Изток

Носим цяла аптека в себе си

26-07-2016 07:01
Кундалини ни помага да излекуваме душата си, казва Симрит КаурНосим цяла аптека в себе си
Никол
Никол
Танкова
nikol.tankova@abv.bg
Каква е силната енергия на йога, какви психически травми и заболявания може да преодолеем с нейна помощ, попитахме Симрит Каур. Тя е първата жена преподавател по Кундалини в Близкия изток. Само преди броени дни гуруто беше на тридневно посещение в нашата страна.
"Йогата е изключително полезна за съвременния човек, подложен на много стрес. Тя може да повлияе добре и на редица хронични заболявания", казва Симрит Каур.
История

Кундалини йога води началото си от древни времена. Първоначално е предназначена само за достигналите експертно ниво и учители по йога. След появата на Йоги Баджан, който внася нова разбиране за учението, днес, то е достъпно за всеки, независимо колко дълго се е занимавал с йога. Кундалини йога носи мощна енергия, която извежда от нас потенциала, смята Симрид Каур.

Практиката й на учител показва, че Кундалини може да повлияе всякакъв дисбаланс и да възвърне хармонията в човек. Тя може да лекува както физически, така и психически състояния. Научно доказана е ефективността й при хора с обсесивни разстройства и Алцхаймер. Приложение намира още при депресия и безсъние, казва Каур. 

Според нея ние сами можем да лекуваме себе си. „Имаме цяла аптека в телата си, стига да знаем как да я използваме, нямаме нужда от лекарства", казва духовната учителка. Кундалини практиките носят спокойствие, намаляват стреса, повлияват благоприятно ендокринната и нервната система и помагат за почти всички заболявания. Това е така, защото повечето диагнози имат пряка връзка със стреса.
Напрежението може да бъде причина за редица болести от мигрена до рак, уверена е Симрит Каур. Самата тя споделя,че първоначално се обръща към йога за лечение след силна психическа травма, а желанието й да помогне и на други в нейното състояние и до днес я мотивира да бъде учител.
В основата на йога-практиките стои правилното дишане. За доброто състояние на човек е изключително важно поемането на достатъчно въздух, а упражненията за забавяне на дишането могат да се прилагат и от най-малките. Само 3-минутна практика на ден е достатъчна, за да даде необходимата енергия на човек, твърди още тя.

За лятото йога-учителят препоръчва консумация предимно на плодове, зеленчуци и ядки, съчетани с прием на много течности. Според нея всеки може да се занимава с Кундалини, независимо от пол и възраст, но трябва да бъде решен и готов на тази стъпка, защото ще промени живота му.

Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Декември 2023 Предишен Следващ