Региони

Спасиха мъж, ухапан от отровна змия

07-09-2018 11:49
Доц.Маргарита Гешева: Не отказвайте хоспитализация след ухапване от змияСпасиха мъж, ухапан от отровна змия
Мъж, ухапан от отровна змия е приет в УМБАЛ Бургас по спешност на 6-ти септември. От лечебното заведение съобщиха за clinica.bg , че той вече е по-добре и утре ще бъде изписан.

С поставянето на противозмийски серум лечението не приключва.Така токсиколог номер едно в България коментира поредния случай на ухапан от змия човек в Бургас. Както clinica.bg писа в празничния 6 септември при разходка в гората мъж бе ухапан от змия. Медиците от Спешна помощ - Бургас му поставят противозмийски серум и му препоръчват настаняване в болница, което пострадалия отказва. Часове след това той се почувствал зле и се наложило да бъде приет в реанимацията на МБАЛ Бургас.

 

Националният консултант по токсикология доц.Маргарита Гешева коментира,  

 

че е грешка пациентите да отказават хоспитализация след постовяне на противозмийски серум, мислейки си, че с това лечението приключва. По думите й при ухапване от змия лечението е комплексно. Освен противозмийски серум се дават и други медикаменти. Постарадалият трябва да остане в лечебно заведение под лекарски контрол. В първите минути след ухапването крайникът трябва да се мобилизира, но да не се пристяга над мястото на раната.

 

Не трябва да се реже с бръснарско ножче

 

и отровата да се изсмуква.  Пострадалият трябва да се транспортира с кола до най-близкото лечебно заведение, където да му бъде поставен противозмийски серум. Освен това пациентите трябва останат под лекарско наблюдение за около 24 часа. Медикът заяви, че отровните змии у нас са два вида пепелянка и усойница. От тях по-токсична е пепелянката. Нейната отрова не само нарушава способността на кръвта да се съсирва, но уврежда и стените на кръвоносните съдове.

 

Това лято в Пирогов медиците са помогнали на четири много тежки отравяния

 

вследствие ухапване от змия, заяви тя. Рядко ухапан от отровна змия у нас може да умре. Това се случва само, когато човекът е възрастен и е с влошено здравословно състояние, което не може да издържи на терапията.

Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ