На финала

Без съгласие за социалните реформи

17-08-2018 15:05
Clinica.bg

press@clinica.bg
Без съгласие за социалните реформиНационално представителните организации на хората с увреждания готвят нов протест

Няма постигнато съгласие по социалната реформа. Това стана ясно и след последното заседание на работната група с ресорния министър Бисер Петков. На нея присъства и вицепремиерът Томислав Дончев. Другата седмица социалният министър ще представи окончателния проект на закона за хората с увреждания. Още отсега обаче срещу части от него се обявиха и пациенти, и работодатели.

След последните корекции в закона най-недоволни от него се оказаха най-големите му поддръжници – Национално представителните организации на хората с увреждания. Причината за това са няколко.

„Иска се от началото на 2019 г. да започне да се плаща по-високата месечна помощ, която сега вече ще се обвързва с линията на бедност. Но в проекта няма да има единна индивидуална оценка, а ще трябва да се правят няколко в зависимост от това за какво ще кандидатства човека", обясни Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. Така, ако един човек иска да получи целеви помощи за жилище за транспорт, за кола, за медицински изделия, ще даде една оценка, ако иска лична помощ – втора, и т.н. Според нея друг проблем е, че методиката за предоставяне на личната помощ ще е в отделен закон, както искаха майките – в случая това ще е законът за социалните услуги. Засега не е ясно на каква стойност ще е личната помощ, нито кой ще има право на нея.


„В закона липсва нашата философия,

ние искахме да се даде възможност оценката от медицинската експертиза електронно да отива в общината по местоживеене и там социален работник да потърси човека, да му каже какви са правата му, да му помогне да ги получи и да следи дали се изпълняват, ако има затруднения, да ги разреши", обясни Веска Събева. Според нея обаче това не е заложено в проекта, а остава сегашното положение, в което болният човек сам ще трябва да търси и да се бори за услугите, които му се полагат.

За сметка на това в проекта на закона се регламентират нови правила за организациите, които могат да представляват хората с увреждания, както и създаването на нов изпълнителен орган от 2020 г., който да се занимава с политиките за тази група. Предвижда се тогава да се закрие Агенцията за хората с увреждания. Според национално представителните организации обаче това ще е в разрез със законите, защото агенцията не може да бъде изпълнителен орган, а трябва да е контролиращ и координиращ.


Ако няма чуваемост на исканията ни,

ще предприемем нов национален протест през есента, каза още Веска Събева.
Недоволни от новия закон продължават обаче да са и майките. Те приветстват създаването на новия орган за хората с увреждания от 2020 г., както и промяната в критериите за представителност на организациите. "Не искаме да коментираме преди да видим окончателния текст на сайта на министерството, защото досега постоянно се слагаха и махаха наши предложения и не знаем какво ще остане. Това, на което държим обаче най-много е от 1 януари да влезе в сила новия механизъм за изчисляване на месечната финансова помощ, при който тя се обвързва с линията на бедност. Това ще даде възможност дори на хора, които досега не са получавали нищо, да имат подкрепа и тя е за всички с ТЕЛК", каза Вера Иванова. Тя добави, че се надява да се увеличи помощта за хората, които нямат трудов стаж и не получават социална пенсия, а са с увреждания между 50 и 70 процента. За тях сега ще се предвижда да вземат 10% от линията на бедност, което е 35 лева, бихме искали тази сума да е поне 200 лева, поне докато започнат работа", добави Вера Иванова. 

Срещу някои от идеите в законопроекта се обявиха

и работодателите. Според експертите на Българската стопанска камара (БСК), определянето на квоти за наемане на хора с увреждания е несъобразен с националните условия и ниво на икономическо развитие подход. „Предлаганите в проекта задължения за наемане лица с увреждания, обвързано с месечна финансова санкция в размер на 30 % от минималната работна заплата, дължима за неограничен период от време, е категорично неприемлива мярка", казват от БСК. Според тях в условията на растящ дефицит на работна сила, работодателите възприемат хората с увреждания като потенциален трудов ресурс и, в този смисъл, имат изцяло положителна нагласа за включването им на пазара на труда. В условията на пазарна икономика, обаче, реализирането на социални мерки от страна на работодателите следва да е на доброволни начала и при използване на механизми за насърчаване, а не чрез налагане на задължения и санкции.


От БСК категорично настояват и за преосмисляне

на концепцията за създаване на специализиран фонд „Заетост на хора с увреждания", тъй като в него се предвижда основен източник на средства да бъдат вноски от работодателите. В същото време фондът да се управлява без тяхно участие. „Обръщаме внимание още веднъж, че прехвърлянето на проблеми от една група в обществото върху друга група не ги решава, а само противопоставя тези групи помежду им", се казва в становището на БСК.Нова помощ за деца без родител

Нова помощ за деца без родител

Ще я получават тези, които са без наследствена пенсия
Майките дават отсрочка за третия закон

Майките дават отсрочка за третия закон

Ако на 1 октомври депутатите не започнат да разглеждането на проектите за хората с увреждания и личната помощ обаче, излизат на протест

Не аз, а правителството пише докладите пред ООН

Не аз, а правителството пише докладите пред ООН

Майките вече са фенки на информационната система на Агенцията за хората с увреждания, казва Минчо Коралски
Създават Център за хора с увреждания

Създават Център за хора с увреждания

Екип от 20 специалисти ще се грижат за тях в София
Готвят протест срещу Минчо Коралски

Готвят протест срещу Минчо Коралски

Недоволни са от неверен доклад пред ООН за правата на хората с увреждания
Готвят пътна карта на социалните услуги

Готвят пътна карта на социалните услуги

Всичките им доставчици занапред ще се лицензират, каза министър Бисер Петков

Бавят закона за социалните услуги

Бавят закона за социалните услуги

Това може да доведе до нов скандал, предупреди д-р Хасан Адемов
Бизнесът иска яснота кой човек е уязвим

Бизнесът иска яснота кой човек е уязвим

Законопроектът за предприятията на социалната и солидарна икономика се нуждае от прецизиране, смятат от БСК
Сезират ООН за правата на хората с увреждания

Сезират ООН за правата на хората с увреждания

НПО-та недоволни от доклада на Минчо Коралски - не отразява липсата на условия за независим живот
Майките посрещнаха депутатите с черни флагове

Майките посрещнаха депутатите с черни флагове

ТЕЛК да отпадне, настояват родителите на деца с увреждания
1 2 3 4 5 ... 18 »

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Кой модел на здравна реформа одобрявате?

Септември 2018