Дебат

Необходими са прозрачност и ясни правила

23-07-2018 17:35
Clinica.bg

press@clinica.bg
Необходими са прозрачност и ясни правилаТрябва да направим така, че никой в системата да не чувства, че нещо е за негова сметка, смята д-р Иван Маджаров

Дебат на тема „Прозрачност и здравеопазване", организиран от „Галъп интернешънъл" и clinica.bg, се проведе днес. Повод за него бе създаването на първия „Индекс на болниците", който е подкрепен експертно и от БЛС. Защо системата ни буксува, кое е лекарството за нея, вижте мнението на д-р Иван Маджаров, председател на съсловната организация на българските медици.

Населението на България има добър достъп до здравни грижи, но правилата, които са създадени, са лоши. На пациентите непрекъснато се обяснява, че здравеопазването е безплатно, а когато отидат в кабинета на лекаря или в болница, се налага да плащат. Появява се нерегламентираното доплащане, а това е лошо.

Здравната система, която можем да си позволим,

зависи от държавата, в която живеем и от икономиката. Напълно безплатното здравеопазване, на всички ни е ясно, че не може да се случи. И ако се правят такива опити, то вероятно ще бъде за сметка на нещо друго – на качеството или на някой от участниците в системата. Ние трябва да се стремим да направим така, че никой от участниците – пациенти, изпълнители на медицинска помощ, производители и търговци на лекарства, да не чувства,  че нещо е за негова сметка.


Не бива да се отказваме от принципите на това,


което започна преди близо 20 години. Здравноосигурителният модел е добър, проблемът е в правилата, които го наложиха. Проблем беше, че нямаше точни начини за контрол и това доведе до изкривявания. Проблем беше липсата на остойностяване. Това доведе до насочване на средствата в болничните структури. Трябва да се отделят повече средства за извънболничната помощ, за да се използва ресурсът по-ефективно. И да се увеличи контролът – както от организациите на пациентите, така и от тях самите, когато ползват съответната медицинска помощ.Броят на операциите в страната расте

Броят на операциите в страната расте

Не всички болници, които ги осъществяват покриват минималните изисквания за обем дейност, показват цифрите в „Индекс на болниците"
Ражданията намаляват, ин витро процедурите растат

Ражданията намаляват, ин витро процедурите растат

Диспропорциите в дейността на болниците в тези две направления се запазват непроменени, показва още анализът на „Индекс на болниците"

Пациентите намаляват, разходите се увеличават

Пациентите намаляват, разходите се увеличават

През 2018 г. преминалите през химиотерапия са били 31022 срещу 31878 за предходната година, показва "Индекс на болниците"
Индекс на болниците с Обществен съвет

Индекс на болниците с Обществен съвет

В него влизат изтъкнати експерти, ще очертават посоките за развитие на инициативата
Дейността на болниците в сферата на кардиохирургията

Дейността на болниците в сферата на кардиохирургията

Материалът е изготвен от проф. Петко Салчев
Дейността на болниците в сферата на ортопедията

Дейността на болниците в сферата на ортопедията

Материалът е изготвен от проф. Петко Салчев
Нови въпроси за здравната система поставя „Индекс на болниците

Нови въпроси за здравната система поставя „Индекс на болниците"

74% от българите не вярват, че доплащането може да бъде спряно с въвеждането на втора вноска, показват още данните в него

Българите скептични към здравната реформа

Българите скептични към здравната реформа

Най-негативно е оценена идеята всяка болница да има свои собствени цени за услугите, които ще се покриват от здравната каса
Реформа на здравната система плаши управляващите

Реформа на здравната система плаши управляващите

Две заявки за реформи измъчват управляващите особено силно през тази година – в здравеопазването и социалната сфера. Защо се получава така, ще се случат ли промените този път или властта отново ще се уплаши, какво мислят българите за тези два сектора, има ли нужда от реформи в държавата ни, попитахме Първан Симеонов.

Липсват данни за качеството в сектора

Липсват данни за качеството в сектора

Проблемите в прозрачността винаги рефлектират в неефективност на здравната система, казва доц. Любомира Коева

открийте болница

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Ноември 2019