Пазар

Пазарът на стволови клетки се увеличава

23-08-2018 07:56
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Пазарът на стволови клетки се увеличаваНад 12 млн. лв. ще достигнат

Пазарът на стволови клетки се увеличава, както в света, така и в България. Близо с 200 вземания на година или с около един милион лева расте този здравен сегмент у нас. Тенденциите в света са той да продължи да се развива с бързи темпове заради надеждите, които науката възлага на терапиите със стволови клетки.

Общо 1592 са били вземанията на стволови клетки у нас през 2013 г., през миналата техният брой вече е достигнал 2373, показват данните на Изпълнителната агенция по трансплантации, където всички банки са длъжни да депозират информацията за дейността си. Цената за вземането и съхраняването за 25 години напред на стволовите клетки е около 5000 лв. Това на практика означава, че стойността на пазара за година на тази дейност у нас се е увеличила от 7.96 млн. лв. през 2013 г. на 11. 865 млн. лв. през миналата година. Цифрите към момента пък показват, че замразяването на стволови клетки ще продължава да се увеличава и през тази година. За първите седем месеца са извършени 1411 вземания, показва справката на ИАТ, което генерира близо 7 млн. лв. приходи.


Банките, които оперират в страната ни са 11,

като през тази година са се увеличили с една. Новият участник на пазара е тъканната банка „Селена". С най-голям пазарен дял обаче са компаниите „Афродита" - 3845 вземания за 4 години, „Крио Център" – 2870 за същия период, и „Биорегенерация" – 1681. Почти всички банки у нас са частна собственост. Единственото изключение в това отношение е публичната бака в „Александровска". В нея за четирите години са съхранени 343 вземания със стволови клетки. Философията на ползване на тези материали обаче е съвсем различна за двата типа банки. В частните право на тях имат само родителите и децата, за които са направени. В публичната банка за сметка на това материалът може да се ползва от всеки.


Освен че повечето банки са частни,

те на практика не са и български. Пет са компаниите, които съхраняват стволовите клетки у нас – това са „Биорегенерация", „Св. Лазар", „Булген", „Селена" и „Димитров", която обаче няма дейност. Останалите компании са представителства на големи чужди банки каквито са „Крио Сейв", „Фючър хеалт" и др. Въпреки че оборотът на компаниите се увеличава, не всички са в цветущо финансово положение, става ясно от отчетите им в търговския регистър за миналата година. Някои от тях през 2017 г. са генерирали загуби в рамките на десетки и дори стотици хиляди лева. Допълнителни финансови проблеми пред тях повдига и спорът с властите дали трябва да са регистрирани по закона за ДДС.

В момента повечето от тях не плащат косвения данък

на база на това, че се занимават с медицински дейности, които са освободени от този налог. Според данъчните и според директивите в ЕС обаче съхраняването на стволови клетки е търговска дейност. Заради това в момента текат и съдебни спорове между някои от компаниите и НАП. В софийския административен съд се гледат делата поне на две от фирмите – „Крио център" и „Булген". Най-вероятно те ще бъдат последвани и от още, ако не се регламентират ясно изискванията към бизнеса. Това обаче няма да спре ръста на тази дейност поради същите причини, каквито са и в световен мащаб.


Обещанията за все по-голямото приложение

на стволовите клетки в лечението на тежки заболявания и в превенцията им са основните причини, които карат родителите да инвестират все повече в тази дейност. Въпреки че надеждите стволовите клетки да победят болести като рака, диабета, Паркинсон, МС, ревматоиден артрит, остават все още в сферата на надеждите, все повече хора се възползват от възможността да замразят кръв от пъпната връв на бебетата си. Според анализите на „Grand view research" в момента световният пазар на стволови клетки възлиза на над 30 млрд. долара, като се очаква да мине 80 млрд. през 2025 г. Най-голям дял от него се пада на САЩ – почти 50%. За съжаление обаче процентът на публичните банки и в останалите държави е много нисък. Според самите лекари пък точно те дават шанс за пълно оползотворяване на материала, защото няма правило, че човек ще се разболее през живота си и наистина ще трябва да се възползва от стволовите клетки, които е замразил. Заради липсата на печалба при публичното банкиране обаче, то не е масово.

 

Банка - Брой вземания 2013-2017

"Афродита" - 3845

"Крио Център" – 2870

"Биорегенерация" – 1681

"Садаса" – 1055

"Булген" – 1039

"Александровска" – 343

"Св. Лазар" – 275

"Биохеленика" – 182

"Биогенини" – 14

"Селена Целс" – 3

"Димитров" - 0


Източник: ИАТ

Афродита- 3845

Крио Център – 2870

Биорегенерация – 1681

Садаса – 1055

Булген – 1039

Александровска – 343

Св. Лазар – 275

Биохеленика – 182

Биогенини – 14

Селена Целс – 3

Димитров - 0Отхвърлиха по-ниското ДДС за лекарствата

Отхвърлиха по-ниското ДДС за лекарствата

С 11 въздържали се, 8 "за" и 1 глас против депутатите от здравната комисия не приеха поправките,предложени от БСП
Пенсионерите ни в Турция с декларация за живот

Пенсионерите ни в Турция с декларация за живот

Те са длъжни 2 пъти в годината да се обаждат в НАП, съобщиха от осигурителната институция
Работодателите чакат отговора за цената на тока

Работодателите чакат отговора за цената на тока

Контролните органи биха могли да се самосезират, ако констатира данни за извършени нарушения или престъпления, обръщат се от АОБР към министъра на енергетиката Теменужка Петрова
1498 случая на професионални ракови болести

1498 случая на професионални ракови болести

У нас има много азбест, а това не се изследва, ще настояваме работодателите да събират данни за опасните вещества, казва Огнян Атанасов от КНСБ
Резултатите от клинични изпитвания да се публикуват

Резултатите от клинични изпитвания да се публикуват

За това подсещат спонсорите Европейската комисия и ЕМА, казаха от ИАЛ
Анонимни сигнали срещу шефове

Анонимни сигнали срещу шефове

Ново мобилно приложение на КНСБ дава възможност за оплаквания от некоректни работодатели, както и за споделяне на добри примери
Мъжете и жените по-равнопоставени в заплатите

Мъжете и жените по-равнопоставени в заплатите

Разликата е намаляла до 13,6%, сочи доклад на Евростат
Холдинг Металик спира работа (ОБНОВЕНА)

Холдинг Металик спира работа (ОБНОВЕНА)

Причината е непосилно високата цена на електроенергията на свободния пазар
70% от българите с под средната заплата

70% от българите с под средната заплата

КНСБ иска ръст на възнагражденията от 10-15% на година, каза Пламен Димитров
1 2 3 4 5 ... 75 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юли 2019