Меню
Дебат

Необходими са прозрачност и ясни правила

23-07-2018 17:35
Трябва да направим така, че никой в системата да не чувства, че нещо е за негова сметка, смята д-р Иван МаджаровНеобходими са прозрачност и ясни правила
Clinica.bg

press@clinica.bg

Дебат на тема „Прозрачност и здравеопазване", организиран от „Галъп интернешънъл" и clinica.bg, се проведе днес. Повод за него бе създаването на първия „Индекс на болниците", който е подкрепен експертно и от БЛС. Защо системата ни буксува, кое е лекарството за нея, вижте мнението на д-р Иван Маджаров, председател на съсловната организация на българските медици.

Населението на България има добър достъп до здравни грижи, но правилата, които са създадени, са лоши. На пациентите непрекъснато се обяснява, че здравеопазването е безплатно, а когато отидат в кабинета на лекаря или в болница, се налага да плащат. Появява се нерегламентираното доплащане, а това е лошо.

Здравната система, която можем да си позволим,

зависи от държавата, в която живеем и от икономиката. Напълно безплатното здравеопазване, на всички ни е ясно, че не може да се случи. И ако се правят такива опити, то вероятно ще бъде за сметка на нещо друго – на качеството или на някой от участниците в системата. Ние трябва да се стремим да направим така, че никой от участниците – пациенти, изпълнители на медицинска помощ, производители и търговци на лекарства, да не чувства,  че нещо е за негова сметка.


Не бива да се отказваме от принципите на това,


което започна преди близо 20 години. Здравноосигурителният модел е добър, проблемът е в правилата, които го наложиха. Проблем беше, че нямаше точни начини за контрол и това доведе до изкривявания. Проблем беше липсата на остойностяване. Това доведе до насочване на средствата в болничните структури. Трябва да се отделят повече средства за извънболничната помощ, за да се използва ресурсът по-ефективно. И да се увеличи контролът – както от организациите на пациентите, така и от тях самите, когато ползват съответната медицинска помощ.


Трябва да се оценява качеството в онкологията

Трябва да се оценява качеството в онкологията

Защо българските пациенти с онкологични болести доплащат за лечението си, проблем ли е това, ясен ли е пътят им на лечение, има ли комплексност и качество в него. Това са част от въпросите, които отправихме към доц. Ася Консулова.

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

За поредна година тя остава около 27% за финансираните от държавата, показват официалните данни

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Ако се знае какво точно покрива НЗОК, застрахователите можем да помогнем много, като надградим системата с втори стълб, казва Ивана Димова
Онкологични ръководства у нас няма

Онкологични ръководства у нас няма

Нито една клинична пътека на НЗОК не е построена въз основа на стандартни оперативни процедури, казва доц. Димитър Калев
Държавата абдикира от контрола на болниците

Държавата абдикира от контрола на болниците

Здравната система не е пазар, а ние я докарахме до сергия, тя е елемент от националната сигурност на всяка страна, казва д-р Мими Виткова
69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

Средната сума на човек е била 1495 лв., което поставя сериозни финансови бариери пред достъпа до адекватна здравна помощ, показва изследване на "Индекс на болниците"

Онкологията се разрасна

Онкологията се разрасна

През миналата година две болници са отворили нови отделения - по лекарствено лечение и по лъчелечение

17858 операции в неврохирургията

17858 операции в неврохирургията

Въпреки че 115 болници са осъществявали някаква дейност в тази област, тя остава концентрирана в 15 центъра в страната

Ръст в ортопедичните операции

Ръст в ортопедичните операции

През миналата година те са били над 74 хиляди, с което почти догонват нивата отпреди пандемията

На демографията пречи политическата конюнктура

На демографията пречи политическата конюнктура

Ражданията в болниците през 2023 г. за първи път се оказаха под 50 000, показва анализът на „Индекс на болниците" върху данните на НЗОК. Защо се случва това, ще се промени ли негативната тенденция, попитахме доц. Спас Ташев.

1 2 3 4 5 ... 13 »
открийте болница
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ