Кабинет

1 млрд. за новите заплати на чиновниците

12-09-2018 13:03
Увеличението няма да е на калпак, а според изпълнението на задълженията, увери финансовият министър1 млрд. за новите заплати на чиновниците
Десислава
Десислава
Антова
antova.desy@gmail.com
Един милиард лева ще коства увеличнието на заплатите на чиновниците. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов след министерски съвет днес.

433 хиляди са заетите в бюджетната сфера, правителството предвижда от догодина техните заплати да бъдат увеличени с 10%. Повишението обаче няма да е на калпак.


Всяко бюджетно предприятие ще получи

средствата за увеличение на заплатите с 10%, какво ще е разпределението им зависи от механизма за атестация в държавната администрация, обясни Горанов. Според него по-добрите служители трябва да получат повече пари.

Средствата за увеличението на заплатите ще дойдат от превишението на приходите в бюджета над разходите, което към момента е близо 2.5 млрд. лв. В тях са заложени и пари за увеличение на доходите в средното образование.


„При учителите ръстът на запалтите

ще бъде с 20%", коментира Горанов. Финансовият министър призна, че е много трудно се намират качествени и добре платени служители в бюджетната сфера.

„Очакваме това увеличение на възнагражденията да повлияе положително и на целия пазар на труда като изстласка и останалите доходи в страната. От увеличените разходи за персонал ще последва и по-голям приход и в социалните и здравноосигурителните фондове", заяви той.


Прехвърлянето на пари по пера - с решение на БЛС

Прехвърлянето на пари по пера - с решение на БЛС

От БСП обещаха да търсят всички законови механизми срещу промените, които властта предложи с бюджета на здравната каса
Подкрепяме фиксирането на бюджета по пера

Подкрепяме фиксирането на бюджета по пера

Това ще доведе до възможност за намаляване на доплащането при лекарствата за сърдечно-съдови заболявания, казва Николай Хаджидончев

Опозицията с по-нисък праг за земеделците

Опозицията с по-нисък праг за земеделците

Парите за пенсии догодина растат, но за безработица и детските остават същите

 Рестартът на здравната реформа

Рестартът на здравната реформа

Новият парламентарен сезон започна и програмата на комисията по здравеопазване вече е ясна. До края на годината ще разгледаме промени в 2 закона и бюджета за здравеопазване, каза д-р Даниела Дариткова.
Касата с дефицит от близо 140 млн. лв.

Касата с дефицит от близо 140 млн. лв.

Близо 140 млн. лв. се очертава да бъде дефицитът на здравната каса за тази година. 
201 клинични пътеки са подценени

201 клинични пътеки са подценени

Средно с 200 лв. по-малко от реалните разходи на болниците плаща здравната каса за лечението на пациентите.
Москов имаше добри идеи, но го спънаха

Москов имаше добри идеи, но го спънаха

Докъде стигна здравната реформа, проработи ли здравната карта у нас, защо допълнителното застраховане на намери място в здравната ни система. На всички тези въпроси потърсихме отговорд-р Румяна Тодорова, бивш директор на Националната здравноосигурителна каса.
Депутатите за бюджета на Касата, който предлага БЛС (1 част)

Депутатите за бюджета на Касата, който предлага БЛС (1 част)

Преди броени дни Българският лекарски съюз изпрати своя проект за бюджет на НЗОК за 2017 г. до парламентарно представените партии. В него се предвижда увеличение на проходите с 220 млн. лв., както и повече средства за болниците, джипитата и специалистите. В проекта се запазват лимитите и се предлага създаването на отделен фонд за финансиране на медикаментите за редки болести. Какво е мнението на управляващи и опозиция, попитахме доц. Димитър Шишков и д-р Хасан Адемов.
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ