реформа

Петков се усъмни в мотивите на майките

25-07-2018 11:02
Законът за личната помощ е като празен чек, който се предлага да подпишем, каза социалният министър
Снимка: Дневник
Петков се усъмни в мотивите на майките
Clinica.bg

press@clinica.bg

Социалният министър Бисер Петков започва да се съмнява какви са мотивите на протестиращите майки, а опозицията в политическата подкрепа, която той има, за да реализира реформа в сектора. Това стана ясно по време на изслушването му в пленарна зала днес. То бе по искане на депутатите от ГЕРБ във връзка с ескалиращите протести на хората с увреждания и напускането на работната група по промените от майките.

„Искаме да спазим сроковете за подготовка на текстовете в закона за хората с увреждания, ще ги предоставим и на протестиращите майки. Надявам се те да ги подкрепят, освен, ако не са различни мотивите им, в което започвам да се съмнявам", заяви Бисер Петков от трибуната в отговор на въпроса на депутата от БСП Георги Гьоков дали новият закон за хората с увреждания, който готви МТСП, ще отговори на Конвенцията за защита правата им. Според социалния министър е нужно всички страни да се обединят и да подготвят максимално добри решения за болните хора. Той припомни, че в закона за хората с увреждания се предвижда нов начин за изработване на индивидуалната оценка и определянето на помощите в зависимост от нея. За да стане това по най-добрия начин обаче, е нужно да се включат всички заинтересовани страни, което сега не се случва заради напускането на майките, които искат отделен проект само за асистентските услуги.


„Законът за личната помощ, който в някаква степен

е и причина за това разделение, защото дава частично решение на проблемите, придружено с огромен финансов ресурс, е един празен чек, който трябва да бъде подписан. Той предвижда безлимитна помощ, а ние предлагаме тази асистентска помощ да става в рамките на лимити, недопустимо е да се дават обещания които не могат да се реализират", каза Петков от трибуната.

Финансирането на промените се оказа основният проблем, който видяха и депутатите от опозицията, за да се реализират изобщо някакви промени.


„Не мога да се отърва от усещането, че въпросът,

който се опитвате да решите не е от вашата компетентност, защото МЗ, МРРБ, МОН, МФ имат отношение, трябваше да е тук финансовият министър Владислав Горанов, ако искаме да решим проблемите, ще опрем до бюджета и някой трябва да го принуди да отпусне парите, а тях ги няма и затова октомври може да се окажете бушон", заяви Антон Кутев от БСП. Той допълни, че мотивите на майките не са нищо друго освен желание за живот. Това не е борба за нов цветен телевизор, а за оживяване, каза червеният депутат.

„Искам да ви благодаря за коректните отговори, това е доказателство, че работите от гледна точка на експертизата коректно, но само с това този въпрос няма как да бъде решен. Нужна е и политическа отговорност, не съм чул какво е мнението на финансовия министър, няма как да има частично решение на въпроса, трябва да има минимално ниво на съгласие от експертна гледна точка и политическа подкрепа", заяви и Хасан Адемов от ДПС.


Присъединяваме се към мнението на колегите си,

че всички институции трябва да се обединят, за да се решат проблемите, за да има работещ закон, е нужно и финансиране, категорични бяха и от Воля.

Засега обаче социалният министър няма точен отговор на въпроса какво финансиране ще има за догодина.

„Финансовият министър е запознат с обсъжданията в работната група и допълнителните средства, които са нужни. В разчетите, които правим предвиждаме и да се влеят парите от четвъртинките пенсии на 350 хил. души, които от 2016 г. бяха преустановени. Но е трудно да намерим решение, както и подкрепа от всички", призна Петков. Той допълни, че все пак тази година парите за хората с увреждания са с 81 млн. лв. повече или с 43% повече спрямо миналата. Те са за интеграционни добавки и личен асистент.

Призовавам да охладим страстите и да се насочим към експертна работа, министър Петков, вие имате нашата подкрепа, контрира Николай Сираков от ГЕРБ.


Депутатите поискаха да разберат и какво ще стане

с експертизата за работоспособността, срещу въвеждането, на която се обявиха национално представените организации на хората с увреждания и тя бе спряна.

„Очертава се съгласие, че телковото решение не следва да бъде универсален ключ за всички права, защото то не прави човека автоматично неработоспособен. Това, което препъна концепцията за работоспособността е съмнението, че ще отнема права. Разчитам, че в един момент ще се подкрепи въвеждането й. Преводът на системата ICF (Международната класификация на човешкото функциониране, уврежданията и здравето) вече е направен, сега разработваме методики за прилагането й. Това ще върне темата за експертизата за работоспособността отново", каза Петков. Той допълни, че ще се въведат и по-строги изисквания към работодателите да наемат на работа хора с увреждания.


„Ще се засилят стимулите за наемане и приспособяване

на работната среда. Ще се засили квотния принцип – определен процент и сега е за трудоустроени хора, а половината от него е за хора с увреждания, но това не работи добре. Трябва да се обвържат стимулите със санкции, за да се обърнат работодателите към хората с увреждания, а и така ще се мотивират хората с увреждания да работят. Надявам се да намерим подкрепа в тази стъпка", каза министърът.


146 ТЕЛК-а в болниците

146 ТЕЛК-а в болниците

Над 14 700 заявления са разпределени електронно към всички комисии в страната, казаха от МЗ
 
Обжалват задължителните ТЕЛК-комисии

Обжалват задължителните ТЕЛК-комисии

Общинските болници планират да оспорят в съда изискването, според което трябва да разкрият териториални експертни лекарски комисии, защото на практика то не може да бъде изпълнено, обясни д-р Неделчо Тотев
Приемат заявки за модерни помощни средства

Приемат заявки за модерни помощни средства

Те се подават в МТСП, сред артикулите са брайлов компютър и дисплей, софтуер за екранни четци, вертикализираща електрическа инвалидна количка
Назначихме резерви членове в ТЕЛК

Назначихме резерви членове в ТЕЛК

Стараем се да няма забавяния, годишно се издават 2 000 – 2 200 експертни решения, имаме четирима секретари, казва д-р Красимира Ковачка
Новите разпоредби профанизират ТЕЛК

Новите разпоредби профанизират ТЕЛК

Издаването на експертни решения е високо отговорна дейност, не може да я извършват некомпетентни хора, казва д-р Александър Величков
Опитваме да направим нов ТЕЛК, нямаме избор

Опитваме да направим нов ТЕЛК, нямаме избор

Рисковано е да се разглеждат случаи само по документи, може да бъде ощетен или пациентът, или държавата, казва д-р Тодор Тодоров
Удвояването на ТЕЛК-овете не стана

Удвояването на ТЕЛК-овете не стана

Днес изтече срока, в който държавните и общинските болници в страната трябваше да разкрият още 80 комисии, но това не се случи

Над 5 млн. за хората увреждания

Над 5 млн. за хората увреждания

Толкова са средствата за националните им организации, МС утвърди предназначението на субсидиите им
ТЕЛК-овете в болниците са мъртви в зародиш

ТЕЛК-овете в болниците са мъртви в зародиш

Началниците на отделения няма да се съгласят да участвта в тях, ще се разиграват и пациентите на лотария за документите им, а при нужда ще пътуват стотици километри, казва д-р Неделчо Тотев
Болниците с месец, за да разкрият 80 ТЕЛК-а

Болниците с месец, за да разкрият 80 ТЕЛК-а

Толкова са новите комисии, които здравните власти очакват да се създадат в страната с последните им промени, които влязоха в сила тази седмица

1 2 3 4 5 ... 61 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ