Коментари

НЗОК да се споразумее с болниците

19-07-2018 17:14
Иначе ще загуби още 80 млн. лв. за разходите по съдебните дела, казва д-р Стойчо КацаровНЗОК да се споразумее с болниците
Clinica.bg

press@clinica.bg

Петчленен състав на ВАС върна делото за служебния рамков договор от 2016 г. в съдебната зала. Очаква се той да бъде отменен съвсем скоро. Това ще е поредният нормативен акт, който регламентира лимитите на болниците и който пада в съда. Какво означава това за лечебните заведения и касата, попитахме д-р Стойчо Кацаров, председател на ЦЗПЗ.

- Д-р Кацаров, какво означава решението на ВАС?

- Това е решение на петчленния състав на ВАС по жалба на ЦЗПЗ, Националното сдружение на частните болници и БЛС. Ние оспорихме така нареченото „служебно НРД", прието през 2016 г. от Надзорния съвет на НЗОК, което тогава имаше силата на Национален рамков договор и жаргонно бе наречено „служебно НРД". Тричленният състав на ВАС отхвърли жалбата ни и ние я оспорихме пред по-висшата инстанция. Сега излезе решението на петчленния състав, с което той отменя предишното решение на тричленния състава на ВАС и го връща на друг състав с указания, според които служебното НРД трябва да бъде отменено. Защото междувременно има влязло в сила решение на ВАС за обявяване за нищожна наредбата за основния пакет, която служи като основа на служебното НРД, освен това е отменена и разпоредбата за събиране на пръстови отпечатъци, която също е елемент от служебното НРД, защото без нея не можеш да приемеш и отчетеш пациент в болница. Третият и може би най-важен извод на съда е, че Надзорният съвет изобщо не е имал право да приема служебно НРД, а само допълнение към действащото от 2015 г. Така че сега предстои ново разглеждане на случая в резултат, на което служебното НРД ще бъде отменено.

- Практически това какви последствия ще има за болниците и здравната каса?

- Последствия в момента няма да има, защото вече не е действащ акт. Но ще има отношение към делата, които болниците видят за надлимитна дейност. По спомен за 2016 г. неизплатената дейност беше 16-17 млн. С отмяната на служебното НРД ще бъде въпрос само на завеждане на дело от страна на болницата, за да получи парите си.

- Но за тази цел трябва да се изчака новата съдебна процедура на служебното НРД?

- Да, но мисля, че и другите основания също са достатъчни, за да се водят делата. Това решение просто ги определя окончателно.

- Ще имат ли възможност болниците да завеждат дела за надлимитната си дейност и за 2018 г. след промените в закона за бюджета на касата за тази година?

- В закона за здравното осигуряване беше въведено допълнително право да разпределя лимити на самите болници, каквото тя досега нямаше. Това до някаква степен засилва позициите на НЗОК в едни бъдещи спорове, но моята преценка е, че болниците имат достатъчно основания да осъдят НЗОК за надлимитна дейност като изхождам от мотивите на вече взетите решения, а те са над 15 за цялата страна и са от различни съдилища. Всички са осъдителни, макар и на различни инстанции. Повечето от решенията се позовават на това, че НЗОК не може да откаже плащането на здравно осигурено лице независимо от основанията, които използва. А това поставя за мен другия въпрос – трябва ли НЗОК да води тези дела при условие, че вече е пределна ясно, че тя ги губи поголовно. Защото тази загуба не е просто изплащане на една сума, а е съпроводена с изплащане на лихви, съдебни разноски, държавни такси, адвокатски хонорари, както и разноските по съдебно-изпълнителните дела. Всичко това води до удвояване на сумата, която НЗОК трябва да плаща. И ако преди две години от НЗОК ни казваха – добре де, ще платим, ама ни осъдете, сега, когато това е факт отказът да се изплати надлимитната дейност представлява безстопанственост и увреждане парите на здравно осигурените лица. И моят призив към здравната каса е да спре тези дела и да им изплати надлимитната дейност.

- На каква стойност възлиза надлимитната дейност?

- Има дела, които за по 50-80 хил. лв., но има и дела за над 500 хил. лв. Общата сума е над 52 млн. лв. за 2015 г., а за трите години е над 120 млн. лв. ако касата бъде осъдена по всички тези дела няма да изплати 120 млн., а 200 млн. лв. и тези 80 млн. лв. представляват пряка щета за бюджета на здравната каса и могат да бъдат избегнати, ако касата се споразумее с болниците.


МС одобри отчетите на НЗОК

МС одобри отчетите на НЗОК

Единият е за изпълнението на бюджета, а другият за дейността на фонда за 2023 г.
И „Св. Наум

И „Св. Наум" остава със стария си шеф

Акад. Иван Миланов остава директор на лечебното заведение за още един мандат, показват резултатите от конкурса на МЗ
Лекар открива 50-тото НС

Лекар открива 50-тото НС

От партиите в него зависи дали най-накрая ще се сложи ред в сектора или властта ще продължи да толерира неоправданото изграждане на нови лечебни заведения и дейности

40% от българите с ИТМ над норма

40% от българите с ИТМ над норма

Близо 500 милиона лева здравни разходи генерират на бюджета заболяванията, свързани със затлъстяването
Още средства за кръвни центрове и психиатрии

Още средства за кръвни центрове и психиатрии

Те ще са за заплати, уверение за това са получили от синдикат „Защита" по време на срещата си със здравния министър д-р Галя Кондева, съобщи Красимир Митов
Занимават депутатите с бюджета на НЗОК

Занимават депутатите с бюджета на НЗОК

Проф. Момчил Мавров предлага две решения – механизъм за контрол на разходите, ако се налага и чрез намаляване на цените на КП, или актуализация на бюджета на фонда

Все повече легла в болниците

Все повече легла в болниците

През миналата година те са се увеличили с 1017, спрямо 2022 г., а сестрите у нас са намалели с 257 души до 28 570, показват данните на НСИ
Няма да се огънем за детската болница

Няма да се огънем за детската болница

ДАНС започна проверка на Обществения съвет на Националната детска болница по сигнал на "Търговска лига", а от частната "Мама и аз" призоваха властите той да бъде разпуснат. Има ли атака срещу детската болница, попитахме доц. Боряна Аврамова.
Здравната комисия остава без знакови имена от ПП

Здравната комисия остава без знакови имена от ПП

Заради изборните резултати в новия парламент не влизат доц. Васил Пандов, Росица Пандова и доц. Антон Тонев
Над 70 организации в подкрепа на детската болница

Над 70 организации в подкрепа на детската болница

Сплашването на Обществения съвет е недопустимо, казват те, успоредно с това продължават и словесните престрелки от страна на „Търговска лига"

1 2 3 4 5 ... 509 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ