Онкология

Имаме шанс да обърнем съдбата на човек с рак

03-09-2018 07:19
Терапията с HIPEC дава шанс на болните от онкологични заболявания в напреднал стадий, казва проф. Александър ЮлияновИмаме шанс да обърнем съдбата на човек с рак
Clinica.bg

press@clinica.bg

Въпреки напредъка на медицината, онкологичните заболявания продължават да всяват ужас във всеки човек. За съжаление, когато се хваната късно, както често става у нас, лечението им наистина е трудно. Има ли шанс за пациентите с тумори в късен стадий, попитахме проф. Александър Юлиянов. Той е международно признат специалист в областта на коремната хирургия и онкология. Ръководител е на Клиниката по хирургия в болница "Тракия" в Стара Загора.

- Проф. Юлиянов, какво представлява метода HIPEC, който прилагате в Болница „Тракия"?

- HIPEC всъщност е абревиатура на хипертермична интраперитонеална химиотерапия. Това може би звучи неразбираемо за неспециалистите. Ето за какво става въпрос. Голяма част от туморите имат способността да се разпространяват върху съседните органи в коремната кухина. Клетки от тумора могат да се откъснат и премествайки се, например, на 5 см встрани – от стомаха върху черния дроб, върху дебелото черво, тънкото черво, панкреаса – осъществяват миграция върху всички органи. Така болестта ангажира множество коремни органи и проблемът става огромен. Прилагана венозно, химиотерапията обичайно не може да повлияе ефективно болестта, тъй като органите са покрити с предпазна ципа, наречена перитонеум. Туморните клетки се „закачат" перитонеума и започват да растат. Това състояние се нарича перитониална карциноматоза. При операцията хирургът премахва всички тумори, които вижда. За да унищожим и раковите клетки, които не можем да видим, в края операцията ние прилагаме химиотерапия на оперираните органи чрез HIPEC. Защото, ако вкараме химиотерапевтика по венозен път, перитонеумът не му позволява да достигне достатъчна концентрация в туморите, разположени от вътрешната страна на перитонеума. HIPEC преодолява този проблем, но това не е единственото предимство на метода. Използвайки специална апаратура ние прилагаме загрят разтвор на химиотерапевтик в много високи концентрации по време на операцията директно в коремната кухина. Контролираме процеса с позициониране на термосонди в различни части на корема. Темпатурата се измерва в реално време на 5 различни места, защото в определени области са нужни високи температури, а на други нормални. Колкото е по-висока температурата, толкова по-голям е ефектът на химиотерапевтика. Способността му да убива раковите клетки се увеличава в пъти. Чрез HIPEC постигаме концентрации с 400, дори 500 пъти по-големи от тези, които можем да достигнем с венозната химиотерапия.

- Колко време продължава тази процедура?

- Обикновено продължителността само на HIPEC е около час и половина, но продължителността на операцията зависи от броя и разположението на туморите, които трябва да отстраним. Една от последните ни процедури продължи 9 часа, защото оперирахме 20 локализации на болестта.

- Какви са резултатите от практическото прилагане на HIPEC? Имате ли пациенти, преодолели болестта?

- Комбинирането на хирургична операция с метода HIPEC дава впечатляващи резултати при една болест, която до скоро се смяташе за присъда. Да си представим, че имаме пациент, при който прогнозите за оцеляване са 0% заради перитониалната карциноматоза. Мога да потвърдя, че при различните ракови състояния, предизвикани от перитониална карциноматоза, възможностите за излекуване чрез хирургия плюс HIPEC вече се движат между 40 и 90% в зависимост от диагнозата. Това е колосална промяна в лечебната стратегия и успех на съвременната онкология. Ще ви дам следния пример – при 100% смъртност на заболелите от карцином на апендикса с перитонеални метастази преди, днес - с помощта на HIPEC, е постигната 5-годишна преживяемост при 90% от пациентите. Като цяло ключът за успех от лечението е внимателна селекция на пациентите и извършване на много прецизна операция. HIPEC е само добавка и не може да замести свръхспециализираната хирургична интервенция.

- От колко време се прилага HIPEC и до каква степен методиката е утвърдена?

- Прилагането на HIPEC не е нещо ново за света, но в България навлезе в последните 3-4 години. До преди 10 години HIPEC се смяташе за експериментална процедура.

През последните 5 години започват да се променят стандартите както в Европа, така и в САЩ и Канада по отношение на някои болести. Ако сега погледнете препоръките за лечениенаопределени заболявания, протичащи с перитониална карциноматоза, ще видите, че в САЩ, Франция, Канада, Холандия и други страни, препоръките са за лечение с операция плюс HIPEC.

- Това означава ли, че хората, които са „отписани", имат реален шанс да продължат да живеят?

- Точно това означава – че имате реален шанс да обърнете съдбата на човек, който съвременните лечебни стандарти определят като нелечим. Защото HIPEC тепърва се дефинира като стандартно лечение. За да бъде включена една процедура в лечебните стандарти, са необходими изследвания с години. За щастие 2016 г. и 2017 г. донесоха много положителни резултати за циторедукцията с HIPEC, които доказаха ефективността на този метод. При наличието на научна доказателствена база, вече е въпрос на здравните системи да кажат „да". Но това е ригидна система, в която утвърдените стандарти се променят бавно. Тоест, ако в Щатите нещо се случило преди 10 години, при нас ще бъдат нужни, примерно, още 5 години.

- Колко процедури са необходими за лечението на един пациент с напреднал стадий на болестта?

- Обичайно се смята, че HIPEC е процедура, която се извършва еднократно. Това е така, но само ако можете да установите чрез хирургията пълен контрол над болестта. При 70-80% от пациентите една процедура с HIPEC е достатъчна, но има и пациенти, коиот не се повлияват от една процедура. Имаме пациенти, които са напълно „отписани" за лечение, включително и от протоколите за HIPEC. Дори сред тях имаме случаи, които се повлияват. Идват след една година, след 2 години и ние сме радостни да установим, че нямат никакъв белег на заболяване. Естествено има го и обратното – пациенти с минимална болест, за които мислим, че много лесно ще се справим, а се случва обратното. Имаме пациенти с първични тумори на перитонеума – представете си 2 квадратни метра покрити с тумори. При тях виждаме как след две процедури болестта се смалява със 70% и смятаме да продължим с трета, защото те няма какво да губят, нямат и друга лечебна алтернатива. За съжаление НЗОК не покрива тази процедура, защото касата плаща в рамките на консолидирания си бюджет, а не в рамките на себестойността на едно лечение.


Въпрос на политика

Въпрос на политика

Или защо смъртността от рак на гърдата в САЩ е с 30% по-ниска, отколкото в България

Средства за иновации само срещу доказан резултат

Средства за иновации само срещу доказан резултат

Прогнозата на специалистите е, че мерките за намаляване на здравния риск ще доведат до предотвратяване на 40% от раковите заболявания, казва Петър Витанов
Правят национален антираков план

Правят национален антираков план

В изготвянето му са включени лекари, пациенти и представители на фармацевтичната индустрия
Ракът на гърдата вече първи по честота

Ракът на гърдата вече първи по честота

В световен мащаб доскоро водеше карциномът на белия дроб, сочат данните на СЗО
Какво трябва да знаем за рака на дебелото черво?

Какво трябва да знаем за рака на дебелото черво?

Някои от рисковите фактори са свързани с начина на живот, липсата на двигателна активност, консумирането на алкохол, червено месо, колбаси или мазни храни
Рискът за простатен карцином расте с възрастта

Рискът за простатен карцином расте с възрастта

Всеки мъж над 50-те да си прави скринингово тестване веднъж годишно, препоръчва д-р Росица Кръстева
Какво трябва да знаем за множествения миелом?

Какво трябва да знаем за множествения миелом?

Това е хематологично онкологично заболяване, при което здравите кръвни клетки се изместват от болни

Радиохирургията успява там, където скалпелът е безсилен

Радиохирургията успява там, където скалпелът е безсилен

Линейният ускорител, с който разполага нашето отделение, е последно поколение и е със специални приспособления за мозъчна и телесна радиохирургия, каза д-р Илиана Колева
Адронен ускорител ще лекува рак

Адронен ускорител ще лекува рак

Възражда се идеята у нас да бъде построен протонен център за лечение на онкозаболявания
Имунотерапията е надежда за хората с глиобластом

Имунотерапията е надежда за хората с глиобластом

Резултатите са повод за размисъл и за разчупване на съществуващите канони на конвенционално лечение в онкологията, казва д-р Емануил Найденов

1 2 3 4 5 ... 6 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ