Гастро

3 кафета на ден държат рака далеч от черния дроб

08-08-2018 10:19
Едно малко не вреди, но не със салатата, а след основното хранене, казва доц. Йордан Генов3 кафета на ден държат рака далеч от черния дроб
Веса
Караоланова
vesakaraolanova@gmail.com

Черният дроб е много търпелив орган, защото позволява на притежателя си да прави с него най-различни вредни неща за дълъг период от време и той приятелски и толерантно не се уврежда, обяснява завеждащият Трето отделение по хепатология в Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ" доц. Йордан Генов. Разбира се, дори приятелите имат праг на търпимост и когато черният дроб го премине, той започва да се уврежда.

Лятото е пълно с предизвикателства, които имат негативно влияние върху този приятелски настроен орган. На първо място това са по-големите количества алкохол, които от късна пролет до късна есен съпътстват почивката на мнозина, казва доц. Йордан Генов. Тези топли сезони са характерни и с повишена общителност между половете, особено по морските курорти, които създават условия за предаване на различни видове хепатит. Не по-малко предизвикателство са тежките угощения с тлъсти мръвки до късно вечер на морския бряг или под асмата, които натоварват черния дроб с храни и калории, които може да го затруднят да ги преработи без това да предизвика у него възпаления. В този сезон нараства и консумацията на безалкохолни напитки – едни от най-големите врагове на черния дроб, тъй като съдържат фруктоза – евтин подсладител, който се използва в

ВИЗИТКА:

Доц. Йордан Генов е завършил Медицинската академия в София през 1991 г. и е придобил специалностипо вътрешни болести и по гастроенерология. Започнал е трудовия си път като терапевт във вътрешното отделение на общинската болница в Костенец и XVIII поликлиника в София. Специализирал е в Холандия и Франция. Преподавател е и има около 150 научни труда в български и чуждестранни научни списания и сборници и около 100 участия в национални, европейски и световни конгреси. Научните му интереси са в областта на прогресията на хроничните чернодробни заболявания, лечението на чернодробните тумори, хроничните вирусни хепатити и др. 

хранително-вкусовата промишленост. Тя без посредник се настанява в чернодробните клетки и при метоболизма си води до образуване на триглицериди, а те се натрупват в черния дроб и предизвикват статоза. Да не се пият безалкохолни, подсладени с фруктоза, е горещата препоръка на доц. Генов. Нещо повече, тъй като често не се четат етикетите, доц. Генов съветва през лятото просто да не се пие нищо различно от вода или плодови сокове, изцедени у дома от плодове, които сме си избрали сами. Безвредна е и газираната вода.


Ах, тази бира!


Бирата е алкохол, отсича доц. Генов. Той обяснява, че черният дроб толерира малки количества алкохол, когато е здрав и това не се отразява върху неговата работа. Затова препоръката на специалиста е жените да не пият повече от чаша вино, а мъжете – до 2 чаши по няколко пъти седмично. Или, със същата честота по 330 мл бира за дамите и 500 мл за господата. Важно условие е обаче тези количества алкохол да се приемат с храна. Черният дроб не може да се справи с по-големи количества, особено, когато се консумира концентриран алкохол и на гладно. Затова и част от алкохола, когато е в по-високи количества, влиза в кръвта и води до увреждания на панкреаса и най-вече на централната нервна система. Ако алкохолът се приема по време на хранене или непосредствено след това, не се надвишава капацитета на черния дроб да го метаболизира. Традиционният български „аперитив" ракийка със салатка също е доста вреден нашенски навик – навсякъде по света концентрираният алкохол се поднася след основното хранене.


Кафето – според вида


Макар да не е подчертано „лятна" напитка, любителите на кафето не се отказват от него и в най-големите горещини. Най-доброто кафе за всички органи и системи и особено за черния дроб е шварц (черно или филтърно) кафето, обяснява хепатологът. До 2-3 такива кафета дневно са едно от малкото неща, които със сигурност имат благоприятно отражение върху черния дроб - подобряват работата му и го предпазват от развитие на възпаление, на фиброза и на рак.
Добро за черния дроб е и еспресото в същите дози, но няма достатъчно данни дали е толкова благоприятно колкото и шварц кафето. В нес кафето няма нищо полезно за черния дроб и то не бива да се употребява, съветва гастроентерологът. Турското кафе обаче повишава чернодробните ензими и съвременната медицина смята, че то не е добро за черния дроб.


Внимание хепатит


Макар да не застрашава черния дроб, хепатит А все пак е опасен и то най-вече за възрастните и за хората с нарушен имунитет. Подобен на него е и хепатит Е. Доскоро медицината смяташе, че той засяга предимно хора с нарушен имунитет, които приемат медикаменти, повлияващи имунната система, например хората с присадени органи. Но вече е доказано, че може да заболеят и здрави хора. Затова е много важно всички плодове и зеленчуци да се измиват много добре и да не се консумира месо от непроверени източници, препоръчва лекарят.
Хепатит В е половопредавана болест, а както вече споменахме, лятото е сезонът на „повишена общителност между половете". В наши дни този вид хепатит се разпространява много по-рядко по кръвен път, тъй като вече кръвта при кръвопреливания се проверява много внимателно, а процедурите, които преди време са били рискови, в наши дни се извършват с инструменти за еднократна употреба. Затова, когато започвате нови контакти, ползвайте презервативи – те предпазват от тази зараза, препоръчва доц. Генов. Друг начин за предаване на тази инфекция са инжекционните наркотици. С навлизането на дизайнерските наркотици рискът от предаване на тази инфекция също намалява.
Задължителната масова имунизация на новородените срещу HBV е въведена у нас през 1992 г., което води до значителен спад на заболелите, но всеки човек е длъжен да се грижи сам за здравето си, а препоръките на специалиста целят всеки да вземе предпазни мерки, за да не се превърне едно романтично лято в предпоставка за продължителна борба с тежки заболявания.
Инжекционните наркотици са рисков фактор и за предаване на хепатит С. Но тази зараза може да се предаде и при татуировки, пиърсинга, дори маникюра, защото тя се разпространява по кръвен път. А лятото е времето, в което хората ходят по-разголени и това често става повод да се поддадат на модата да се татуират.


Татуировки разни 

"Това е издевателство над човешката кожа", убеден е доц. Генов. Той е категоричен, че човешката кожа е изключително важен орган в човешкия организъм и е основната бариера между организма и външната среда. В България вече е въведена съвременна терапия на хепатит С, която гарантира над 99% излекуване. Но защо човек да си причинява куп тревоги и неудобства с влачене по лекари, болници, изследвания, ако може с малко повече отговорност към себе си да си го спести?


Приятелите на черния дроб


Изключително важен е приемът на достатъчно течности, казва специалистът. Той припомня, че дневните нужди на човешкия организъм от вода през лятото се увеличават. А достатъчната хидратация на организма осигурява и добър кръвоток на черния дроб, от което зависи и неговата работа.
Всекидневната физическата активност (при здрави хора по 5-6 дни седмично по 40 минути) също е изключително полезна за черния дроб и го предпазва от стеатоза. За пример лекарят дава пациентите със стеатозен хепатит, които преди всичко чрез физическа активност и на второ място с нискокалорична диета могат да намалят нивото на възпалението в черния дроб. Само по този начин пациентите с неалкохолна стеатозна болест на черния дроб могат да се предпазят от развитие на повече фиброза и от прогресия на заболяването към цироза.
Пациентите с хроничен вирусен хепатит без напреднала фиброза също трябва да има нормална физическа активност.
При дискомфорт или необчайни признаци, потърсете специализирана помощ. У нас няма дефицит на гастроентеролози, а в тази специалност няма отлив на млади специалисти, категоричен е доц. Генов, който има и богат преподавателски опит.


За гастроентерологията с любов


Специалността е много интересна – обхваща заболявания на много органи, събрани в близък анатомичен район, наречен абдомен, казва той. Това дава възможност на голям брой специалисти да се занимават с тази сфера и винаги да им е интересно, казва лекарят. Освен това, в наши дни гастроентерологията стана инвазивна специалност и повечето от процедурите в тази дисциплина се извършват чрез оперативна ендоскопия или чрез инвазивна ехография, което от професионална гледна точка е предизвикателство, особено за младите специалисти. „Всяка година на основен курс по гастроентерология в ИСУЛ, където е единственото място в страната, където се провежда основният курс по специалността, има по 30 до 40 млади лекари специалисти", подчертава с удоволствие от срещата си с млади хора доц. Генов. Той не скрива и задоволството си от факта, че у нас диагностиката и лечението на гастроентерологичните заболявания е не само на европейско, но и на световно ниво.


Младите се грижат по-добре за сърцата си

Младите се грижат по-добре за сърцата си

В света вече са променени много от препоръките за контрол на кръвна захар и лош холестерол, в това отношение лекарското ни съсловие малко изостава, казва д-р Борислав Борисов
Що е то транстиретиновата кардиомиопатия

Що е то транстиретиновата кардиомиопатия

Най-добре добре лекуваният пациент е този, които е открит навреме, затова скринингът на пациентите с прояви на сърдечна недостатъчност е изключително важен, казва проф. Мария Токмакова
20% от епилептиците са резистентни към лекарства

20% от епилептиците са резистентни към лекарства

Причините са сгрешени дози и пестене на медикаменти за дни на дефицит, три дни в болница не стигат за проследяванетио им, казва доц. Екатерина Витева
Варна е най-добрата локация за Протонен център

Варна е най-добрата локация за Протонен център

При нас всички клиники, необходими за лечение на деца с онкохематологични заболявания функционират успешно, имаме и обучени специалисти, казва проф. Елица Енчева

Кардиохирургията ни е на европейско ниво

Кардиохирургията ни е на европейско ниво

Редно е в нея да навлезе вече и роботизираната така, както е в Румъния и Гърция, казва д-р Самуил Казаков
Спасиха бебе с рядка малформация на белия дроб

Спасиха бебе с рядка малформация на белия дроб

Това е станало с грижите на лекарите от две болници - "Майчин дом" и "Щерев"
Спасиха мъж с разкъсване на аортата

Спасиха мъж с разкъсване на аортата

Спешната операция е извършена от специалистите в Националната кардиологична болница, съобщиха оттам
Апарат с ИИ за прецизна колоноскопия в

Апарат с ИИ за прецизна колоноскопия в "Тракия"

Иновативната техника открива и най-труднозабележимите промени в човешката тъкан, с нея вече са извършени над 100 манипулации, казва д-р Иван Сираков
COVID-19 все още е сериозен риск за здравето на пациентите

COVID-19 все още е сериозен риск за здравето на пациентите

Вирусът представлява риск по отношение появата на нови мутации само и единствено, когато се намира в човешкия организъм, казва проф. Татяна Червенякова

Уникална операция на дете с рядък тумор

Уникална операция на дете с рядък тумор

Тя е извършена от специалистите от УМБАЛ "Св. Марина" - Варна, малкият пациент е изписан здрав, казват от лечебното заведение
1 2 3 4 5 ... 55 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Октомври 2023 Предишен Следващ