Свят

830 бременни умират всеки ден

20-08-2018 13:58
Майчината смъртност в развиващите се страни е 239 жени на 100 000 живи раждания, а в развитите 12, отчита СЗО830 бременни умират всеки ден
Clinica.bg

press@clinica.bg

Три родилки починаха в България за последните пет месеца. И въпреки че цифрите изглеждат стряскащо, проблемът съвсем не е изолирано явление за нашата страна. Майчината смъртност е изключително висока в света. Всеки ден живота си губят 830 жени по време на бременността си или на самото раждане, отчитат от Световната здравна организация (СЗО).

Над 303 000 жени са починали по време на бременността или раждането си за година. Това показват най-актуалните данни на СЗО от тази година, които обаче отчитат реалността през 2015 г.

Повечето от смъртните случаи – 99%, засягат развиващите се страни, където достъпът до медицинска помощ е силно затруднен. Над половината фатални инциденти са в Африка и Източна Азия. През 2015 г. майчината смъртност в развиващите се страни е била 239 жени на 100 000 живи раждания, а в развитите 12. Рискът от смърт се увеличава при младите майки под 15 години, като рискът за тези момичета да починат е 1 на 4900 в развитите държави и 1 на 180 в развиващите се.


Защо жените умират


Основната причина за фаталните инциденти са усложнения през бременността или след нея. Повечето от тях обаче са предотвратими. Съществуват и проблеми, които са съществували преди забременяването, които по време на износване на бебето се влошават, ако жената не се следи и обгрижва добре.

Според световните здрави експерти пет са основните причини, които седят в основата на 75% от смъртните случаи. Това са кървенето при раждането, инфекциите, високото кръвно по време на бременността (еклaмпсия), усложнения при самото раждане и аборти. Обилното кървене след раждане може да убие здрава жена в рамките на часове, ако тя не получи нужното внимание, казват специалистите. Инжектирането на окситоцин веднага след раждането намалява риска от кървене, обясняват експертите.

Mайчината смъртност е в пряка връзка и с детската. През 2015 г. 2.7 млн. новородени са загинали, а други 2.6 млн. са били мъртвородени.


Превенцията


За да се намалят фаталните случаи, е изключително важно бременните редовно да посещават лекарска помощ – минимум 4 пъти преди раждането, както и да се избягват прекалено ранните или късни бременности. За съжаление заради бедността голяма част от хората в света нямат достъп до лекар.

В развитите държави всички жени имат право поне на 4 посещения при лекар, докато в бедните страни само 40% от всички бременни са изпълнили препоръчителните прегледи. Липсата на информация и по-особените културни традиции също оказват влияние върху резултат от бременността, добавят експертите.

За да подобри резултатите, СЗО продължава опитите си за подобряване на достъпа до медицинска помощ в света. Част от стратегията в тази поска е намаляване на неравенствата между държавите, осигуряване на универсално здравно покритие за бременните и новородените, мотивирането на държавите да събират реални данни за инцидентите и състоянието на здравеопазването.


Проверяват смъртта на 18-годишна родилка

Проверяват смъртта на 18-годишна родилка

Момичето е изпаднало в гърчове, издъхнало е за минути още при приемането в МБАЛ-Ямбол
ИАМН проверява смъртта на родилка

ИАМН проверява смъртта на родилка

Младата жена и бебето й починали при планирано секцио, очакват се резултати от аутопсията
У нас секциото стига и до 90%

У нас секциото стига и до 90%

Въпреки че в медицинския стандарт са заложени поне 80 раждания на година, не всички клиники го спазват, показва „Индекс на болниците"

Пациенти искат ревизиране на ражданията

Пациенти искат ревизиране на ражданията

Майки, лекари и здравни експерти обсъдиха темата днес
Няма нарушения за родилката в Сливен

Няма нарушения за родилката в Сливен

Жената е била с прееклампсия или рядък синдром, смятат лекарите

Родилната помощ у нас е на добро ниво

Родилната помощ у нас е на добро ниво

Три смъртни случая на родилки имаше от началото на годината досега в страната. Последният от тях доведе до много обвинения и спорове в публичното пространство. Защо се стига до фаталните инциденти, на какво ниво е родилната помощ у нас, какво може да се подобри, попитахме д-р Стоян Борисов. 

За смъртта на една родилка или как криминализирахме медицината

За смъртта на една родилка или как криминализирахме медицината

Случаят с Ренета Томова нажежи страстите и отключи кутията на Пандора, но това не е в услуга на обществото

Днес погребват починалата родилка

Днес погребват починалата родилка

Жената загина при раждане в болницата в Сливен миналата седмица
Работим под огромно напрежение

Работим под огромно напрежение

Три случая на починали родилки има от началото на годината досега в страната Този с Ренета Томова от сливенската болница обаче взриви обществото. Защо така се получи, влошиха ли се отношенията между лекар и пациент, защо, какви са най-честите жалби в Етичната комисия на Българския лекарски съюз, попитахме д-р Юлия Бянкова. 

Медиците в Сливен бранят колеги заради родилката

Медиците в Сливен бранят колеги заради родилката

Д-р Таня Пашева е доказан специалист с дълъг опит, казват от регионалната колегия на Лекарския съюз

Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ