Коментари

Не съм правил справка дали законът се преповтаря

16-07-2018 14:46
Ще търся подкрепа от кабинета за финансовото обезпечаване на реформата, каза Бисер Петков
Снимка: Ангел Желев
Не съм правил справка дали законът се преповтаря
Clinica.bg

press@clinica.bg
Дебатът за законопроекта на хората с увреждания събра на едно място социалния министър Бисер Петков, омбудсмана Мая Манолова, националните организации и др. Очакванията към новия документ е да реформира системата и да подпомогне всички групи - както децата, така и възрастните болни хора. Какво предвижда законопроектът и какви са промените в него, вижте коментара на Бисер Петков.
Научих, че майките на деца са декларирали, че се оттеглят от работната група по Закона за хората с увреждания, за което аз съжалявам, но уважавам позицията им. Работната група е един работен формат, в който се правят различни предложения, те се обсъждат с аргументи за и против. Много съжалявам, че майките се оттеглят, те са носители на промяната и тяхното участие можеше да е катализатор. Министърът не може да тропне по масата и да каже – това ще бъде. Ще търся подкрепа от кабинета да бъдат разписани параметрите на финансова подкрепа, защото това е важно и към момента нямаме конкретни текстове по това, да има работещи текстове по отношение на индивидуалната оценка.

Моето участие в днешния дебат беше да се запозная с различните позиции.

 

За мен беше важно да чуя и тяхната позиция,

 

а не да чета декларации. Стана дума, че по отношение на текстовете, които сега се разглеждат няма текстове постъпили от майките. Има предложение по първите три глави, част от които не са възприети.

Това не са окончателни текстове. Това не е готовият законопроект, който до края на месец юли работната група трябва да предложи. Не мисля, че тези текстове трябва да са база за заключения и обвинения. Ние не сме търсили публичност на тези работни групи. Днес се обсъждаха областите на интеграция на хората с увреждания. Това е от глава 4 нататък-т.е става дума за интеграция, за образователна интеграция. Дебатът върви трудно, защото има различни гледни точки, всеки се изказва свободно. Има текстове, които са като база за дискусия и много често изказващите се отклоняват от тях. Това, което се опитваме да направим и го има като предложение е да се предвидят повече възможности интеграция за хората с увреждания на пазара на труда, като се обсъждат различни варианти за засилване на записаното в Кодекса на труда. По- отчетливо

 

да се разпише отговорността на работодателя

 

за назначаване на хората с увреждания като обичайна заетост, наред със защитената заетост, със заетостта в специализирани условия.

Не съм правил справка дали законът се преповтаря. Разбира се, че когато има един съществуващ закон, не е добре всичко да e 100% ново. Има постановки от Закона за интеграция за хората с увреждания, които следва да бъдат запазени. Това каква част ще бъде запазена и каква ще е абсолютно нова ще се разбере, когато приключи работната група. Към момента основният спор, двете гледни точки, които се формират е каква да бъде индивидуалната оценка и кой да я прави. Това е наистина въпросът, който разделя работна група. Една част счита, че сегашната комплексна оценка, която се прави от комисии към дирекциите за социално подпомагане в страната работи формално, реално не подпомага хората с увреждания и трябва да се промени. Същият подход на комплексна оценка всъщност се поддържа от майките на деца с увреждания и от омбудсмана Мая Манолова. Другата част от групата счита, че

 

трябва да има оценка по отношение на правата,

 

които ще бъдат разписани в закона. Става дума за финансовата подкрепа, за нейния размер, за асистентска подкрепа, за други социални услуги. Съответно според тази част от групата ползването на права, които ще бъдат по линия на МОН за децата със специални образователни потребности (СОП) и за достъпната среда, по която също са ангажирани много министерства, трябва да се прави отделно в тези институции. Това са двете гледни точки, които разделят групата. Но, аз съм сигурен, че след още обсъждане, ще се стигне до плътно съгласие.

Текстът, че ще се подпомагат само предприятия, които са членове на националните представителни организации го има, но той е работен и се обсъжда. До този текст не беше стигнато, омбудсманът му обърна внимание, преди да излезе. Когато дойде, ще се прецени дали следва да има уговорка да е само за членове на организациите и тя може да отпадне. Ние много разчитаме на помощта а администрацията на Омбудсмана, на техните бележки.


Притеснения за доходите изместват сраха от зараза

Притеснения за доходите изместват сраха от зараза

Това показва проучване на Галъп интернешънъл, извършено по телефона между 4 и 7 юни
51% искат падане на ограниченията за пътуване в чужбина

51% искат падане на ограниченията за пътуване в чужбина

Масовото съзнание по отношение на КОВИД-19 вече показва белези на нормализация, сочат анализи на „Галъп интернешънъл"
Да бъдем отговорни

Да бъдем отговорни

Тежките наказания за неспазване на карантина са необходими, защото самодисциплината не е най-силната ни страна. Изрази от рода „мен не ме е страх" не са проява на смелост, а на егоизъм. Защото, ако заразим някой друг, той или тя може и да нямат нашия късмет. Това написа в страницата си във Фейсбук социалният министър Деница Сачева.
Бурна година в здравния сектор

Бурна година в здравния сектор

Промените ставаха под натиска на улицата след протести и стачки
При проблем с детето звънете на джипито или на 112

При проблем с детето звънете на джипито или на 112

Колегите в спешна помощ са обучени и могат да дават инструкции какво да се направи до пристигане на екипа
Въпросът с доплащанията остава

Въпросът с доплащанията остава

Парите в бюджета на НЗОК са повече, но отиват в една нереформирана система, каза Андрей Дамянов
Информираното съгласие в болниците е формално

Информираното съгласие в болниците е формално

Взаимоотношенията между лекар и пациент са доста трудни, казва Веска Събева
Хубаво, но не много!

Хубаво, но не много!

Перничани имат уникален лаф. Каквото и да ги попиташ, те отговарят: „Хубаво е, ама не много". Нещо подобно може да се каже и за новия здравен модел на министър Кирил Ананиев. Защото той наистина предвижда промени в несъвършенната ни здравна система, но дали са за добро?
650 делегати на конгрес са много

650 делегати на конгрес са много

Парламентарната здравна комисия гласува на първо четене промените в Закона за съсловната организация на фармацевтите. Те бяха подкрепени от МЗ и от БФС, но се оказа, че не се харесват на всички колегии. Дебатът дали са необходими разкри коренно противоположни позиции. Подкрепя ли МЗ измененията, попитахме зам.-министър Бойко Пенков.
Кинезитерапевтите искат статута на лекарите

Кинезитерапевтите искат статута на лекарите

Целят нарушаване на добрата медицинска практика във физикалното лечение и рехабилитацията
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Декември 2023 Предишен Следващ