Красота

Кожата започва да старее на 35 години

17-08-2018 09:02
Отложете повечето разкрасителни процедури за след летния сезон, съветва д-р Радина ДенковаКожата започва да старее на 35 години
Милена
Милена
Златкова
zlatkovamilena5@gmail.com

Има ли революция в съвременната дерматология и грижите за лицето? Къде са акцентите - в козметиката, или в нивото на апаратурата? Кои процедури дерматолозите не препоръчват през летния период и кои могат да се правят целогодишно? За здравето и красотата на кожата се обърнахме към доктор Радина Денкова.

- Д-р Денкова, с какво може да се похвали съвременната дерматология през последните 5-10 години? Ако има революция в тази сфера, с какво я свързвате?

- Ако има революция в сферата на естетичната дерматология аз я свързвам най-напред с новия подход към разглеждането на лицето. Ако трябва да "моделираме" лицето, това трябва да е максимално близко, като резултат до пластичната хирургия. В същото време да бъде неоперативно, да не изисква време за възстановяване, пациента да не губи от своето време и да има най-близък резултат до оперативната намеса. За мен това е революцията, защото на филърите и на ботулиновия токсин през последните 5 години се гледа по нов начин и концепцията за поставянето им е абсолютно нова. Вече гледаме на лицето, като на едно цяло. Второто нещо, което бих казала, че е изключително революционно е бързото напредване на технологиите. В естетичната дерматология те се развиват стремглаво. Ако преди 10-15 години сме имали един IPL, с който сме работили пигментации, съдове, подмладяване на лице и т.н., в момента фирмите наистина бълват изключително много лазери в тази насока. И те стават все по-съвършени. Ето например ние в момента имаме една технология, която е комбинирана. Само преди 4-5 години никой не можеше да си представи, че е възможно такова нещо. Два вида лазерни лъча да се комбинират в едно и да работят в синхрон, за да дадат по-добри резултати. И при трайното обезкосмяване и при пигментациите, и при лечението и обработването на фини кръвоносни съдчета, и разбира се в посока към лазерни подмладяване. Третото направление е тялото. Маркетинговите прогнози за следващите 5 години казват, че 5 пъти ще се увеличи потреблението на процедури за тяло. На машини, които ще помогнат за борба с целулита, или за намаляване на обиколките. Отделно близо пет пъти ще се увеличи дела на филърите и ботулиновия токсин в естетичната медицина.

- На каква възраст започват активните грижи за кожата? "По-специалните", които са извън чистота и хидратация?

- За мен по-важно е да говорим, от коя възраст е по-добре една жена да превантира остаряването, отколкото да говорим на колко години трябва едно момиче да започне да прави нещо. Тук много важно е да споменем, че всеки човек индивидуално, с неговите вътрешни и външни особености е подложен на процесите на остаряване. От една страна имаме генетика, която е различна за всеки един от нас. Защото всеки се ражда с различен генетичен материал и това означава, че остарява различно. Наследството от родителите. От друга страна е влиянието на околната среда. Как използваме слънцето на млади години се отразява в по-късна възраст. По какъв начин се храни човек - рязкото сваляне или наддаване на килограми, също се отразява на по-късен етап на кожата. Какви професии има един пациент - дали работи на открито, дали става дума за по-тежък труд, ако работи в стресова среда. Затова бих казала, че най-добре е отрано да се започне една разумна превенция. Ние създадохме една система, в която предлагаме програма, която да служи на младите пациенти при превенция. Най-подходящите стъпки, за да могат да забавят процесите на стареене. А когато вече тези процеси са се появили, тогава имаме програма към пациентите, как да се противопоставят на стареенето. Така че за мен най-разумният подход е този по отношение на превенцията.

Визитка

 

Д-р Радина Денкова е дерматолог с впечатляваща професионална биография. 15 години стаж в Пета градска болница като дерматолог, включително и няколко години като шеф на кожното отделение на болницата. Специализации в областта на козметичната дерматология в Бон, Париж и Виена. Всяка година участва в най-добрите световни конгреси в областта на естетичната медицина. Член е на Европейската академия по дерматология и венерология, както и на българското дерматологично дружество. Има собствена клиника за естетична и клинична дерматология.

Един пример от последните ни желания да работим в тази посока! Знаете, че сега генетичните тестове са много актуални, защото те показват, какво е генетичното наследство на всеки пациент. Ние в момента работим с един кожен генетичен тест. Той дава 5 показателя на кожата, които показват каква е генетичната предразположеност на всеки един индивид към появата на петна, към по-бързо отпускане на кожата, към влиянието на свободните радикали. И ако, примерно, пациента е с висок риск към по-бързо разграждане на колагена и по-бавното му образуваме, ние трябва да го превантираме от ранни години. Да му обясним, че при него има висок риск към отпускане на кожата. Това означава, че той трябва да започне от по-рано и да се насочи към процедури, които работят против това отпускане. Радиочестотни процедури, които са за стимулираме на колагена, всички процедури, които стимулират синтезирането на колаген.

- Как се прави избора - спрямо възрастта или спрямо състоянието? Кога е време за козметика, за неинвазивни грижи и кога за по-агресивна намеса?

- Абсолютно спрямо състоянието на пациента. Както казах, има пациенти, които към 35-годишна възраст започват да проявяват признаци на остаряване. Има и други, които на 50 години изглеждат чудесно.

- Ако се започне отрано с различни интервенции, какво прави човек на една много по-късна възраст?

- Това е много интересен въпрос. Моето лично мнение е, че тук вече идва в действие и компетентността, чистата съвест на лекаря. Ние сме хората, които наблюдавайки състоянието на пациента можем да кажем мнението си на специалисти. И ние можем да кажем:"още не е време за това, което искаш. Нека започнем с нещо по-леко". Има една световна тенденция наистина границата за започване на по-инвазивни интервенции - инжекционни процедури, по-силни лазери, започва от доста по-рано. Ако преди 10 години първите грижи, които са започвали да полагат жените по отношение на кожата си са били около 50-годишна възраст, сега вече тази превенция започва към 30 години.

- Околоочният контур - крехка област, как го спасяваме?

- Зоната около очите, така наречената периорбитална зона е първата зона, която проява признаци на стареене. Причините са няколко. Първата е, че кожата там е изключително тънка, фина, деликатна и няма много голямо количество подкожна мазнина, която да предпазва тази кожа, да ѝ дава плътност. Това означава, че тя започва да проява първи признаци на фини бръчици, отпускане, а отдолу започват да се появяват торбички. Торбичките са хермиации, или торбички пълни с мазнина. От там нататък зоната около очите е свързана със средната част на лицето. Когато започне в средната част да намалява обема за сметка на мазнината, която се изчерпва с годините, тогава се получава така наречената слъзна падина, която се оформя с едно вдълбаване на подочния контур. И тогава вече трябва да започнем грижи. Могат да се направят специални филъри, които да запълнят, да се хидратира тази зона с мезотерапия, да се прилагат различни апаратни процедури, като радиочестота, за да затегне зоната. Също ултразвукови, или HIFU лифтинга е много нашумял в последните години. Преценката на консултиращия дерматолог е много строга, и дава една добре направена програма. Тоест нито да се прекалява, нито да се разчита само на едни кремчета за околоочния контур, когато вече започнат първите белези на стареене.

- Хиалурон за бръчките, или има и друго решение? Ако жената се страхува, какви са другите решения освен хиалурон?

- Има много решения. Ние например работим с няколко апарата, които даваме, като превенция, като подготовка на кожата и след това вече можем да преминем към филъри. Това е така нареченият радиочестотен лифтинг. Радиочестота навлиза през кожата, тя се трансформира в топлина и топлината, като термично въздействие започва да действа на фибробластите. Това са клетките, които са резервоара на колагена и те започват да отделят колаген. Друг апарат е така нареченото HIFU. HIFU е ултразвуков апарат, като ултразвуковите вълни навлизат вече в по-дълбоките кожни структури и въздействат на тях с едно събиране. Така че имаме един лифтинг процес. На по-повърхностно ниво също имаме стимулиране на колагена. Имаме и различен вид мезотерапии, с които може да се започне преди това. Които са с био пестиди. Също могат да съдържат хиалуронова киселина, витамини, минерали, всякакви вещества, които подпомагат възстановителните процеси на кожата. И така нареченото PRP, или плазмотерапия, която с помощта на собствената кръв(взема се от вената), центрофугира се и плазмата, която се отделя при центрофугирането обогатена допълнително с тромбоцити се инжектира в лицето, за да се възстанови кожата на цялото лице.

- Химически пилинг или друга процедура за кожа без петна?

- Много голям проблем са петната през последните няколко години поради няколко причини. Първата причина е слънцето. То вече е по-агресивно и понякога дори фотозащитните кремове не са достатъчни. Ако трябва да бъда откровена, още не сме достигнали до това самосъзнание да мислим, че фотозащитния крем трябва да се нанася непрекъснато, ежегодно, за да се протектира лицето от пигментация. И разбира се и от състаряване. В последните години от много ранна възраст има момичета, които имат хормонален дисбаланс. Това също може да бъде причина за появата на пигментации. Така наречената мелазма. За да се работи в тази насока има различни измерения. Може да се направи химичен пилинг, могат да се приложат различни лазерни процедури. Това са лазери, които да работят конкретно в пигмента, за да го деструктурират. Лекарят преценява кой вариант е добър за съответния пациент. Понякога едно петно може да бъде по-повърхностно, друго да бъде по-дълбоко и тъмно. И от това вече зависи терапевтичния подход.

- Кои от тези процедури могат да бъдат приложени през лятото?

- Много малко. Не препоръчвам процедури през лятото по отношение на пигментациите. Всичко, което прилагаме би могло да изиграе обратен ефект. И пигментацията да се увеличи. Препоръчвам пигментациите да се третират, когато активното слънцегреене намалее. Края на септември, октомври.

Има и специфични кремове, които се предписват от лекари и се правят в определени лаборатории, не са като обикновената козметика, която се продава по магазините. Съдържат активни вещества, които също могат да разграждат и да деструктурират пигментните петна.

- Кои са хитовите процедури за подмладяване и кои от тях могат да бъдат правени през лятото?

- Ако изключа филърите, които се прилагат целогодишно и те са за моделиране по-скоро на лицето, за мен хитова процедура е хидратацията, като мезотерапия. От две години нашумя изключителено добър и ефикасен нов продукт в тази насока, който не само, че хидратира, но и подобрява структурата на кожата. И това би могло да бъде първият филър за всяко едно младо момиче. Защото като структура това е филър, но като употреба той се използва, като мезотерапия. Това означава, че има леката структура на филърите, която му помага да се задържа много дълго време под кожата. Продължителността му е между шест и девет месеца и няма нужда пациента да идва всеки месец, както до сега това се правеше с мезолифта. Това е прекрасен продукт за хидратиране и за подобряване изцяло на повърхността на кожата. Тя става по-лъскава, по-свежа, много фините бръчици се изглаждат и разбира се има този блясък на добре овлажнената кожа. Също можем да ползваме през лятото всички мезотерапии за хидратиране, като ултразвуковия лифтинг Doublo, който през лятото не е противопоказан за приложение.

- Простички съвети за времето, когато слънцето грее по-силно?

- Рано и късно на плажа. По обяд да не се стои дълго време. Непрекъснато използване на фотозащита. Но не поставянето ѝ сутрин и след това едва следобяд. Фотозащитните кремове трябва непрекъснато да се аплицират върху кожата, през няколко часа. А особено за малките деца - светлоотразителни дрехи. Вече много фирми произвеждат отблъскващи слънцето специални материи. Не са много скъпи. И това е много добро решение. Шапки. И аз лично не бих препоръчала много силно и дълго излагане на слънце, защото каквото и да си говорим това е остаряване на кожата.


Как да отслабнем здравословно и трайно

Как да отслабнем здравословно и трайно

С протеини хабим двойно повече енергия, отколкото приемаме, вечер не бива да ядем въглехидрати, съветва проф. Донка Байкова
Сладък ден на влюбените и за диабетиците

Сладък ден на влюбените и за диабетиците

Тези пациенти могат да заменят захарта със стевия, еритрол или сироп от агапе, казва д-р Станимира Станчева-Василева
Грижа за суха коса

Грижа за суха коса

Маската за коса остава универсалното средство за профилактика и лечение на този проблем, категорични са експерите
Как да изберем крем против бръчки през бременността

Как да изберем крем против бръчки през бременността

Козметиката трябва да е съобразена с нуждите на вашата кожа, а безопасните съставки включват витамин Е, розово масло, екстракт от лайка, пантенол или витамин С
На море с рецепта от доктор

На море с рецепта от доктор

Медиците в Канада предписват часове сред природата, тази година дават на пациентите карти за пропуск в 80 обекта
Превърнете своите мечти в цели

Превърнете своите мечти в цели

Едно ново начинание за доброто физическо и ментално здраве е идеално за добра и успешна нова година, казва д-р Цветеслава Гълъбова
Любовта ни дава криле

Любовта ни дава криле

Хората живеят много по-освободено, с разчупени граници, това е една от причините за нестабилността на връзките, казва Таня Илиева

Да събудим метаболизма за 15 минути

Да събудим метаболизма за 15 минути

Ежедневната кратка тренировка гори мазнини, става навик и в един момент организмът сам започва да я търси, казва Стела Колева
Бърн аут ли сте?

Бърн аут ли сте?

Преценете сами, като отговорите на 13 лесни въпроса, подбрани от експертите по човешки ресурси

Масаж на лицето или как да намалим бръчките

Масаж на лицето или как да намалим бръчките

Може да го практукувате и у дома, докато измивате лицето си, нанасяте серум или крем, стигат дори 5 минути
1 2 3 4 5 ... 8 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ