е да се демонополизира касата
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Рамката на дълго очакваната реформа най-накрая стана ясна - пълна демонополизация на касата или въвеждане на задължително здравно застраховане, което да легализира доплащането и леко да го увеличи. До края на месеца здравният министър Кирил Ананиев ще даде и подробностите. Какво е мнението на гилдията, попитахме д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници.
Допълнителното застраховане ще вкара повече пари в системата, която и без това е недофинансирана. Положително е, че все пак ще има конкуренция между застрахователите, което ще подобри както качеството, така и контрола. Но това не е реформа в здравеопазването, а е подобрение на събираемостта на приходите чисто финасово.
Говорим не за цялостна реформа, защото се коменитрат промени касаещи болничаната помощ, за доболинчната нищо не се говори. Това което чувам е, че на СИМП и ПИМП ще наложат бюджети някакви т.е. те ще получават колкото миналата година, ако не дакожат че извършват качествена услуга. А как ще го дакажат не е ясно, тъй като не са ясни критериите за това.

 

Що е то болници по модела на БДЖ


Тази идея е „дежа вю". Отдавна се говори, че държавните и общинските болници не трябва да са търговски дружества. БДЖ са едно държавно акционерно дружество. Не могат да се направят всички болници едно държавно дружество. Ако не са търговски то какви ще са? Все пак БДЖ си е дружество търговско. Нека не забряваме, че каквито и да са по регистрация те ще се подчиняват на принципите на стопански субекти. То и европейската нормативан база е прието,че болниците са стопански предприятия. Има един доклад от 2011 на КЗК който разглежда конкуренцията в системата на здравеопазването и там се прави анализ на базата на европейската нормативна уредба, според която лечебните заведения се определят като стопански субекти без значение дали ще се наричат търговски дружества или не. Просто защото са такива в цяла Европа. Независимо дали са тръговски дружества или не държавата не може да субсидира общинските и държавните болници.


Къде е мястото на частните болници


Ако държавата започне да субсидира общинските и държавните болници, не е ясно какво се случва с частните. Ето тук се появява конфликт на конкуренция. Появява се дискриминация поотношение на собственост. Това ще противоречи по онтошение на конституция и на европейско законодателство. Смятам ,че тук също ще има проблем.


Трябва ли да се вдигне здравната вноска


Проблемът не е в размера на здраваната вноска, а в монопола на Касата. Дори и сега да се вдигне здравната вноска няма да се променят нещата. Всички виждате как и сега цените на лекарствата растат. Вдигането на здравната вноска при сегашното състояние също не е справедливо, защото в момента по- малко от 2 милиона плащаме 8%, на останалите четири милиона и половина държавата некоректно не им плаща задълженията. Така че вдигайки здравната вноска се натоварват още повече изрядните платци. Само вдигане на здравната вноска според мен не е справедливо.


Реформа или статукво


Трябва да има реформа, но аз не я виждам в този вид. Сега се говори само за допълнителни приходи към системата. Трябва да се мисли за реформа която да подобри конкуренцията. Посоката според мен е демонополизация на здравната каса.


"По следите на здравната реформа" с проф. Генчо Начев

Няма държава, в която здравеопазването да е чист пазар, никъде в цивилизования свят не може да отидеш на това поле и да направиш болница, казва той
Не съм оптимист за здравеопазването

Не съм оптимист за здравеопазването

С химикала се вадят повече пари, отколкото със слушалката и скалпела, цялата работа се изроди, защото няма контрол, казва проф. Генчо Начев

Парите движат здравеопазването

Парите движат здравеопазването

И в това няма нищо лошо, ако се използват, както трябва, особено, когато са обществени средства, смята проф. Атанас Щерев

НЗОК ще стане и застраховател

НЗОК ще стане и застраховател

Касата ще е равнопоставена на здравните фондове при новия модел, каза министър Ананиев
Районни колегии подкрепиха БЛС за новия модел

Районни колегии подкрепиха БЛС за новия модел

Лекари от София, Хасково и Кюстендил изразиха съгласие с опасенията на съсловната организия за предложената реформа
Ситуацията с новия модел е параграф 22

Ситуацията с новия модел е параграф 22

Здравният министър Кирил Ананиев представи официално визията си за новия здравноосигуретелен модел. Той предвижда демонополизация на НЗОК, която ще се конкурира с частни фондове. Kaкви проблеми би решил новият модел, какви са рисковете и алтернативите, попитахме Аркади Шарков, здравен експерт в ЕКИП.
Да не се променя здравноосигурителния модел

Да не се променя здравноосигурителния модел

Необходима е реформа в организацията на системата, 3% няма да стигнат за издръжка на фондовете, казва д-р Неделчо Тотев
Модел за богати държави

Модел за богати държави

Убеден съм, че ние нямаме условия и възможности да реализираме този модел, каза проф. д-р Григор Димитров
Без повече ресурс системата няма да се справи

Без повече ресурс системата няма да се справи

Облагането с по-високи данъци на стоки, които доказано вредят на здравето, е един от възможните източници на допълнителни средства, казва Деян Денев
Това е социален модел

Това е социален модел

Трябва дисциплина всички хора да си плащат вноската, казва Георги Колев
1 2 3 4 5 ... 14 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ