Дебат

Необходими са прозрачност и ясни правила

23-07-2018 17:35
Clinica.bg

press@clinica.bg
Необходими са прозрачност и ясни правилаТрябва да направим така, че никой в системата да не чувства, че нещо е за негова сметка, смята д-р Иван Маджаров

Дебат на тема „Прозрачност и здравеопазване", организиран от „Галъп интернешънъл" и clinica.bg, се проведе днес. Повод за него бе създаването на първия „Индекс на болниците", който е подкрепен експертно и от БЛС. Защо системата ни буксува, кое е лекарството за нея, вижте мнението на д-р Иван Маджаров, председател на съсловната организация на българските медици.

Населението на България има добър достъп до здравни грижи, но правилата, които са създадени, са лоши. На пациентите непрекъснато се обяснява, че здравеопазването е безплатно, а когато отидат в кабинета на лекаря или в болница, се налага да плащат. Появява се нерегламентираното доплащане, а това е лошо.

Здравната система, която можем да си позволим,

зависи от държавата, в която живеем и от икономиката. Напълно безплатното здравеопазване, на всички ни е ясно, че не може да се случи. И ако се правят такива опити, то вероятно ще бъде за сметка на нещо друго – на качеството или на някой от участниците в системата. Ние трябва да се стремим да направим така, че никой от участниците – пациенти, изпълнители на медицинска помощ, производители и търговци на лекарства, да не чувства,  че нещо е за негова сметка.


Не бива да се отказваме от принципите на това,


което започна преди близо 20 години. Здравноосигурителният модел е добър, проблемът е в правилата, които го наложиха. Проблем беше, че нямаше точни начини за контрол и това доведе до изкривявания. Проблем беше липсата на остойностяване. Това доведе до насочване на средствата в болничните структури. Трябва да се отделят повече средства за извънболничната помощ, за да се използва ресурсът по-ефективно. И да се увеличи контролът – както от организациите на пациентите, така и от тях самите, когато ползват съответната медицинска помощ.15% с проблем с достъпа до лекар по време на пандемията

15% с проблем с достъпа до лекар по време на пандемията

28% са се затруднили при осигуряването на медикаменти и консумативи, показва "Индекс на болниците"
Инсултите са „намалели“ с 21% по време на Ковид-19

Инсултите са „намалели“ с 21% по време на Ковид-19

Една трета от пациентите с нужда от диагностика или инвазивно кардиологично лечение са отложили медицинските интервенции по време на пандемията, показва анализ на „Индекс на болниците"

1294 бебета инвитро за година

1294 бебета инвитро за година

Успеваемостта на клиниките, които финансира държавата се е повишила с по-малко от процент за това време

Шест клиники с невронавигация

Шест клиники с невронавигация

Броят на местата, където се осъществява неврохирургична дейност е нараснал до 121, показва „Индекс на болниците"
Расте броят на големите сърдечни операции

Расте броят на големите сърдечни операции

Все още има клиники, чиято дейност е по-малка от 250 интервенции на година, показва „Индекс на болниците"
Дейността на болниците в сферата на oртопедията

Дейността на болниците в сферата на oртопедията

Анализът е изготвен от проф. Петко Салчев
Основните тенденции в системата се запазват

Основните тенденции в системата се запазват

Тромболизите се увеличават, диспропорциите в ортопедичните операции остават същите, показват цифрите в "Индекс на болниците"
Броят на операциите в страната расте

Броят на операциите в страната расте

Не всички болници, които ги осъществяват покриват минималните изисквания за обем дейност, показват цифрите в „Индекс на болниците"
Ражданията намаляват, ин витро процедурите растат

Ражданията намаляват, ин витро процедурите растат

Диспропорциите в дейността на болниците в тези две направления се запазват непроменени, показва още анализът на „Индекс на болниците"

Пациентите намаляват, разходите се увеличават

Пациентите намаляват, разходите се увеличават

През 2018 г. преминалите през химиотерапия са били 31022 срещу 31878 за предходната година, показва "Индекс на болниците"
1 2 3 4 »
открийте болница

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли последното отпускане на мерките срещу КОВИД?

Юли 2020