Коментар

Да се пренасочат повече пари за направления

28-01-2016 16:06
Д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС
Снимка: БНТ
Да се пренасочат повече пари за направления
Парите, с които ще разполага тази година здравната каса, бяха определени пред почти два месеца. Въпреки това шумът около тях не стихва, тъй като тепърва средствата за направления, болници и лекарства могат да се увеличат благодарение на резерва, който е заложен в бюджета на НЗОК. Как трябва да се преразпределят те коментира председателят на Българския лекарски съюз - д-р Венцислав Грозев.
3.2 млрд. лв. е бюджетът на здравната каса през тази година, ние приемаме тази финансова рамка, макар да смятаме, че като цяло е недостатъчна. Но нашите виждания са, че е нужно преразпределение на този бюджет. Според нас определено трябва да се натовари извънболничната медицинска помощ и това не е в лошия смисъл на думата. БЛС никога не е твърдял, че трябва да се заплаща предимно на капитация, крайно време е да се разбере, че трябва да се стимулира заплащането за дейност, за да се повиши качеството й. В тази връзка нашите виждания за преразпределение на бюджета са следните.
В момента за ПИМП са заложени 180 млн. лв., а през миналата година са отчетени 185.5 млн. лв. Затова нашето предложение е това перо да се увеличи с 20 млн. По отношение на СИМП сега са заложени 201.5 млн. лв., което е увеличение с 1 милион спрямо миналата година и е крайно недостатъчно, за да се изпълни смисъла на реформата. Предложението ни при отчетените 204 млн. за 2015 г. е по това перо да има увеличение на средствата с приблизително 20 млн. В частта за МДД също трябва да има значим ръст на средствата. За миналата година са отчетени 72.3 млн. лв., а за тази са предвидени 70.4 млн. Тук искаме завишение от 22 млн. или общо около 91.3 млн. лв. Предвиденият бюджет за болнична помощ през 2016 г. е 1.3 млрд. лв., а през миналата са отчетени 1.52 млрд. Затова предлагаме средствата да се увеличат на 1.54 млрд. или да се прибавят около 200 млн. за болниците.
Преразпределението, което предлагаме е на базата на фиксирания бюджет на НЗОК. Резервът при това положение ще остане около 55 млн. лв. Но БЛС има аргументи, че могат да се осигурят и допълнителни приходи за здравноосигурителни плащания за 2016 г. Те ще дойдат от непредвиденото увеличение за сметка на личните вноски на работници и служители в размер на 23 000 000 лева. Те ще дойдат, тъй като е предвино увеличение на вноските за сметка на работодатели в размер на 57 000 000 лева и би следвало спазвайки съотношението на вноските за сметка на работодателя и на работника/служителя (60:40) (57:43), вноската за сметка на работника и служителя следва да се увеличи с 32 000 000 лева. В приходната част на бюджета е предвидено увеличение с 9 000 000 лева, т.е. с 23 млн. лева по-малко. Също така след гласуване на бюджета от Народното събрание, се увеличиха социално-осигурителните праговете и реално е да се очаква и повишаване на здравноосигурителните плащания от тези категории работници и служители и самоосигуряващи се лица. С приетата промяна в Закона за здравното осигуряване и увеличението на периода в който лицето следва да е със редовни непрекъсната здравноосигурителни права (от 3 на 5 години), до 28.12.2015 година се реализираха увеличени здравноосигурителни приходи от възстановени права. БЛС е поискал информация от НАП, колко съ надсъбраните суми, спрямо планираните за 2015 година, и колко от тях са предоставени на НЗОК за здравноосигурителни плащания на договорните си партньори. При реализирането на тези приходи, БЛС счита, че резерва на НЗОК за здравноосигурителни плащания за 2016 година, след преразпределението му по искането на БЛС за това, няма да е по-малък от 100-110 млн. лева. 

Искам да подчертая, че БЛС не отива на варианта безотговорно и безконтролно да се харчат средства. Считаме, че достигнатите от 2015-2014 брой на хоспиталзиациите от около 2 милона е обемът дейност, който ще може да се обезпечи със средствата, които искаме. Там, където дейността е извършена по правилата и е в основния пакет смятаме, че трябва да се заплати, което ще осигури и спокойствие в системата.


Подписват анекса до петък

Подписват анекса до петък

От 1 октомври електронно ще се отчитат 10% от специалистите в извънболничната помощ

Касата пак избира с кого да работи

Касата пак избира с кого да работи

Селекцията ще се прави само, ако се надвишава броят на леглата според здравната карта

Искат отпадане на 24-часовото дежурство за джипитата

Искат отпадане на 24-часовото дежурство за джипитата

БЛС настоява за регламентирането на условието в НРД или промяна на правилото от МЗ

Касата почва преговорите за НРД

Касата почва преговорите за НРД

Обещават да са готови с конкретен график за срещи до края на седмицата

БЛС готов с предложенията за НРД 2018

БЛС готов с предложенията за НРД 2018

От съсловната организация настояват МЗ да даде отговор кога започват преговорите за следващата година
Чакаме спешна реформа от новия министър

Чакаме спешна реформа от новия министър

Краят на тази година вече се вижда. Трудна ли беше тя за общинските болници, какво очакват лекарите от новата година и от новия екип на здравно министерство, ще се увеличават ли фалитите на клиниките или се вижда светлина в тунела, попитахме д-р Гергана Коларова. 

БЛС ще подпише рамков договор

БЛС ще подпише рамков договор

С 219 гласа "за" медиците решиха да дадат право на Уравителния съвет да сложи подписи под документа
БЛС обеща до 137 млн. за болниците

БЛС обеща до 137 млн. за болниците

Касата плаща надлимитната за 2016 на клиниките след май

Решават за НРД на тъмно

Решават за НРД на тъмно

Лекарите разделени 50 на 50 за подписването на новия проект

Джипитата недоволни от рамковия договор

Джипитата недоволни от рамковия договор

Обвързването на критерии за качество със санкции не е решение, казват от националното им сдружение

1 2 3 4 5 ... 8 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Декември 2023 Предишен Следващ