Под лупа

7 починали родилки за година и половина

02-08-2018 06:34
Властите още не са приключили случая с жената, която си отиде преди няколко месеца в Кърджали7 починали родилки за година и половина
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com

Седем са починалите родилки за година и половина в страната ни, за които има обобщена информация. Това показват данните на изпълнителна агенция „Медицински одит" от януари 2017 г. до края на юни 2018 г. Според лекарите тази статистика не се различава от европейските норми. Причините за леталните изходи обаче все още не са ясни при всички инциденти.

С последния смъртен инцидент в Плевен броят на фаталните инциденти у нас стана осем. След работата на агенция „Медицински одит" са образувани досъдебни производства по 4 от седемте случая за тази година и половина, две от проверките продължават, а последната тепърва ще тече. Резултатите от инспекциите обаче не винаги са бързи. Все още експертите работят по предходния смъртен случай на родилка от март тази година, когато жена на 23 години почина в болницата в Кърджали при раждане.


В хода на проверката е установено,

че непосредствена причина за настъпването на смъртта и плода са „острата и обилна кръвозагуба с разгърната картина на необратим хеморагичен шок", казаха от ИАМО. Окончателната причина за развитието на кръвозагубата обаче ще се изясни след получаване на резултатите от назначената от прокуратурата тройна съдебно медицинска експертиза, допълват от агенцията. Приключването на тройната съдебно медицинска експертиза обаче още се бави. Не е ясно колко време ще е нужно за изясняване и на новия случай в Плевен.


Колкото и трагична да е смъртта при раждането,

понякога никой не може да я предотврати. Благодарение усилията на всички експерти и СЗО в световен мащаб смъртността е намаляла почти наполовина от 1990 г. насам. „Според изследване на СЗО за 25 години от 385 на 100 хил. раждания е сведена до 216 на 100 хил. В България положението е по-различно, защото през 1990 г. бе 21 на 100 хил., а сега е 11 на 100 хил. раждания", казва д-р Веселин Дяволов от „Майчин дом" в интервю за clinica.bg. Причините за смъртните случаи според него са различни. От една страна това са все по-рисковите раждания заради напредването на възрастта, когато жените забременяват. Друг проблем е недостатъчната им здравна култура. Цялото му мнение може да видите тук.

Смъртността при новородените и

децата до една година също е друг проблем, който стана актуален през тази седмица със случая на бебе, починало след раждане отново в плевенската болница. Детето е било родено със Синдрома на Даун. Според родителите му лекарите са им предложили да направят генетично изследване на майката, което е било непосилно за тях като цена. В същото време обаче държавата осигурява безплатно. Засега няма яснота каква е истината. Починалите новородени за първите три месеца на 2018 г. по данни на НЦОЗА обаче е 75 при 12 880 живо родени. Защо се получава така - в следващите дни clinica.bg ще се опита да представи мнението по темата на различни специалисти у нас.


Проверяват смъртта на 18-годишна родилка

Проверяват смъртта на 18-годишна родилка

Момичето е изпаднало в гърчове, издъхнало е за минути още при приемането в МБАЛ-Ямбол
ИАМН проверява смъртта на родилка

ИАМН проверява смъртта на родилка

Младата жена и бебето й починали при планирано секцио, очакват се резултати от аутопсията
У нас секциото стига и до 90%

У нас секциото стига и до 90%

Въпреки че в медицинския стандарт са заложени поне 80 раждания на година, не всички клиники го спазват, показва „Индекс на болниците"

Пациенти искат ревизиране на ражданията

Пациенти искат ревизиране на ражданията

Майки, лекари и здравни експерти обсъдиха темата днес
Няма нарушения за родилката в Сливен

Няма нарушения за родилката в Сливен

Жената е била с прееклампсия или рядък синдром, смятат лекарите

Родилната помощ у нас е на добро ниво

Родилната помощ у нас е на добро ниво

Три смъртни случая на родилки имаше от началото на годината досега в страната. Последният от тях доведе до много обвинения и спорове в публичното пространство. Защо се стига до фаталните инциденти, на какво ниво е родилната помощ у нас, какво може да се подобри, попитахме д-р Стоян Борисов. 

За смъртта на една родилка или как криминализирахме медицината

За смъртта на една родилка или как криминализирахме медицината

Случаят с Ренета Томова нажежи страстите и отключи кутията на Пандора, но това не е в услуга на обществото

Днес погребват починалата родилка

Днес погребват починалата родилка

Жената загина при раждане в болницата в Сливен миналата седмица
Работим под огромно напрежение

Работим под огромно напрежение

Три случая на починали родилки има от началото на годината досега в страната Този с Ренета Томова от сливенската болница обаче взриви обществото. Защо така се получи, влошиха ли се отношенията между лекар и пациент, защо, какви са най-честите жалби в Етичната комисия на Българския лекарски съюз, попитахме д-р Юлия Бянкова. 

Медиците в Сливен бранят колеги заради родилката

Медиците в Сливен бранят колеги заради родилката

Д-р Таня Пашева е доказан специалист с дълъг опит, казват от регионалната колегия на Лекарския съюз

Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ