Промени

Лечителите - поне бакалаври

07-08-2018 13:40
Clinica.bg

press@clinica.bg
Лечителите - поне бакалавриГладуването отпада от неконвенционалните методи за терапия

Всички лечители, които практикуват нетрадиционни форми на терапия вече ще трябва да бъдат поне здравни бакалаври. Това гласят промените в закона за здравето, които предлага ресорното ведомство, като в тях не влиза хомеопатията. Целта е да се предпазят по-добре хората от нежелани последствия.

В момента право да практикуват неконвенционални методи на лечение имат не само магистри по "Медицина", "Дентална медицина", "Фармация", но и специалисти или бакалаври по професионално направление "Здравни грижи". Също така всеки, който притежава диплома за завършено средно образование и свидетелство за успешно проведени 4 семестъра Медицинско училище „при условия и ред, определени с наредба на министъра на здравеопазването и министъра на образованието и науката". С промените в закона обаче от кръга отпадат както последната категория, така и специалистите.


„С предложението се цели да се предотврати

и намали рискът за здравето на гражданите при използването на неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве", се казва в мотивите на ведомството.

По същата причина със законопроекта се предлага от неконвенционалните методи за благоприятно въздействие върху здравето да отпадне диетиката, по-известна като гладолечение.


„Диетотерапия се практикува от висококвалифицирани

лекари специалисти, които са преминали продължителна подготовка в рамките на обучението за придобиване на посочената медицинска специалност. Прилагането на „диетика" от неспециалисти крие рискове за здравето на пациентите", обясняват отново от ресорното ведомство. Според експертите некомпетентното практикуване на диетотерапията често води до влошаване на болестите, а ненаучните мнения и съвети относно храните и храненето към населението създават неверни и вредни за здравето нагласи.Иглите, които лекуват

Иглите, които лекуват

Много хора изпитват панически страх от игли, а те могат да бъдат полезни. За иглотерапията, за рисковете и положителните ефекти, разговаряме с д-р Емилия Михайлова.

Трябват правила за обучение по алтернативна медицина

Трябват правила за обучение по алтернативна медицина

Само лекари и сестри да имат право да практикуват алтернативни методи за лечение. Това е една от промените в Закона за здравето на ресорното министерство. Как ще се отрази това на пациентите и по какъв начин ще засегнат алтернативните начини на лечение, разговаряме с д-р Дора Пачова.

Мигрената не е това, което беше

Мигрената не е това, което беше

В забързаното ежедневие болките в главата сякаш вече не ни правят впечатление. За мигрената, начините на лечение и промяната на живота, разговаряме с Орлин Тодоров.

Индийски доктори помагат с Аюрведа в България

Индийски доктори помагат с Аюрведа в България

Заради ефективността си да лекува успешно всички болести, Аюрведа днес става все по-популярна и сред населението в Западния свят, включително и в България.
Кажете сбогом на пролетната умора

Кажете сбогом на пролетната умора

Колкото и да не й се иска, зимата вече изчерпва своята сила. Как да се справим по-лесно с пролетната умора, попитахме д-р Мариян Иванов.

Когато рисунките говорят

Когато рисунките говорят

Когато децата рисуват, те използват не само своето въображение, но се опират и на своето възприятие за света и хората около тях. Какво искат да ни кажат, попитахме Елица Великова, психолог и арт терапевт.

Миопунктура срещу дископатия и хронична болка

Миопунктура срещу дископатия и хронична болка

Възстановяването зависи от състоянието на пациента, но обикновено приключваме терапията с 4-6 процедури, казва д-р Чавдар Нинов

Бирена йога за разпускане

Бирена йога за разпускане

В днешно време може да откриете различни възможности да упражнявате йога. Като например, йога с бира. Как, къде и защо, разказват Елеонора Иванова и Чавдар Петров.
Нотите отключват хормоните на щастието

Нотите отключват хормоните на щастието

Когато сте тъжни, може да си пускате любимото парче на Уайтснейк. Или Шушана. Как музиката влияе върху настроението и желанието ни да вършим разни неща, попитахме терапевта Дарина Титкова-Спириева

Ароматерапия срещу вирусите

Ароматерапия срещу вирусите

Да останеш здрав, когато наоколо много хора кашлят или са покосени от грипа, си е истинско изпитание. А как ароматерапията може да ни бъде от полза, попитахме Альона Гъркова, магистър фармацевт, специалист в областта на ароматерапията.
1 2 3 4 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Кои са най-големите предизвикателства пред болниците с оглед на усложнената пандемична обстановка през есента и зимата?

Септември 2020