Меню
За проекта

Български лекарски съюз

16-05-2018 14:00
"Индекс на болниците" се реализира с експертното съдействие на съсловната организация на медицитеБългарски лекарски съюз
Clinica.bg

press@clinica.bg
Проектът "Индекс на болниците" се реализира с експертното съдействие на Българския лекарски съюз. Това е съсловната организация на медиците в страната.

ВИЗИТКА

Български лекарски съюз (БЛС) е създаден през 1901 г. и е най-голямата съсловна организация на лекарите в България. През 1999 г. Български лекарски съюз се учредява със закон (ЗСОЛЛДМ), който официално регламентира дейността на организацията.


Основна функция на БЛС е да представлява

своите членове пред обществото и институциите, да защитава професионалните права и интереси на всички лекари. Български лекарски съюз участва активно в здравната политика на държавата, като страна при сключване на Националния рамков договор по задължителното здравно осигуряване, приема съвместно с Националната здравноосигурителна каса Правила за добра медицинска практика и упражнява контрол по спазването им.


В своята дейност, Български лекарски съюз

се стреми да реализира истинска и удовлетворяваща потребностите на пациентите и на лекарите здравна политика, която да предостави високо качество на медицинската услуга в България.

Съсловната организация води и дейна политика за следдипломното обучение на медицинските кадри, създавайки предпоставки за устойчива професионална квалификация и реализация на лекарите в България.


Благодарение на експертния си и кадрови потенциал,

в годините БЛС се превърна в предпочитан партньор на много организации и различни инициативи в сектора, прилагайки високата си експертиза и компетенция за решаване на важни въпроси в здравната система.


Трябва да се оценява качеството в онкологията

Трябва да се оценява качеството в онкологията

Защо българските пациенти с онкологични болести доплащат за лечението си, проблем ли е това, ясен ли е пътят им на лечение, има ли комплексност и качество в него. Това са част от въпросите, които отправихме към доц. Ася Консулова.

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

За поредна година тя остава около 27% за финансираните от държавата, показват официалните данни

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Ако се знае какво точно покрива НЗОК, застрахователите можем да помогнем много, като надградим системата с втори стълб, казва Ивана Димова
Онкологични ръководства у нас няма

Онкологични ръководства у нас няма

Нито една клинична пътека на НЗОК не е построена въз основа на стандартни оперативни процедури, казва доц. Димитър Калев
Държавата абдикира от контрола на болниците

Държавата абдикира от контрола на болниците

Здравната система не е пазар, а ние я докарахме до сергия, тя е елемент от националната сигурност на всяка страна, казва д-р Мими Виткова
69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

Средната сума на човек е била 1495 лв., което поставя сериозни финансови бариери пред достъпа до адекватна здравна помощ, показва изследване на "Индекс на болниците"

Онкологията се разрасна

Онкологията се разрасна

През миналата година две болници са отворили нови отделения - по лекарствено лечение и по лъчелечение

17858 операции в неврохирургията

17858 операции в неврохирургията

Въпреки че 115 болници са осъществявали някаква дейност в тази област, тя остава концентрирана в 15 центъра в страната

Ръст в ортопедичните операции

Ръст в ортопедичните операции

През миналата година те са били над 74 хиляди, с което почти догонват нивата отпреди пандемията

На демографията пречи политическата конюнктура

На демографията пречи политическата конюнктура

Ражданията в болниците през 2023 г. за първи път се оказаха под 50 000, показва анализът на „Индекс на болниците" върху данните на НЗОК. Защо се случва това, ще се промени ли негативната тенденция, попитахме доц. Спас Ташев.

1 2 3 4 5 ... 13 »
открийте болница
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ