Коментари

Във фонда кристализират всички нерешени проблеми

10-08-2018 14:24
Clinica.bg

press@clinica.bg
Във фонда кристализират всички нерешени проблемиДжиросването му ще реши административен дерт, но ще увеличи напрежението за родителите и децата, казва Мария Чернева

Четвърти директор има Фонда за лечение на деца за две години. Защо така се получава, кои са нерешимите проблеми в него, които изяждат главата на всеки следващ шеф, по-добре ли е да се закрие и отиде към НЗОК, попитахме Мария Чернева. Тя е дългогодишен здравен журналист и част от Обществения съвет на институцията.

- Г-жо Чернева, какво означава четвърти шеф на фонда за две години?

- Не ги броя така. Аз съм от пет години във фонда и д-р Мариета Райкова ми беше шестият по ред директор, значи новият ще ми е седмият. За пет години седем, мога да предрека с голяма сигурност, че и следващият няма да остане за дълго на този много горещ стол.

- Защо?

- Защото фондът е обект на скандали, непрекъснато генерира протести на родители и то пред здравното министерство, директорите стават обект дори на показни арести, не липсват всякакви обвинения в публичното пространство. Фондът често изтърква пътя към съдилищата и влиза в тях - десетки са ни осъдителните присъди. Пресата е много голяма от всички страни – на родителите, на лекарите, на управляващите. Така че директорът воюва на страшно много фронтове и това не е здравословно за никого.

- Защо се получава тази война на толкова много фронтове?

- Проблемът не е един. Първо при нас кристализират всички нерешени проблеми в здравеопазването и което е още по-лошо в детското здравеопазване. Това предполага изключително много оголени нерви и като прибавим неуслужливият правилник, който никой не пожела да оправи, напротив – непрекъснато се натрупваха нови и нови пороци без да се изчистят старите, този развой на нещата доста лесно се предвижда. Не е необходимо да съм Ванга, за да кажа, че проблемите ще продължат. Разбирам много добре д-р Райкова и желанието й да напусне, защото работата й носи много рискове и за здравето, и за психиката й. Но имам много висока оценка за нейната работа.

- Очевидно проблемът не е персонален, има ли смисъл фондът да продължава да съществува като институция или е по-добре да премине към НЗОК, както се предлага сега?

- Да, нещата вървят натам. Джиросването му на касата или министерството определено ще е едно огромно облекчение за всички ни, но това ще реши абсолютно и само административни проблеми – просто един дерт по-малко. Но никой не мисли, че няма да реши, а напротив – ще отвори, едно огромно напрежение сред родителите на децата. И не знам защо това се артикулира толкова смело в пространството в момента,когато майките на деца с увреждания са на улицата и протестират „Системата ни убива". Защото най-честите деца, с които работим са деца с множество увреждания, с ДЦП. И не знам защо някой смята, че без фонда може да финансира медицински изделия за деца с ортопедични заболявания.

- Защо да не се финансират от касата?

- Ние плащаме милиони за лекарства и медицински изделия, на техния фон са единични случаите за финансиране в чужбина. Прекрасно е да минат към касата, но смея да твърдя, че тя не е готова да поеме медицинските изделия. Не, че фондът е готов. Въпросът е, че за да се закрие той, първо трябва да се решат всички въпроси. При медицинските изделия няма рефериране на цените и част от проблемите на фонда дойдоха в опит да се справи с това. Няма и медицински стандарти дали трябва да платим медицинско изделия за 30 000 или за 95 000 лв.

Касата обаче също не контролира голяма част от медицинските изделия, което няма да промени ситуацията. Защото сега как се осъществяват търговете в болниците никой не контролира. Имаше търг за ортеза, който бе проведен в болница и сега плащаме с 500 лв. отгоре. Ако сме плащали досега 800 лв. за корсет, сега ни искат 1300 лв. Ние не знаем какво се случва.

- Точно заради това не е ли по-добре всичко да мине към касата?

- Да, но трябва всичко да е ясно. Как касата ще плаща разноските по пътя и престоя в чужбина. Огромната част от администрацията на фонда се занимава с търсене на оферти, кой ще ги поеме в НЗОК. Много спекулативно е и друго – някои дейности се извършват в България, но няма кой да ги направи в момента. И тогава най-добрите лекари педиатри преценяват дали едно дете да се прати в чужбина или да се лекува тук. По едно време започнахме да пращаме деца за трансплантация на стволови клетки в чужбина, защото тук нямаше организационни възможности да се реализират. Кой ще преценява това в НЗОК.

- Д-р Деянов е новият шеф на фонда, имате ли впечатления от него?

Той е от администрацията на фонда, беше назначен от проф. Владимир Пилософ, но нямам лични впечатления от него. Надявам се обаче новият директор да не пипа настоящата администрация, която е пълна с нови хора и започна да работи много добре. Д-р Райкова успя да събере екип от млади хора и да ги обучи, вкара ред и в старите случаи. Може би затова реши да напусне с чувство на изпълнен дълг.Идва ли краят на детската кардиохирургия

Идва ли краят на детската кардиохирургия

Докато здравните власти искат да съсредоточат лечението на малчуганите у нас, единствената клиника за сърдечни операции е в тежко състояние

Орисан да генерира проблеми

Орисан да генерира проблеми

Преминаването на Фонда за деца към здравната каса може да бъде решение само, ако се направи обмислено, смята Мария Чернева

Промените са в полза на болните деца

Промените са в полза на болните деца

Финансирането на лечението им от чуждестранни специалисти у нас ще повиши нивото на медицината в България, казва Пенка Георгиева

МЗ прави търгове на Фонда за деца

МЗ прави търгове на Фонда за деца

Викат чужди лекари у нас вместо да пращат хлапетата зад граница
Смениха съвета към Фонда за деца

Смениха съвета към Фонда за деца

Общественият орган напуска дългогодишният журналист от БНТ Мария Чернева

Д-р Георги Деянов пое Фонда за деца

Д-р Георги Деянов пое Фонда за деца

Д-р Мариета Райкова е напуснала по лични причини, казаха от МЗ
Фондът за деца пак без директор

Фондът за деца пак без директор

Четвърти шеф си тръгва за две години от проветривия стол

Деца остават без преводачи в чуждите болници

Деца остават без преводачи в чуждите болници

Хонорарът ни е три-четири пъти по-нисък от европейския, а ЦФЛД не ни плаща, жалват се преводачи от Австрия
Пак върнаха делото срещу Павел Александров

Пак върнаха делото срещу Павел Александров

Обвинението е неясно поднесено и пълно с повторения, казва апелативният съд
Министърът се е подписал незаконно, а уволнена е Троева

Министърът се е подписал незаконно, а уволнена е Троева

От 2010 г. всички деца до 3 г. се трансплантират в чужбина, казва Красимира Величкова
1 2 3 4 5 ... 6 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2019