На финала

Без съгласие за социалните реформи

17-08-2018 15:05
Clinica.bg

press@clinica.bg
Без съгласие за социалните реформиНационално представителните организации на хората с увреждания готвят нов протест

Няма постигнато съгласие по социалната реформа. Това стана ясно и след последното заседание на работната група с ресорния министър Бисер Петков. На нея присъства и вицепремиерът Томислав Дончев. Другата седмица социалният министър ще представи окончателния проект на закона за хората с увреждания. Още отсега обаче срещу части от него се обявиха и пациенти, и работодатели.

След последните корекции в закона най-недоволни от него се оказаха най-големите му поддръжници – Национално представителните организации на хората с увреждания. Причината за това са няколко.

„Иска се от началото на 2019 г. да започне да се плаща по-високата месечна помощ, която сега вече ще се обвързва с линията на бедност. Но в проекта няма да има единна индивидуална оценка, а ще трябва да се правят няколко в зависимост от това за какво ще кандидатства човека", обясни Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. Така, ако един човек иска да получи целеви помощи за жилище за транспорт, за кола, за медицински изделия, ще даде една оценка, ако иска лична помощ – втора, и т.н. Според нея друг проблем е, че методиката за предоставяне на личната помощ ще е в отделен закон, както искаха майките – в случая това ще е законът за социалните услуги. Засега не е ясно на каква стойност ще е личната помощ, нито кой ще има право на нея.


„В закона липсва нашата философия,

ние искахме да се даде възможност оценката от медицинската експертиза електронно да отива в общината по местоживеене и там социален работник да потърси човека, да му каже какви са правата му, да му помогне да ги получи и да следи дали се изпълняват, ако има затруднения, да ги разреши", обясни Веска Събева. Според нея обаче това не е заложено в проекта, а остава сегашното положение, в което болният човек сам ще трябва да търси и да се бори за услугите, които му се полагат.

За сметка на това в проекта на закона се регламентират нови правила за организациите, които могат да представляват хората с увреждания, както и създаването на нов изпълнителен орган от 2020 г., който да се занимава с политиките за тази група. Предвижда се тогава да се закрие Агенцията за хората с увреждания. Според национално представителните организации обаче това ще е в разрез със законите, защото агенцията не може да бъде изпълнителен орган, а трябва да е контролиращ и координиращ.


Ако няма чуваемост на исканията ни,

ще предприемем нов национален протест през есента, каза още Веска Събева.
Недоволни от новия закон продължават обаче да са и майките. Те приветстват създаването на новия орган за хората с увреждания от 2020 г., както и промяната в критериите за представителност на организациите. "Не искаме да коментираме преди да видим окончателния текст на сайта на министерството, защото досега постоянно се слагаха и махаха наши предложения и не знаем какво ще остане. Това, на което държим обаче най-много е от 1 януари да влезе в сила новия механизъм за изчисляване на месечната финансова помощ, при който тя се обвързва с линията на бедност. Това ще даде възможност дори на хора, които досега не са получавали нищо, да имат подкрепа и тя е за всички с ТЕЛК", каза Вера Иванова. Тя добави, че се надява да се увеличи помощта за хората, които нямат трудов стаж и не получават социална пенсия, а са с увреждания между 50 и 70 процента. За тях сега ще се предвижда да вземат 10% от линията на бедност, което е 35 лева, бихме искали тази сума да е поне 200 лева, поне докато започнат работа", добави Вера Иванова. 

Срещу някои от идеите в законопроекта се обявиха

и работодателите. Според експертите на Българската стопанска камара (БСК), определянето на квоти за наемане на хора с увреждания е несъобразен с националните условия и ниво на икономическо развитие подход. „Предлаганите в проекта задължения за наемане лица с увреждания, обвързано с месечна финансова санкция в размер на 30 % от минималната работна заплата, дължима за неограничен период от време, е категорично неприемлива мярка", казват от БСК. Според тях в условията на растящ дефицит на работна сила, работодателите възприемат хората с увреждания като потенциален трудов ресурс и, в този смисъл, имат изцяло положителна нагласа за включването им на пазара на труда. В условията на пазарна икономика, обаче, реализирането на социални мерки от страна на работодателите следва да е на доброволни начала и при използване на механизми за насърчаване, а не чрез налагане на задължения и санкции.


От БСК категорично настояват и за преосмисляне

на концепцията за създаване на специализиран фонд „Заетост на хора с увреждания", тъй като в него се предвижда основен източник на средства да бъдат вноски от работодателите. В същото време фондът да се управлява без тяхно участие. „Обръщаме внимание още веднъж, че прехвърлянето на проблеми от една група в обществото върху друга група не ги решава, а само противопоставя тези групи помежду им", се казва в становището на БСК.Фирмите казват искат ли хора с увреждания

Фирмите казват искат ли хора с увреждания

Агенцията по заетостта започва приема на заявки от работодатели, които имат свободни места за инвалиди
1638 заявления за индивидуална оценка

1638 заявления за индивидуална оценка

Хората с увреждания активно подаваха документи още в първите дни, съобщиха от МТСП
Tръгва точковата система за хората с увреждания

Tръгва точковата система за хората с увреждания

Целта е с методиката да се създаде ефективен модел на индивидуална оценка, казва Бисер Петков
Обучават глухонеми да използват 112

Обучават глухонеми да използват 112

Спешният телефон вече е достъпен и за хора с проблеми в зрението
Старт на програмата за рехабилитация

Старт на програмата за рехабилитация

Очаква се около 45 000 лица да ползват парични помощи, казаха от НОИ
90 хиляди с право на лична помощ

90 хиляди с право на лична помощ

1 300 социални работници ще трябва да изготвят индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания, обяви министър Бисер Петков
Правят център за слънчевите деца

Правят център за слънчевите деца

Средствата ще се събират чрез дарения, съобщиха от Сдружение „Даун Синдром България"
Променят формулата за личната помощ

Променят формулата за личната помощ

Точките ще зависят вече и от възрастта на инвалидите
Променената формула на ТЕЛК ни удовлетворява

Променената формула на ТЕЛК ни удовлетворява

Остават още много нерешени проблеми, казва Веска Събева
Поправиха формулата за ТЕЛК

Поправиха формулата за ТЕЛК

След жалби до НЕЛК при 7.9% от преосвидетелстваните се наблюдава по-нисък процент след промяната на Наредбата за медицинската експертиза, показва анализ на МЗ
1 2 3 4 5 ... 29 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Април 2019