Зараза

Западнонилската треска – митове и истини

07-09-2018 11:23
Мая
Мая
Ковачева
kovachevamaya@yahoo.com
Западнонилската треска – митове и истиниЕкзотичната болест ще си отиде с края на септември и комарите, казва д-р Ангел Кунчев

Да се разболееш от западнонилска треска звучи страшно, екзотично. Или пък не. Оказва се, че заразата не е толкова опасно, дори напротив. За западнонилската треска, начините, по които може да я пипнем и превенцията, разговаряме с д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

„И двата случая на хора, заболели от западнонилска треска в Бургас и Пловдив, са потвърдени. Лабораторните резултати са категорични. За съжаление през последните седмици има много спекулации във връзка с тази болест. За мен това е едно от най-леките заболявания, което обаче не значи, че трябва да се подценява. То може да се окаже опасно за възрастни хора или такива с хронични заболявания. При тях треската може да доведе до усложнения, които да са животозастрашаващи", казва д-р Кунчев. Според него необичаен е фактът, че в съседна Сърбия регистрират толкова висока смъртност. В останалите европейски страни в повечето от случаите пациентите дори не разбират, че са болни.


Без симптоми


Вирусът на западнонилската треска се пренася с ухапване от заразени комари и не е задължително те да са т.нар. тигрови, преносител може да бъде и най-широко разпространеният у нас вид. Едно от много показателните неща е, че болестта протича без симптоми при над 80% от хората, които са се заразили. Едва при 15 до 20% може да се забележат леко покачване на температурата, главоболие, обща отпуснатост, понякога и стомашни проблеми и диария. „Много хора дори не разбират, че се разболели, освен ако не се направи специфично лабораторно изследване. Именно това е причината да не регистрираме повече случаи, защото често пациентите не търсят лекарска помощ. Повечето хора с изявени симптоми ги приемат като сигнал за летен грип, който отшумява за няколко дни. Убеден съм, че ако тръгнем да правим специални изследвания на всички болни с подобни симптоми, със сигурност ще се появят и други случаи на западнонилска треска. Но това няма да има особена стойност, защото за момента не съществува нито ваксина, нито специфично лечение на това заболяване. Треската не се предава от човек на човек и дори да имаме още потвърдени случаи, то болните ще се излекуват след ден-два", обяснява д-р Кунчев.


Превенцията


За съжаление единственото, което може да се направи в момента е да се опитаме максимално да намалим възможността от заразяване. Според експертът това трябва да стане по две направления. От една страна всеки човек сам за себе си да се опита да намали опасността от ухапването на комари. „Знам, че е лесно да се каже и много по-трудно да се направи, но западнонилската треска се предава именно чрез тези насекоми. Само по себе си заболяването покосява птиците. Комарите са просто негови преносители. Добре е да се поставят мрежи на прозорците и вратите, да се използват репеленти, когато излизате навън или дори вътре в помещението, да носите дрехи с дълги ръкави. Ако попадате в рисковата група – възрастни или хронично болни, бъдете особено предпазливи, особено ако в близост до водоем, където се развъждат комарите", съветва д-р Кунчев.

ВИЗИТКА

Д-р Ангел Кунчев е завършил медицина в Пловдив през 1985 г., след което започва работа в отдела за противоепидемичен контрол в хасковската ХЕИ. От 2001 г. се премества в здравното министерство в същия отдел, а по-късно става шеф на дирекцията за надзор на заразните болести. От 2011 г. е главен държавен здравен инспектор.

Вторият начин за превенция е като се прави обща дезинфекция. Една от основните причини да се наблюдават повече случаи на западнонилска треска на Балканите, а и в цяла Европа е изключително дъждовното време през пролетта и есента. „Много места се заблатиха, а и често не е необходим голям водоизточник, за да стане развъдник на комари. Има случаи, при които дори някоя локва метър на два може да е причина за увеличената популация на насекомите. Ето защо е абсолютно наложително да се прави дезинфекция и то не веднъж, а няколко пъти. Само така може да намалим риска", допълва лекарят.

Според д-р Кунчев няма абсолютно никаква причина за паника или нужда от масови изследвания за заболяването. Западнонилската треска често се открива едва след като лекарят е изправен пред проблем да постави диагноза на свой пациент. В тези случаи се пускат няколко изследвания, едно от които е за западнонилската треска. „Такива тестове се правят в Центъра за заразни и паразитни болести. В 99% от случаите болестта минава без усложнения само след няколко дни. Все пак трябва да бъдем внимателни, с по-рисковите пациенти. И при двата случая в Бургас и Пловдив става въпрос за хора с допълнителни заболявания. При мъжа от Пловдив има неврологични прояви, които в момента се лекуват. И двамата са без опасност за живота", допълва лекарят.


Какво следва


През миналата година е регистриран един случай на западнонилска треска. Фактът, че до момента са регистрирани два за 2018 г. в никакъв случай не трябва да ни плаши. „Комарите не се интересуват от държавните граници. Те могат да прелетят 15, дори 30 километра в търсене на жертва. Как няма да открием треска в България, когато има вече регистрирани случаи в Гърция, Сърбия и Румъния. Западнонилската треска не е смъртоносно заболяване, но ние работим с лекарите, за да им напомним за него и да им дадем още една опция при поставяне на правилната диагноза. Добрата новина е, че сезонът на комарите вече отминава. Опасността от западнонилската треска ще отшуми до края на септември", обяснява специалистът.
Есента обаче е времето, в което се увеличават драстично случаите на Хепатит А. „Горещият период", продължава до края на годината, а след това идва време и за острите респираторни заболявания. „Не е рано да започнем да се подготвяме за грипа. Хората трябва да знаят, че докато при западнонилската треска няма друг начин от предпазване освен превенцията от комари, то при грипа ваксините са много добро средство, за предпазване", допълва още лекарят.


Лечението


То не е специфично, обикновено се провежда симптоматична терапия. Тъй като треската прилича като протичане на настинка и грип, това означава, че се е аналогично. Трябва да се вземат лекарства, които да облекчат температурата, главоболието, както и мерки да преборите отпаднолостта. Повечето течности и сънят със сигурност са сред тях. Ако се получат усложнения обаче, което става в 1-2 процента от случаите, човек веднага трябва да отиде на лекар и да постъпи в болница. Защото тези заболявания са опасни и могат да доведат дори до фатален изход.Стопаните сами да заколят прасетата

Стопаните сами да заколят прасетата

На прага сме на една сериозна опасност, предупреждава Румен Порожанов
МС се захваща с чумата по свинете

МС се захваща с чумата по свинете

Първо заседание на Централния епиоотичен съвет ще се проведе днес
Марсилска треска взе 3 жертви това лято

Марсилска треска взе 3 жертви това лято

25% ръст на марсилска треска у нас спрямо миналата година, отчитат експертите
ВМА: Пробата за нилска треска отрицателна

ВМА: Пробата за нилска треска отрицателна

В сряда бе сигурно, че пациентът е с енцефалит заради заразата
Шарка и западнонилска треска превзеха ЕС

Шарка и западнонилска треска превзеха ЕС

Тази година Старият континент стана арена на почти непознати за него болести. Шарката от години беше овладяна, а западнонилската треска оставаше екзотика, нещата обаче се промениха.

Честият прием в болница ускори предаването на инфекциите

Честият прием в болница ускори предаването на инфекциите

Това лято ни изненада с много дъждове и дори с малко познати в страната ни инфекции. Какво е Легионерската болест, как се причинява, кога е открита, какви други изненади да очакваме за здравето ни до края на сезона, попитахме проф. Тодор Кантарджиев.

Дебне ни опасна пневмония

Дебне ни опасна пневмония

Рискът от Легионерската болест нараства заради промените в климата, предупреждава проф. Тодор Кантарджиев

Двоен скок на лаймска болест

Двоен скок на лаймска болест

Нашествие от кърлежи заради влажната пролет и рязкото затопляне
СЗО каза грипните щамове за 2019

СЗО каза грипните щамове за 2019

4 вируса се очаква да върлуват през новия сезон, те трябва да залегнат и във ваксините

Грипът удря и в ушите

Грипът удря и в ушите

След грипната епидемия на ход са усложненията от вирусите. Защо е важно е човек своевременно да потърси специализирана медицинска помощ, попитахме проф. Диана Попова.

1 2 3 4 5 ... 8 »

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Ноември 2018