Резултати

25 млн. от отстъпки за шест месеца

13-08-2018 07:05
За да се ускори процеса по събирането им, от касата променят процедурата25 млн. от отстъпки за шест месеца
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

На почти 25 млн. лв. възлизат отстъпките от лекарства, които здравната каса е събрала до 1 август от фирмите. За да се ускори процеса, от институцията променят реда.

Близо 160 лв. е сумата, която здравната каса прогнозира да събере тази година от отстъпки от фармацевтичната индустрия. Както вече clinica.bg писа, едва 17 млн. лв. бяха постъпленията до 30 юни, което сериозно притесни членовете на Надзорния съвет на фонда. През юли обаче в касата са постъпили още 7 млн. лв. от фирмите, като размерът на събраните приходи сега е 24.9 млн. лв, съобщиха за clinica.bg от фонда. На практика това са приходите, които компаниите дължат за първото тримесечие. Реално те са по-малко от дължимите 36.147 млн. лв., защото с тях се прави изравняване на авансово внесените суми за последното тримесечие на 2017 г., обясняват от касата.


Експертите на фонда вече са готови и със сметките

за второто тримесечие. Според тях фирмите ще трябва да платят 32.284 млн. лв. За да стане по-бързо внасянето им, от касата ще сменят и механизма за събирането. Досега справките се предоставяха на компаниите чрез куриерска фирма и се получаваше забавяне, а оттам и внасянето на отстъпките, обясняват от фонда. Затова експертите сменят тактиката. Занапред справките коя фирма колко дължи ще бъдат връчвани на ръка срещу подпис в НЗОК или в офиса на компанията.

Ускоряването на процеса по събиране на отстъпките обаче няма да реши проблемите на фонда с финансирането на медикаментите. За поредна година по това перо касата ще има най-сериозен преразход. Дори след приспадането на всички отстъпки разходите за медикаменти се очаква да минат 1.120 млрд. лв. В същото време харчовете за болнична помощ ще са около 1.88 млрд. лв. Подобно съотношение в на тези две пера няма никъде в цивилизованите държави, категорични са всички експерти.


Въпреки че основната част от разходите за лекарства –

755 млн. лв., ще са за домашно лечение, преразходът там е малък – 37.7 млн. лв. В същото време при онкомедикаментите недостигът на средства ще е 87.27 млн. лв., а общият разход за тях през годината ще възлиза на близо 370 млн. лв. Темпът му на нарастване през изминалите 4 години е устойчив – около 40 млн. лв. на година. През тази се очертава да бъде 43 млн. лв. в сравнение с миналата. Според анализите на Българския фармацевтичен съюз основният разход на касата в това направление се дължи на 12 молекули - Bevacizumab, Trastuzumab, Enzalutamide, Рembrolizumab, Abiraterone acetate, Pegfilgrastim, Pertuzumab, Everolimus, Panitumumab, Denosumab, Olaparib, Sunitinib. Като през тази година водещо място в тях заема Рembrolizumab. Причината е добавянето на ново показание – химиотерапия при локално авансирал или метастазирал недребноклетъчен карцином на белия дроб, чийто тумори експресират.


Включването на нови показания за лечение или на

изцяло нови медикаменти обаче не е единствената причина за нарастването на разходите. Обогатяването на портфолиото на касата е неизбежно с оглед развитието на съвременната наука и фармацевтичната индустрия. Според анализите на Комисията за оценка на здравните технологии вече осем онкомолекули чакат за становище, за да кандидатстват за финансиране с публични средства. Само по себе си наличието на подобни цедки е добро, но не е достатъчно.


Липсата на ясни правила за изписване на химиотерапевтичните

схеми, за проследяване на резултатите от лечението с тях, както и на контрол за това какво се случва във всяка една от 40-те онкологии в страната са основните причини за безконтролно растящите разходи. За това безспорно допринася и забавянето на единния електронен търг в болниците, който трябва да понижи и уеднакви цените в тях, които плаща касата. Все още в лечебните заведения не се прилага и планирането на пациентите, така че да се оползотворява максималното количество от всеки флакон с лекарство. Въпреки заявките на новия шеф на касата д-р Дечо Дечев, това положение едва ли скоро ще се промени, защото има силни защитници. То е следствие както на силното нежелание на самите химиотерапевти да ограничат разходите им, така и на фармаиндустрията, която седи неотлъчно зад гърба им.


1 млн. за ваксини и тестове за коклюш

1 млн. за ваксини и тестове за коклюш

Средствата са одобрени от кабинета и ще бъдат приведени по бюджета на здравното министерство
Половината заповеди за лечение в чужбина са за лекарства

Половината заповеди за лечение в чужбина са за лекарства

Над 77 млн. е дала здравната каса миналата година, близо 97% от тях са отишли за медикаменти и медицински изделия, същото е и през тази

Касата преполови парите за онколекарства

Касата преполови парите за онколекарства

За първите 4 месеца на годината фондът е платил 418 млн., затова компаниите ще настояват за допълнителни средства за медикаменти от 100 млн.
Обновяват фарма ръководството по пневмология

Обновяват фарма ръководството по пневмология

Актуализира се правната регламентация на терапевтичния подход при лечение на туберкулоза и белодробна болест, причинена от нетуберкулозни микобактерии
Още месец без износ на инсулин

Още месец без износ на инсулин

Здравният министър д-р Галя Кондева удължава срока на заповедта до 16 юни, съобщиха от МЗ

Обжалват указанията за медицински храни

Обжалват указанията за медицински храни

Националната мрежа за децата иска отмяната и пренаписването им, защото смята, че има дискриминативни текстове, които ще лишат пациентите от безплатната помощ
НЗОК с инструкции за безплатната терапия за редки болести

НЗОК с инструкции за безплатната терапия за редки болести

Пациентите над 18 години ще могат да продължат да я получават срещу сключването на договор, гласят правилата

Болницата в Бургас не е издала е-рецепта

Болницата в Бургас не е издала е-рецепта

Вижда се, че пациентът не може да си получи лекарствата, а аптеката, ако ги отпусне, ще направи нарушение, казва Димитър Маринов
„Сърце и мозък

„Сърце и мозък" с рецепта само за една аптека

Предписанието за лекарства не могло да бъде открито в друг обект в центъра на Бургас
Премиерът отмени

Премиерът отмени "Мама и аз"

Ако докладът за това не бъде депозиран днес от министъра на здравеопазването, Главчев ще предложи на президента Галя Кондева да бъде сменена
1 2 3 4 5 ... 152 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ