На финала

Без съгласие за социалните реформи

17-08-2018 15:05
Clinica.bg

press@clinica.bg
Без съгласие за социалните реформиНационално представителните организации на хората с увреждания готвят нов протест

Няма постигнато съгласие по социалната реформа. Това стана ясно и след последното заседание на работната група с ресорния министър Бисер Петков. На нея присъства и вицепремиерът Томислав Дончев. Другата седмица социалният министър ще представи окончателния проект на закона за хората с увреждания. Още отсега обаче срещу части от него се обявиха и пациенти, и работодатели.

След последните корекции в закона най-недоволни от него се оказаха най-големите му поддръжници – Национално представителните организации на хората с увреждания. Причината за това са няколко.

„Иска се от началото на 2019 г. да започне да се плаща по-високата месечна помощ, която сега вече ще се обвързва с линията на бедност. Но в проекта няма да има единна индивидуална оценка, а ще трябва да се правят няколко в зависимост от това за какво ще кандидатства човека", обясни Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. Така, ако един човек иска да получи целеви помощи за жилище за транспорт, за кола, за медицински изделия, ще даде една оценка, ако иска лична помощ – втора, и т.н. Според нея друг проблем е, че методиката за предоставяне на личната помощ ще е в отделен закон, както искаха майките – в случая това ще е законът за социалните услуги. Засега не е ясно на каква стойност ще е личната помощ, нито кой ще има право на нея.


„В закона липсва нашата философия,

ние искахме да се даде възможност оценката от медицинската експертиза електронно да отива в общината по местоживеене и там социален работник да потърси човека, да му каже какви са правата му, да му помогне да ги получи и да следи дали се изпълняват, ако има затруднения, да ги разреши", обясни Веска Събева. Според нея обаче това не е заложено в проекта, а остава сегашното положение, в което болният човек сам ще трябва да търси и да се бори за услугите, които му се полагат.

За сметка на това в проекта на закона се регламентират нови правила за организациите, които могат да представляват хората с увреждания, както и създаването на нов изпълнителен орган от 2020 г., който да се занимава с политиките за тази група. Предвижда се тогава да се закрие Агенцията за хората с увреждания. Според национално представителните организации обаче това ще е в разрез със законите, защото агенцията не може да бъде изпълнителен орган, а трябва да е контролиращ и координиращ.


Ако няма чуваемост на исканията ни,

ще предприемем нов национален протест през есента, каза още Веска Събева.
Недоволни от новия закон продължават обаче да са и майките. Те приветстват създаването на новия орган за хората с увреждания от 2020 г., както и промяната в критериите за представителност на организациите. "Не искаме да коментираме преди да видим окончателния текст на сайта на министерството, защото досега постоянно се слагаха и махаха наши предложения и не знаем какво ще остане. Това, на което държим обаче най-много е от 1 януари да влезе в сила новия механизъм за изчисляване на месечната финансова помощ, при който тя се обвързва с линията на бедност. Това ще даде възможност дори на хора, които досега не са получавали нищо, да имат подкрепа и тя е за всички с ТЕЛК", каза Вера Иванова. Тя добави, че се надява да се увеличи помощта за хората, които нямат трудов стаж и не получават социална пенсия, а са с увреждания между 50 и 70 процента. За тях сега ще се предвижда да вземат 10% от линията на бедност, което е 35 лева, бихме искали тази сума да е поне 200 лева, поне докато започнат работа", добави Вера Иванова. 

Срещу някои от идеите в законопроекта се обявиха

и работодателите. Според експертите на Българската стопанска камара (БСК), определянето на квоти за наемане на хора с увреждания е несъобразен с националните условия и ниво на икономическо развитие подход. „Предлаганите в проекта задължения за наемане лица с увреждания, обвързано с месечна финансова санкция в размер на 30 % от минималната работна заплата, дължима за неограничен период от време, е категорично неприемлива мярка", казват от БСК. Според тях в условията на растящ дефицит на работна сила, работодателите възприемат хората с увреждания като потенциален трудов ресурс и, в този смисъл, имат изцяло положителна нагласа за включването им на пазара на труда. В условията на пазарна икономика, обаче, реализирането на социални мерки от страна на работодателите следва да е на доброволни начала и при използване на механизми за насърчаване, а не чрез налагане на задължения и санкции.


От БСК категорично настояват и за преосмисляне

на концепцията за създаване на специализиран фонд „Заетост на хора с увреждания", тъй като в него се предвижда основен източник на средства да бъдат вноски от работодателите. В същото време фондът да се управлява без тяхно участие. „Обръщаме внимание още веднъж, че прехвърлянето на проблеми от една група в обществото върху друга група не ги решава, а само противопоставя тези групи помежду им", се казва в становището на БСК.Още 150 000 хора с увреждания с помощи

Още 150 000 хора с увреждания с помощи

Новата финансова подкрепа влиза в сила от 1 януари 2019 г.
Столични ТЕЛК заплашват да спрат работа

Столични ТЕЛК заплашват да спрат работа

Това ще се случи, ако майките изкарат палатките си пред МЗ през януари
Приеха закона за личната помощ

Приеха закона за личната помощ

Майките местят палатките пред здравното министерство заради ТЕЛК-а

Job Care помага на хора с увреждания

Job Care помага на хора с увреждания

Новата платформа ще им сътрудничи при откриването на работодатели
Новият закон е крачка в правилната посока

Новият закон е крачка в правилната посока

Политиката за хората с увреждания не трябва да е терен за популизъм
Работим за хората с увреждания

Работим за хората с увреждания

Днешният ден определено е повод за равносметка, каза Бисер Петков
Парите за личната помощ гарантирани

Парите за личната помощ гарантирани

Двата закона за хората с увреждания и личната помощ влизат в пакет в пленарна зала идната седмица
Законът за личната помощ отново в комисия

Законът за личната помощ отново в комисия

Премиерът върна текстовете по настояване на протестиращите майки
Борисов връща Закона за личната помощ

Борисов връща Закона за личната помощ

Обещаха им прегласуване след среща с премиера
Майчинските останаха във фризера

Майчинските останаха във фризера

Повече пари за пенсии приеха депутатите с бюджета на НОИ за догодина

1 2 3 4 5 ... 25 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2018