коментар

Грешните стъпки са опасни

11-09-2018 13:30
Дано този път изберем правилните, но ефективна реформа не очаквам, казва д-р Галинка ПавловаГрешните стъпки са опасни
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Рамката на дълго очакваната реформа най-накрая стана ясна - пълна демонополизация на касата или въвеждане на задължително здравно застраховане, което да легализира доплащането и леко да го увеличи. До края на месеца здравният министър Кирил Ананиев ще даде и подробностите. Какво е мнението на гилдията, попитахме д-р Галинка Павлова. Тя бе част от бившия Управителния съвет на БЛС.
Екипът на Министъра на здравеопазването едва от тази седмица събра смелост и започна провеждане на срещи за представяне на дълго очаквания и обещаван модел на реформа в системата. Предложенията са свързани с промяна във финансирането на системата и разходването на средствата. Реформа в смисъл усъвършенстване и постигане на функционална ефективност, гарантираща по-високо качество и достъпност, отново няма да има.

 

Какво се предлага


Запазване на здравно осигурителния модел с 8% вноска, солидарно разходван (разходо-оправдателен модел) и надграждане (допълващ), чрез въвеждане на задължително допълнително здравно застраховане. Застрахователните премии ще се определят от възрастта на пациентите, но отново разходването е солидарно и тук ще се включат различните застрахователи. Без съмнение системата има потребност от допълнително финансиране. Но още по-важно е как ще се разходват средствата. За съжаление в предлагания модел не се говори за втори пакет. Промените се отнасят само за болнична помощ. Притеснително е, че пакета медицински дейности се разширява, като се включват и медицинските изделия. От това следва, че разходите ще нарастнат значително и без ефективен контрол отново ще има същите проблеми.


Удачно ли е да се демонополизара НЗОК


Добре е солидарният пакет да е в ангажимента на НЗОК, но допълнителното застрахововане може да бъде към различни застрахователи, т.е. каси. Конкуренцията по принцип е двигател, но в един ограничен пазар, в който се разходват недостатъчно финансови средства, съществуването на много каси крие сериозни рискове. За да бъда ясна, „малката постна пица" според един бивш министър на финансите ще бъде разделена на малки парчета, почти трохи и това ще застраши съществуването им.


Трябва ли да се вдигне здравната вноска


Еднозначният отговор е труден. Сега съществуващата здравна вноска е недостатъчна, значително по-малка от тази в други страни, а пациентите очакват европейско качество на лечение със скъпи медикаменти, в модерни викокотехнологични болници. Преди да се реши дали да се увеличи вноската, държавата трябва да приведе дължимите суми за категориите освободени лица, да се остойностят медицинските дейности, в т.число трудът на медиците, да се оптимизира пакета медицински дейности, да се въведе електронното здравеопазване. Само тогава ще има яснота какъв ресурс допълнително е необходим. За съжаление, вдигането на вноската ще натовари само коректните платци.


Трябва ли да има промени


Грешната стъпка е по-опасна. Промени трябва да има, но нека обществото да се запознае с предлаганите модели, да се чуят мненията на експертите по здравна политика и мениджмънт, на пациентите, на съсловните организации. Реформа на парче, няма да доведе до по-добро здравеопазване. Нищо не се предлага в извънболничната помощ и спешната. Вероятно според управляващите, там нещата са добре и няма проблеми. Фокусът е разходването на средствата само в болниците. Ежегодно ще се определя персонален лимит на пациента. Касата ще заплаща 85% , а пациентът ще поема останалите 15% до лимита. Ако сумата на медицинската услуга е над опрелената граница, ще се включи солидарното разходване на средствата от задължителното допълнително здравно застраховане.

Без съмнение промени трябва да има, но добре обмислени. Преди да се вземат политически решения, трябва да говорят експертите. Дано този път изберем правилните стъпки към чаканата реформа.


"По следите на здравната реформа" с проф. Генчо Начев

Няма държава, в която здравеопазването да е чист пазар, никъде в цивилизования свят не може да отидеш на това поле и да направиш болница, казва той
Не съм оптимист за здравеопазването

Не съм оптимист за здравеопазването

С химикала се вадят повече пари, отколкото със слушалката и скалпела, цялата работа се изроди, защото няма контрол, казва проф. Генчо Начев

Парите движат здравеопазването

Парите движат здравеопазването

И в това няма нищо лошо, ако се използват, както трябва, особено, когато са обществени средства, смята проф. Атанас Щерев

НЗОК ще стане и застраховател

НЗОК ще стане и застраховател

Касата ще е равнопоставена на здравните фондове при новия модел, каза министър Ананиев
Районни колегии подкрепиха БЛС за новия модел

Районни колегии подкрепиха БЛС за новия модел

Лекари от София, Хасково и Кюстендил изразиха съгласие с опасенията на съсловната организия за предложената реформа
Ситуацията с новия модел е параграф 22

Ситуацията с новия модел е параграф 22

Здравният министър Кирил Ананиев представи официално визията си за новия здравноосигуретелен модел. Той предвижда демонополизация на НЗОК, която ще се конкурира с частни фондове. Kaкви проблеми би решил новият модел, какви са рисковете и алтернативите, попитахме Аркади Шарков, здравен експерт в ЕКИП.
Да не се променя здравноосигурителния модел

Да не се променя здравноосигурителния модел

Необходима е реформа в организацията на системата, 3% няма да стигнат за издръжка на фондовете, казва д-р Неделчо Тотев
Модел за богати държави

Модел за богати държави

Убеден съм, че ние нямаме условия и възможности да реализираме този модел, каза проф. д-р Григор Димитров
Без повече ресурс системата няма да се справи

Без повече ресурс системата няма да се справи

Облагането с по-високи данъци на стоки, които доказано вредят на здравето, е един от възможните източници на допълнителни средства, казва Деян Денев
Това е социален модел

Това е социален модел

Трябва дисциплина всички хора да си плащат вноската, казва Георги Колев
1 2 3 4 5 ... 14 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ