Проверка

Установиха грешка при родилката в Плевен

21-08-2018 14:37
Лекарите не са направили оценка на устната кухина, което подпомогнало фаталния изходУстановиха грешка при родилката в Плевен
Clinica.bg

press@clinica.bg

Грешка при случая с починалата родилка в областната болница в Плевен установиха здравните власти у нас. Резултатите от проверката на ИА „Медицински одит" са дадени на прокуратурата, ще бъдат наложени и санкции, съобщиха от здравното министерство днес.

На 26 юли тази година в УМБАЛ „Д-р Георги Странски" в Плевен почина родилка с инициали М. М. Здравните власти предприеха проверка, резултатите, от която оповестиха днес. Според тях медиците са извършили пропуск при оценката на състоянието на родилката, който по-късно е спомогнал за смъртта й.


Жената е била хоспитализирана в

Клиниката по акушерство и гинекология за планово Цезарово сечение. Проведена е предоперативна анестезиологична консултация, но не е извършен преглед и няма записани данни за състоянието на устната кухина и подвижността на шийния отдел на гръбначния стълб на пациентката, се казва в доклада на ИАМО. Според властите на по-късен етап това не е позволило да се направи оценка на риска от извършване на ендотрахеална интубация, а такава се е наложила.

По преценка на анестезиолога и по желание на пациентката раждането е трябвало да се извърши под обща анестезия. Операцията започнала на 26 юли в 9.00 ч.


Направени са няколко опита за ендотрахеална

интубация, която не се е осъществила поради анатомични особености на устната кухина и екипът е пристъпил към ръчно обдишване, се казва в докалда на ИАМО. Тогава е установено повишено съпротивление на дихателните пътища, тежък бронхоспазъм и хипотония (ниско кръвно).


Заради това при жената настъпва остра хипоксия

(задушаване), довела до пренатално страдание и за плода, обясняват инспекторите. Въпреки последвалите реанимационни мероприятия до 14.00 ч., жената е починала.

От ИАМО са отправили препоръка към болницата в Плевен до 30 септември да бъде разработена и приложена писмена процедура за оценка на риска при осъществяване на ендотрахеална интубация. Очакват се резултатите от проверката на агенцията и по случая в Сливен.


Проверяват смъртта на 18-годишна родилка

Проверяват смъртта на 18-годишна родилка

Момичето е изпаднало в гърчове, издъхнало е за минути още при приемането в МБАЛ-Ямбол
ИАМН проверява смъртта на родилка

ИАМН проверява смъртта на родилка

Младата жена и бебето й починали при планирано секцио, очакват се резултати от аутопсията
У нас секциото стига и до 90%

У нас секциото стига и до 90%

Въпреки че в медицинския стандарт са заложени поне 80 раждания на година, не всички клиники го спазват, показва „Индекс на болниците"

Пациенти искат ревизиране на ражданията

Пациенти искат ревизиране на ражданията

Майки, лекари и здравни експерти обсъдиха темата днес
Няма нарушения за родилката в Сливен

Няма нарушения за родилката в Сливен

Жената е била с прееклампсия или рядък синдром, смятат лекарите

Родилната помощ у нас е на добро ниво

Родилната помощ у нас е на добро ниво

Три смъртни случая на родилки имаше от началото на годината досега в страната. Последният от тях доведе до много обвинения и спорове в публичното пространство. Защо се стига до фаталните инциденти, на какво ниво е родилната помощ у нас, какво може да се подобри, попитахме д-р Стоян Борисов. 

За смъртта на една родилка или как криминализирахме медицината

За смъртта на една родилка или как криминализирахме медицината

Случаят с Ренета Томова нажежи страстите и отключи кутията на Пандора, но това не е в услуга на обществото

Днес погребват починалата родилка

Днес погребват починалата родилка

Жената загина при раждане в болницата в Сливен миналата седмица
Работим под огромно напрежение

Работим под огромно напрежение

Три случая на починали родилки има от началото на годината досега в страната Този с Ренета Томова от сливенската болница обаче взриви обществото. Защо така се получи, влошиха ли се отношенията между лекар и пациент, защо, какви са най-честите жалби в Етичната комисия на Българския лекарски съюз, попитахме д-р Юлия Бянкова. 

Медиците в Сливен бранят колеги заради родилката

Медиците в Сливен бранят колеги заради родилката

Д-р Таня Пашева е доказан специалист с дълъг опит, казват от регионалната колегия на Лекарския съюз

Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ