Зараза

Западнонилската треска – митове и истини

07-09-2018 11:23
Мая
Мая
Ковачева
kovachevamaya@yahoo.com
Западнонилската треска – митове и истиниЕкзотичната болест ще си отиде с края на септември и комарите, казва д-р Ангел Кунчев

Да се разболееш от западнонилска треска звучи страшно, екзотично. Или пък не. Оказва се, че заразата не е толкова опасно, дори напротив. За западнонилската треска, начините, по които може да я пипнем и превенцията, разговаряме с д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

„И двата случая на хора, заболели от западнонилска треска в Бургас и Пловдив, са потвърдени. Лабораторните резултати са категорични. За съжаление през последните седмици има много спекулации във връзка с тази болест. За мен това е едно от най-леките заболявания, което обаче не значи, че трябва да се подценява. То може да се окаже опасно за възрастни хора или такива с хронични заболявания. При тях треската може да доведе до усложнения, които да са животозастрашаващи", казва д-р Кунчев. Според него необичаен е фактът, че в съседна Сърбия регистрират толкова висока смъртност. В останалите европейски страни в повечето от случаите пациентите дори не разбират, че са болни.


Без симптоми


Вирусът на западнонилската треска се пренася с ухапване от заразени комари и не е задължително те да са т.нар. тигрови, преносител може да бъде и най-широко разпространеният у нас вид. Едно от много показателните неща е, че болестта протича без симптоми при над 80% от хората, които са се заразили. Едва при 15 до 20% може да се забележат леко покачване на температурата, главоболие, обща отпуснатост, понякога и стомашни проблеми и диария. „Много хора дори не разбират, че се разболели, освен ако не се направи специфично лабораторно изследване. Именно това е причината да не регистрираме повече случаи, защото често пациентите не търсят лекарска помощ. Повечето хора с изявени симптоми ги приемат като сигнал за летен грип, който отшумява за няколко дни. Убеден съм, че ако тръгнем да правим специални изследвания на всички болни с подобни симптоми, със сигурност ще се появят и други случаи на западнонилска треска. Но това няма да има особена стойност, защото за момента не съществува нито ваксина, нито специфично лечение на това заболяване. Треската не се предава от човек на човек и дори да имаме още потвърдени случаи, то болните ще се излекуват след ден-два", обяснява д-р Кунчев.


Превенцията


За съжаление единственото, което може да се направи в момента е да се опитаме максимално да намалим възможността от заразяване. Според експертът това трябва да стане по две направления. От една страна всеки човек сам за себе си да се опита да намали опасността от ухапването на комари. „Знам, че е лесно да се каже и много по-трудно да се направи, но западнонилската треска се предава именно чрез тези насекоми. Само по себе си заболяването покосява птиците. Комарите са просто негови преносители. Добре е да се поставят мрежи на прозорците и вратите, да се използват репеленти, когато излизате навън или дори вътре в помещението, да носите дрехи с дълги ръкави. Ако попадате в рисковата група – възрастни или хронично болни, бъдете особено предпазливи, особено ако в близост до водоем, където се развъждат комарите", съветва д-р Кунчев.

ВИЗИТКА

Д-р Ангел Кунчев е завършил медицина в Пловдив през 1985 г., след което започва работа в отдела за противоепидемичен контрол в хасковската ХЕИ. От 2001 г. се премества в здравното министерство в същия отдел, а по-късно става шеф на дирекцията за надзор на заразните болести. От 2011 г. е главен държавен здравен инспектор.

Вторият начин за превенция е като се прави обща дезинфекция. Една от основните причини да се наблюдават повече случаи на западнонилска треска на Балканите, а и в цяла Европа е изключително дъждовното време през пролетта и есента. „Много места се заблатиха, а и често не е необходим голям водоизточник, за да стане развъдник на комари. Има случаи, при които дори някоя локва метър на два може да е причина за увеличената популация на насекомите. Ето защо е абсолютно наложително да се прави дезинфекция и то не веднъж, а няколко пъти. Само така може да намалим риска", допълва лекарят.

Според д-р Кунчев няма абсолютно никаква причина за паника или нужда от масови изследвания за заболяването. Западнонилската треска често се открива едва след като лекарят е изправен пред проблем да постави диагноза на свой пациент. В тези случаи се пускат няколко изследвания, едно от които е за западнонилската треска. „Такива тестове се правят в Центъра за заразни и паразитни болести. В 99% от случаите болестта минава без усложнения само след няколко дни. Все пак трябва да бъдем внимателни, с по-рисковите пациенти. И при двата случая в Бургас и Пловдив става въпрос за хора с допълнителни заболявания. При мъжа от Пловдив има неврологични прояви, които в момента се лекуват. И двамата са без опасност за живота", допълва лекарят.


Какво следва


През миналата година е регистриран един случай на западнонилска треска. Фактът, че до момента са регистрирани два за 2018 г. в никакъв случай не трябва да ни плаши. „Комарите не се интересуват от държавните граници. Те могат да прелетят 15, дори 30 километра в търсене на жертва. Как няма да открием треска в България, когато има вече регистрирани случаи в Гърция, Сърбия и Румъния. Западнонилската треска не е смъртоносно заболяване, но ние работим с лекарите, за да им напомним за него и да им дадем още една опция при поставяне на правилната диагноза. Добрата новина е, че сезонът на комарите вече отминава. Опасността от западнонилската треска ще отшуми до края на септември", обяснява специалистът.
Есента обаче е времето, в което се увеличават драстично случаите на Хепатит А. „Горещият период", продължава до края на годината, а след това идва време и за острите респираторни заболявания. „Не е рано да започнем да се подготвяме за грипа. Хората трябва да знаят, че докато при западнонилската треска няма друг начин от предпазване освен превенцията от комари, то при грипа ваксините са много добро средство, за предпазване", допълва още лекарят.


Лечението


То не е специфично, обикновено се провежда симптоматична терапия. Тъй като треската прилича като протичане на настинка и грип, това означава, че се е аналогично. Трябва да се вземат лекарства, които да облекчат температурата, главоболието, както и мерки да преборите отпаднолостта. Повечето течности и сънят със сигурност са сред тях. Ако се получат усложнения обаче, което става в 1-2 процента от случаите, човек веднага трябва да отиде на лекар и да постъпи в болница. Защото тези заболявания са опасни и могат да доведат дори до фатален изход.Грипът затвори 465 училища в страната

Грипът затвори 465 училища в страната

В Бургаска област болните ученици са най-много
Пневмония удря на 3-ия ден от грипа

Пневмония удря на 3-ия ден от грипа

Десетки хора в цялата страна са на механична вентилация, в следствие на усложненията от грипа
Грипът с усложнения на белия дроб

Грипът с усложнения на белия дроб

Смолянската болница е пълна с пациенти с тежки пневмонии, съобщи зам.- директорът на лечебното заведение
Грипна епидемия и в Силистра

Грипна епидемия и в Силистра

Преустановени са детските и женските консултации, както и свижданията в лечебните заведения, обявиха от Министерство на здравеопазването
Касата ще плаща ваксините за грип

Касата ще плаща ваксините за грип

Около 40 000 души умират преждевременно от грип всяка година в страните от ЕС

Бум на вирусните пневмонии

Бум на вирусните пневмонии

От началото на седмицата 4 деца и още толкова възрастни за с тази диагноза, каза д-р Гергана Николова, ОПЛ
250  с варицела седмично в столицата

250 с варицела седмично в столицата

Най-висок ръст на заболеваемост има още във Велико Търново, Варна, Пловдив и в Плевен
Ексминистър осъди Прокуратурата

Ексминистър осъди Прокуратурата

На 100 хиляди лева са оценени нематериалните щети за Божидар Нанев за делото с тамифлу
Увеличават докладваните болести

Увеличават докладваните болести

Лекарите вече ще пускат отчет за случаи на денга и лаймска болест, е записано в проектонаредба на МЗ
Грипната вълна идва с пълна сила

Грипната вълна идва с пълна сила

Поразените са предимно млади хора и малки деца
1 2 3 4 5 ... 9 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Готова ли е България да се включи в Европейската система за верификация на лекарствата?

Януари 2019