Развой

Тева продава 79 лекарства заради Актавис

28-07-2016 11:33
Федералната търговска комисия в САЩ позволи сделката да се финализираТева продава 79 лекарства заради Актавис
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
79 генерични медикамента ще трябва да даде израелската фармацевтична компания Тева на свои конкуренти, за да купи Актавис. Това реши Федералната търговска комисия в САЩ вчера. За да се финализира сделката за 40.5 млрд. долара се чакаше и нейното одобрение.

Медикаментите, с които ще трябва да се раздели Тева са антибиотици, обезболяващи, за загуба на тегло, контрацептиви и за различни хронични заболявания като диабет, алергии, психични увреждания, рак, артрит, високо кръвно, холестерол и др. Те ще бъдат предоставени на 11 конкурентни фирми - Mayne Pharma Group, Impax Laboratories, Dr. Reddy′s Laboratories, Sagent Pharmaceuticals, Cipla Limited, Zydus Worldwide, Mikah Pharma, Perrigo Pharma International, Aurobindo Pharma USA, Prasco и 3M Company.

Причината за това условие е страхът на Комисията, че може да се наруши конкуренцията в пазара с прекаленото разрастване на Тева. Пазарният дял на компанията след придобиването на Акатвис в САЩ се очаква да стане 22%.

"Милиони американци зависят от генеричните медикаменти, решението на Комисията запазва конкуренцията при предлагането им", обясни Деби Феинщайн, директор на Бюрото по конкуренция в Комисията.

„Доволни сме, че получихме всички нужни одобрения за сделката", коментира и Ерез Вигодман, президент на Тева. С приключването на сделката компанията ще има търговско представителство в 80 страни, като в 40 от тях тя ще бъде в челната тройка. Една от тези държави е и България, където Актавис притежава два завода и е в челните редици по продажби на медикаменти.

Сделката с Алерган ще затвърди лидерските позиции на Тева в света. Компанията е най-големият генеричен производител с портфолио от над 1000 молекули във всички терапевтични сфери. Освен това разработва и иновативни лекарства за централната нервна система, за болката и др. Нетните й приходи за 2015 г. са 19.7 млрд. долара.


Сливането на

Сливането на "Тева" и "Актавис" създава най-голямата фармацевтична компания у нас

Само преди месец и половина една от най-големите генерични компании – «Актавис», стана собственост на друг световен гигант – «Тева». Как ще се отрази сливането им у нас, попитахме Николай Хаджидончев, изпълнителен директор на търговската структура на обединената компания.
Тева купи Актавис окончателно

Тева купи Актавис окончателно

Сделката между Тева и Актавис най-накрая приключи.
Тева и Алерган отложиха финала на сделката

Тева и Алерган отложиха финала на сделката

Финалът на придобиването на генеричното подразделение на Алерган от Тева се отлага за края на октомври. Това стана ясно тази седмица.
Сделката с Актавис ще се проточи до юни

Сделката с Актавис ще се проточи до юни

Краят на сделката между Тева и Актавис ще се отложи за юни. Ненадейният обрат е провокиран от решението на Федералната комисия по тръговия в САЩ. То беше взето вчера - само 5 дни, след като ЕК даде зелена светлина за финализиране на покупката на генеричното подразделение на Алерган от Тева.
Сделката за Актавис на финалната права

Сделката за Актавис на финалната права

Придобиването от Тева на Актавис - генеричното подразделение на Алерган, е на финалната права. Причината е, че Европейската комисия даде зелена светлина за сделката. Очаква се краят й да бъде офицално обявен през първата седмица на април у нас, научи Clinica.bg от свои източници. Най-вероятно името на новата компания в България ще бъде «Актавис-Тева Груп».
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ