Пазари

700 компании търсят онколекарства

14-08-2018 06:41
Clinica.bg

press@clinica.bg
700 компании търсят онколекарстваЕдва 35 медикамента акумулират 80% от приходите в тази сфера, показва анализ на Iqvia

Онкологията продължава да бъде във фокуса на съвременната фармацевтична индустрия и да е сред най-бързо развиващите се области. Разходите за онкомедикаменти през миналата година са възлизали на 133 млрд. долара в световен мащаб, а през 2022 г. ще достигнат 200 млрд. Броят на компаниите, които търсят нови молекули пък минава 700, показва анализ за международната анализаторска компания Iqvia.

Броят на новите терапии, които се появяват всяка година в онкологията продължава да расте. За последните пет години на световните пазари са се появили 63 молекули за рак. Все по-голямо място сред тях има таргетната и биологичната терапия.


Тенденциите


Огромен напредък има в развитието на имуноонкологията. Повечето от тези терапии са ориентирани около PD-1 и PD-L1 инхибитори. Те имат добра ефективност при лечението на солидни тумори и се използват при 23 различни видове рак. Сред тях са молекули като avelumab, durvalumab, отбелязват анализаторите. Всички 14 нови лекарства, ланчнати през 2017 г., са били таргетни, а 11 от тях са получили специални разрешителни от Американската агенция по лекарствата (FDA) заради очакваните ефекти от тях. Осем от медикаментите са с орално приложение, а три са с по две индикации.


Все по-персонализирано


В над една трета от клиничните проучвания се използват биомаркери, за да се отсеят пациентите, тъй като учените акцентират върху все по-персонализирани решения. В областта на имунотерапията на опашка за нови лекарства са наредени почти 300 молекули с 60 различни механизма на действие. Те са във фаза 1 и фаза 2 на проучване. Успоредно с увеличаване броя на новитe решения се скъсява времето, в което те се дават. През 2017 г. се отбелязва намаляване на времето за получаване на одобрение за употреба, отбелязват анализаторите. Това важи дори за държави като Япония, където е имало значителни отлагания в това отношение.


Разходите


Заедно с увеличаване на новите медикаменти обаче нарастват и разходите за тях. От 96 млрд. долара през 2013 г. световният пазар се очаква да достигне $200 през 2022 или да расте средно с 10—13%. Половината от него ще бъде реализиран само в една страна – САЩ.

Друга интересна тенденция е, че 80% от разходите за онколекарства са само за 35 терапии. Тази концентрация ще става все по-голяма с оглед на вида на новите медикаменти. От всички 14 нови терапии за 2017 г. 10 са регистрирани като лекарства сираци, а цените на тези медикаменти са изключително високи. Средната годишна стойност на терапия с медикамент пуснат на пазара през миналата година е достигнала $150,000 срещу $79,000 през 2013 г., добавят анализаторите.


Производителите


Интересът на компаниите към онкологията също расте. Над 700 са производителите в света, които се занимават с търсене на нови онкомедикаменти. Сред тях има малки, средни и големи компании, както и академични институции. Средно 18 е броят на молекулите в късен стадий на изпитване при десетте компании с най-голям фокус в онкологията, като всяко лекарство е поне с две индикации. При останалите с продажби над 10 млрд. долара положението е аналогично, като около 40% от клиничните им изпитвания са в сферата на онкологията. Най-малките пък виждат силата си в това продуктите им да бъдат купени от по-голямата фарма на някакъв етап от развитието им, смятат анализаторите.


Маркетингът


Напредъкът в технологиите и информацията ще бъдат основните двигатели на растящите продажби в следващите години. Това включва както иновациите в медицинските изделия и лекарства, така и достъпът до истински бази с данни, мобилни приложения, които да направляват по-добре поведението на болните хора. Доказателство за това е все по-широката употреба на мобилните приложения при пациентите с онкологични заболявания. Те са както за оценка на риска и наличие на симптомите на едно заболяване в човек, през това къде и с какво се лекува то, до това как да мониторира лечението си или да живее здравословно.И АДФИ погна проф. Сербезова

И АДФИ погна проф. Сербезова

Агенцията изведнъж е открила нарушения отпреди две години за управлението й на ИАЛ

ЕМА препоръча дексаметазон за К-19

ЕМА препоръча дексаметазон за К-19

Стероидът е показан само за пациенти в тежко състояние
НЗОК ще плаща 2.20 лева на протокол за лекарства

НЗОК ще плаща 2.20 лева на протокол за лекарства

Така ще има повече аптеки, които да отпускат скъпите медикаменти, смятат от МЗ
САЩ спира тестовете на ваксината на „АстраЗенека

САЩ спира тестовете на ваксината на „АстраЗенека"

Въпреки че изпитванията бяха възобновени във Великобритания, в Америка още проучват дали са безопасни
Четири години затвор грозят Марешки

Четири години затвор грозят Марешки

Решението на варненския апелативен съд е за рекет и изнудване, но може да бъде обжалвано
Подпомагат наемането на безработни

Подпомагат наемането на безработни

Работодателите ще получават финансова подкрепа от Агенцията по заетостта

 Няма извършено престъпление

Няма извършено престъпление

Повдигнатото обвинение на проф. Асена Стоименова е формулирано твърде неясно, което нарушава правото й на защита, казва адвокат Христо Ботев
Учени срещу Лансет за руската ваксина

Учени срещу Лансет за руската ваксина

Специалисти от Европа и САЩ се съмняват в данните за безопасност и ефективност на препарата
Спират лекарство за миома

Спират лекарство за миома

Продукти, съдържащи Ulipristal acetate, могат да доведат до тежки увреждания на черния дроб, смятат от ЕМА
ИАМН ще следи и за наркоманите

ИАМН ще следи и за наркоманите

Общинските съвети по опойващите вещества ще станат областни, предвижда още МЗ
1 2 3 4 5 ... 100 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Кои са най-големите предизвикателства пред болниците с оглед на усложнената пандемична обстановка през есента и зимата?

Септември 2020