Преглед

Идва ли нова вълна от кърлежи и летни вируси

03-08-2018 09:42
Clinica.bg

press@clinica.bg
Идва ли нова вълна от кърлежи и летни вирусиЗадължително трябва да оглеждаме тялото си след разходки сред природата, съветва д-р Валентина Цанева

Първите дни на август ни донесоха така очакваните слънчеви дни, но продължителните дъждове през юни и юли създадоха условия за бурното развитие на кърлежи, комари и на различни видове кръвосмучещи насекоми, които често са преносители на различни заболявания. Има ли място за притеснение, чака ли ни нова вълна от инфекции, попитахме главният инфекционист и епидемиолог на Болница „Тракия" д-р Валентина Цанева.

Резките температурни амплитуди също се отразяват негативно върху имунната система на хората. Ние ставаме по-уязвими за типичните за този период на годината летни вируси. Промените във времето са една от причините да бъдат регистрирани случаи на нетипични за Балканите заболявания като западно-нилска треска в Румъния, Сърбия и Унгария, което предполага, че такива случаи може да се появят и у нас.

Буйната растителност, високите треви и влажното време са отлична предпоставка за нова вълна в размножаването на кърлежите, въпреки че напролет беше пръскано срещу тях. Повторното пръскане не е най-удачият начин за борба с опасните кръвосмучещи, защото сме длъжни и да щадим природата, като избягваме прекомерното ѝ третиране с химикали.


По-логично е да се предприеме окосяване

на високите треви, избягване на разходките в горски и затревени места или пък ползването на облекло, което да не позволява досег на растителността до голи части от тялото. Добре е да ползваме репеленти, които отблъскват кърлежите и комарите. Задължително трябва да оглеждаме тялото си след разходки сред природата, защото дори да сме ухапани от кърлеж, който е преносител на лаймска болест, той трябва да кръвосмуче 36 или дори 48 часа, за да се заразим. Затова навременното премахване на кърлежа е много важно. Добри предпазни мерки са също пресушаването на заблатени места, които може да се превърнат в развъдници на комари, разчистването на органични отпадъци и нерегламентирани сметища, които може да се превърнат в развъдник на мухи и други насекоми.


В България най-често срещаното заболяване

в следствие ухапване от кърлеж е лаймската болест, на второ място е марсилската треска. Регистрирани са съвсем редки случаи на ку треска и кримска хеморогична треска.

В горещото и влажно време здравословни неприятности най-често предизвикват летните ентеровируси. Те протичат с различна клинична картина – отпадналост, температура, обрив, кашлица, секрети в носа или чревна инфекция. Можем да се предпазим от заразяване най-добре като спазваме постоянна хигиена на ръцете, като внимаваме каква храна консумираме и избягваме контакт с хора, които имат симптоми на вирусно заболяване.Кои лещи са най-подходящи при катаракта?

Кои лещи са най-подходящи при катаракта?

Катарактата или вътрешното очно перде е сред най-често срещаните заболявания на окото. Как са съвременните възможности за лечение, разказват специалистите от болница „Тракия".
Разширихме гамата на ендоскопските операции

Разширихме гамата на ендоскопските операции

Тежката реконструктивна и ревизионна хирургия става акцент в работата на Ортопедично отделение, казва д-р Петьо Братоев
Влияе ли дъждовното лято на нервната система

Влияе ли дъждовното лято на нервната система

Електролечение с морска луга, хидротерапия и кинезитерапия облекчават болките и дискомфорта, казва Ирина Събинова от Болница „Тракия"

Какво означава шумът в ушите?

Какво означава шумът в ушите?

В някои случаи този дискомфорт е първа проява на туморни процеси, ендокринни заболявания или проблеми на сърдечно-съдовата система, казва д-р Анелия Ботева

Как да се справим с камъните в бъбреците?

Как да се справим с камъните в бъбреците?

В Болница Тракия се използва модерната лазерна методика за разбиване на камъни в пикочната система, казва д-р Емил Петков
Как се лекува пропадане на тазовите органи?

Как се лекува пропадане на тазовите органи?

Водещитe акушер-гинеколози от болница „Тракия" използват най-модерния метод на лечение
Подмладяваме ли се с пластика на клепачите?

Подмладяваме ли се с пластика на клепачите?

Двучасова процедура „връща времето назад" в болница „Тракия"
Влияе ли уголемената простата на сексуланите функции?

Влияе ли уголемената простата на сексуланите функции?

Ако проблемът е доброкачествен, еректилната дисфункция е следствие на възрастови или психологически промени, казва д-р Емил Петков

Кога се усеща ефектът от физиотерапията?

Кога се усеща ефектът от физиотерапията?

Облекчението настъпва до 2 седмици след края на процедурите, обяснява д-р Антония Василева
Как да опазим детето от летните вируси?

Как да опазим детето от летните вируси?

Щадящата диета при ентероколит помага за по-бързото оздравяване, обяснява педиатърът д-р Веселина Димова
1 2 3 4 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020