Общество

Искаме да подарим малко надежда

04-09-2018 08:21
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Искаме да подарим малко надеждаАко с "Продължаваме" успеем да достигнем до тези, които имат нужда от нея, това ще е успех, казва Ефтим Чакъров

Кампанията на УСБАЛО „Продължаваме" е в ход. Само преди ден от онкологичната болница удължиха конкурса за текст за песен до 23 септември. На имейла й prodyljavame@gmail.com – вече има 10 текста, но организаторите искат да дадат възможност на още хора да станат част от възможността да помогнат, като предложат текст, който има шанс да стане песен, която Тони Димитрова ще изпее и подари на хората с онкологични заболявания. За кампанията, за нуждата от помощ и протегнатата ръка, за важните неща в живота, разговаряме с композитора Ефтим Чакъров. Той заедно с галериста Бистра Стoйчева, музикантът Стефан Илчев, поетесата Маргарита Петкова, художникът Димитър Анастасов са част от останалите творци, заради които „Продължаваме".

- Г-н Чакъров, как се припознахте в кампанията „Продължаваме" на УСБАЛО? С какво ви спечели каузата?

- Животът ни е толкова динамичен, че често не можем да видим важните неща, заради хилядите проблеми и дразнители наоколо. Преди време ми предложиха да участвам за музикалната част на кампанията „Продължаваме", която се развива в две направления. В края на май със съдействието на галериста Бистра Стойчева беше организирана една страхотна изложба в стъкления коридор в лъчецентъра на УСБАЛО с 300 впечатляващи картини. И в процеса на самата кампания, запознах се с информация, които учуди дори и мен, макар че се имам за образован човек. Аз научих две неща, които ме направиха отдаден на тази кампания. Първото е, че 30 000 души всяка година влизат в списъка на онкоболните, ако не беше и по-голяма цифрата. Това показва, че всеки около нас е част от тази битка с онкологично заболяване. И другото, което беше още по-изненадващо за мен беше, че съвременната медицина може да бъде полезна, стига човек да отиде навреме на точното място. И това е най-големият мотив да се включа. В момента работим по песен на тема „Продължаваме". Не знам дали знаете, но Тони Димитрова се съгласи да участва и да я изпее. Тя е едно лицата на кампанията. Маргарита Петкова е част от журито, заедно със Стефан Илчев, който вече има песен „Продължаваме". Така точните хора се събраха на точното място, което много ме радва и с общи усилия искаме да привлече вниманието на хората към тази превенция. Това е ключовата дума. Да отидат на правилното място в точното време. Изглежда просто казано така, но съдейки по себе си, сме склонни да отлагаме, а здравето е наистина важно. Защото губейки живота си, всичко се обезсмисля. Целта ни е с тази песен да дадем малка част надежда, да направим хората съпричастни. Защото освен самите болни, около тях има близки, които също са въвлечени в тази битка. И с въвличането на повече хора да участват с предложение за текст, смятам, че ще успеем да привлечем внимание към проблема. Дори текстовете, които са изпратени да не са много на брой, самата песен ще получи популярност и смятам, че тогава ще можем да изпълним основната цел на кампанията.

- Смятате ли, че изкуството може да изпълни ролята на посланик, който призовава към превенция по-добре от информационните материали в различните им форми?

- Да, смятам. В днешно време информацията е повече от всякога, но както ви казах и дразнителите са повече от всякога. А изкуството е много силен инструмент, който може да насочва вниманието. Изкуството не може да излекува, но поднасяйки послание по атрактивен начин, може да привлече вниманието на хората към проблема. Неслучайно историята на изкуството има толкова случаи на благотворителност. Самият начин, по който се прави събитието, привличането на известни музиканти, правенето на песен с кауза е една част от веригата, която ще доведе до решаването на проблема. И смятам, че е най-правилната, защото хората приемат песента и картините отворено. Останалите послания са скептични. И тук е нашата роля. Дори на един човек да помогнем да вземе мерки през точното време, нашите усилия си струват на всичко хора които са част от кампанията.

- А какво е значението в този контекст на естетиката в изкуството, емоцията, която предизвиква в човека, възприятието със сетивата ?

- Това не просто има значение, това е основното. Без да навлизаме в психология смятам, че това е начинът да се въздейства по най-ефективния начин върху съзнанието, защото както казах, ако застанеш на площада и започнеш да крещиш, че това е важно да се случи, вероятността да ти обърнат внимание е много по-малка, отколкото, ако популярен изпълнител като Тони Димитрова изпее песен, която е посветена на каузата и тя придобие популярност. Много повече хора ще чуят нейните думи. Това е един от хубавите парадокси на обществото и в случая се използва по правилния начин.

- Какво очаквате от текстовете ?

- Честно казано нямам никакви предварителни очаквания.

- А какво ще търсите между думите?

- Търсим текст, който да е минимално съобразен с предстоящото изпяване на песента. Има разлика межди чиста поезия и текст на песен. Това, което до момента сме получили в голяма част е съобразено с този критерий. Хората са разбрали ясно посланието. До момента имаме 9 текста, авторите са дали своя поглед към проблема и има неща, които наистина са много добри. Чухме се с Маргарита Петкова и съм обнадежден, че крайният продукт ще бъде много силен и ще привлече още повече хора към кампанията.

- Труден ли ще бъде изборът за вас да се спрете само на един текст?

- Не, труден е, ако това е състезание и конкурс. Много е важно да се знае, че всичко е безвъзмездно. Аз, Тони Димитрова, Стефан Илчев, колегите с картините. Всички участваме с удоволствие и искаме посланието предадено чрез песента и картините да достигне до хората. И повече от тях да и кажат –„Да това е важно за мен, нека отида и си направя изследване".

- Мислили ли сте някога, че вашият талант ще намери реализация грубо казано в областта на медицината?

- Настоящата кампания е естествено продължение на всичко, което аз и колегите ми сме направили досега. Сетих се за едно интервю на д-р Стефан Константинов, в което той казва, че заради напредването на технологиите в този технологичен век медицината се дехуманизира. Дори много пъти контактът лекар-пациент е съвсем кратък. Всичко се свежда до взимане на изследване и уточняване на лечение. И всички пациенти, в това число и аз, сме емоционални същества и много неща ни влияят. Ако чуя една красива песен, ще се почувствам по различен начин. Това също е част от науката. Затова изкуството влияе. Не можем да кажем, че арт терапията ще излекува и ще замени онкологичния център. Тя може само да благоприятства ефекта. Много от нещата се случват вътре в нас и определят нашата мотивация. И ролята на песента и картините би била полезна.

- Как избрахте професионалния си път. Лесно ли е да си музикант в България?

- Аз имах късмета да работя това, което съм искал от дете. В семейството ми няма музиканти. Баща ми има изявено пристрастие към музиката, но по професия е машинен инженер. Може това да е оказало внимание, защото като малък съм го чувал как свири и как пее. От по-съзнателната част от детството ми си спомням, че когато течеше филм, аз се заслушвах в мелодията, в музиката и това много силно ми въздействаше и по-късно ме мотивира да кандидатствам в Музикалната академия. Едновременно кандидатствах и право, но една вечер седнах и реших да послушам това гласче, което е важно за мен. Пътят не е нито много лесен, нито кратък. Благодарен съм на всички хора, които ми помогнаха да вървя по него – учители, семейство, подкрепата от семейство. И като при всяка друга работа, когато влагаш любов и усилия, получаваш резултати. Дали е лесно или трудно? Аз се справям добре, без това да звучи като хвалба, съм доволен от това, които правя. Платил съм цената, която това е коствало.

- Каква е цената?

- Ненормирано работно време. Всяка задача изисква пълно отдаване. Не можеш да направиш песен или аранжимент служебно. В нашата сфера най-важният контрольор си ти самият. Ти определяш докъде да продължиш, колкото си по-взискателен, толкова цената, която плащаш, е много по-голяма. Но след това се чувстваш благодарен и удовлетворен. И така всичко се осмисля. Навсякъде по света принципът е един и същ, работиш ли отдадено, усъвършенстваш ли се, резултатът не закъснява. Разбира се има голяма доза късмет, що се отнася до популярността, до успеха. Но това е нещо, което не касае качеството на работа. Има много хора, които работят прекрасно, но са непознати.

- Какво е успехът за вас ?

- За всеки успехът е нещо различно и тук се крие разликата между хората. И знаете ли кое е най-забавното? Че всеки получава това, което иска. С времето схемата се опростява, почваш да виждаш знаци и можеш да направиш изводи. И виждам и по собствения си опит, колкото и да се оплакваме, всъщност получаваме това, което искаме и за което работим. Успехът е свързан преди всичко със семейството, с това да си полезен на хората, което ти връща много повече от слава и пари взети заедно. Дава ти една сила, която те зарежда повече от най-голямата банкова сметка. Без да преувеличавам и минавам в метафизични понятия, парите са важни, защото все пак живеем в материален свят, но те са следствие от другата работа. Всеки който е тръгнал да гони само тях, няма да ги получи. В момента, в който види с какво той може да бъде полезен, просто ще получи награда, за която не е и мечтал. За мен това е успехът, да усетиш тази благодарност от хората, от самата вселена и да виждаш близките си здрави и щастливи. Здравето е много важно за успеха и така всъщност пак се връщаме на първия въпрос –защо реших да участвам в кампанията „Продължаваме". Залети сме от какви ли не дразнители – национална лотария, псевдоизвестни, а важните теми стоят под този филтър. И обикновените хора, какъвто съм и аз не могат да достигнат до ценната информация. Ако с тази кампания, успеем да достигнем до тези, които имат нужда от това послание, това ще е успех.Честит празник, българи!

Честит празник, българи!

Днес отбелязваме 110 години от обявяването на Независимостта
Прострелян полицай е без опасност за живота

Прострелян полицай е без опасност за живота

34-годишният мъж беше ранен от психично болен и остава за лечение в Пирогов
Завинаги ни напусна проф. Илко Карагьозов

Завинаги ни напусна проф. Илко Карагьозов

„Отиде си една епоха в акушерството и гинекологията", обявиха от МУ София
Историите в рамка са посланик на надеждата

Историите в рамка са посланик на надеждата

Българинът откликва, няма да подмине „Продължаваме", казва галеристката Бистра Стойчева
Историята зарежда хората с положителни емоции

Историята зарежда хората с положителни емоции

На 6 септември отбелязваме един от най-светлите български празници – Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Как се възприема днес този исторически акт, какви са новите каузи на българите, успяваме ли да ги защитим и ще я има ли България в бъдеще? Потърсихме по-различна гледна точка, като зададохме тези въпроси на д-р Анастас Иванов.
Честит празник, българи!

Честит празник, българи!

Честваме 133 години от Съединението
Румънеца стана татко

Румънеца стана татко

Малкият Адриан носи името на баща си и се роди 3050 грама и дължина 50 см
Да помогнем на Теменужка в борбата й с рака

Да помогнем на Теменужка в борбата й с рака

Тя се нуждае от нуждае от финансова подкрепа между 37 000 и 50 000 долара, в зависимост от развитието на лечението
5 ваканции за учениците

5 ваканции за учениците

12 дни почивка за Коледа, 4 около матурите и Деня на славянската писменост
РЗИ: Обличайте учениците цветно

РЗИ: Обличайте учениците цветно

Столичната здравна инспекция пусна указания как да пазим децата на пътя, МОН актуализира програмите по безопасност на движението
1 2 3 4 5 ... 22 »

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Кой модел на здравна реформа одобрявате?

Септември 2018