Коментар

И психолозите искат власт и гарантирани доходи

13-07-2018 16:58
Проблемът е, че този тип регулиране е антипазарен, осъжда се и от българските и от европейските институции, казват от ИПИИ психолозите искат власт и гарантирани доходи
Clinica.bg

press@clinica.bg
През последния месец се зададе вълна от законопроекти, които предвиждат нови структури за някои професионални гилдии. ГЕРБ предложи Асоциациите на зъботехниците и помощник-фармацевтите в България официално да станат съсловни организации. Също така законови промени инициирани от "Обединени патриоти" предвиждат дружеството на психилозите да се превърне в камара и да се въведат минимални тарифи за труда на различните категории специалисти. Трябва ли да се гласуват поправките и до какво ще доведат, публикуваме коментара на експерта от Института за пазарна икономика Зорница Славова.
Напоследък се отприщи сериозна вълна от искания за създаване на квазидържавни структури от различни гилдии. Към момента специалното регулиране се прилага за множество професии[1], но искания за включване на нови професии не спират да валят. През последните два месеца такива имаше от страна на зъботехниците, помощник-фармацевтите и превозвачите (писахме за тях тук).

Сега

 

по „вълната" се пуснаха и психолозите.

 

Чрез законопроект, внесен от ПП Обединени патриоти, Дружеството на психолозите в България иска да се преобразува от неправителствена организация в Камара на психолозите и да започне на определя правилата в сектора.

Като за начало, по познатата схема от другите регулирани професии, се предвижда Камарата да поддържа регистър и всеки психолог, който иска да работи като такъв, трябва да е вписан и да плаща членски внос (чл. 3 и чл. 9). В чл. 27 от законопроекта в прав текст пише, че правото да се упражнява професионална дейност като психолог се удостоверява от Камарата. Конфликтът на интереси е повече от очевиден - хора от бранша ще решават кой да им е конкурент.

Камарата ще пише и контролира спазването и на Етичен кодекс и Правила и стандарти за практиката на психолозите (чл. 5). Ако някой не ги спазва, то Камарата ще налага глоби (които, разбира се, ще постъпват като приход в Камарата) и дори ще отнема правото на работа за срок от 3 месеца до 2 години. При недобросъвестно изпълнение на тази функция от Камарата, и то в условията на явен конфликт на интереси, това

 

би могло да съсипе кариерата на всеки психолог.

 

 

Върхът на лобирането чрез закон идва с чл. 5, т. 11, която предвижда „Камарата на психолозите да определя минимални тарифи за заплащане на психологическите услуги". Подобно въвеждане на минимални цени с явната цел да осигури доходност на установените професионалисти е в пълен разрез не само с принципите на конкуренцията, но и с интересите на всички граждани.

Всички похвати, изброени по-горе, не са новост и вече се прилагат в една или друга форма при други професии, така че и това предложение следва установения тренд от искания за контрол в даден бранш. Проблемът е, че този тип регулиране е антипазарен, осъжда се и от българските и от европейските институции (например докладите на ЕК тук) и в общия случай води до необосновано повишаване на цените на услугите, силно ограничаване на конкуренцията и намаляване на качеството, избора, сигурността и бързината на услугите. Подобно картелизиране на гилдиите и даването на огромна власт в ръцете на браншовите организации (камарите), с което те могат да влияят директно на пазара, не може да съществува в една пазарна икономика.


Притеснения за доходите изместват сраха от зараза

Притеснения за доходите изместват сраха от зараза

Това показва проучване на Галъп интернешънъл, извършено по телефона между 4 и 7 юни
51% искат падане на ограниченията за пътуване в чужбина

51% искат падане на ограниченията за пътуване в чужбина

Масовото съзнание по отношение на КОВИД-19 вече показва белези на нормализация, сочат анализи на „Галъп интернешънъл"
Да бъдем отговорни

Да бъдем отговорни

Тежките наказания за неспазване на карантина са необходими, защото самодисциплината не е най-силната ни страна. Изрази от рода „мен не ме е страх" не са проява на смелост, а на егоизъм. Защото, ако заразим някой друг, той или тя може и да нямат нашия късмет. Това написа в страницата си във Фейсбук социалният министър Деница Сачева.
Бурна година в здравния сектор

Бурна година в здравния сектор

Промените ставаха под натиска на улицата след протести и стачки
При проблем с детето звънете на джипито или на 112

При проблем с детето звънете на джипито или на 112

Колегите в спешна помощ са обучени и могат да дават инструкции какво да се направи до пристигане на екипа
Въпросът с доплащанията остава

Въпросът с доплащанията остава

Парите в бюджета на НЗОК са повече, но отиват в една нереформирана система, каза Андрей Дамянов
Информираното съгласие в болниците е формално

Информираното съгласие в болниците е формално

Взаимоотношенията между лекар и пациент са доста трудни, казва Веска Събева
Хубаво, но не много!

Хубаво, но не много!

Перничани имат уникален лаф. Каквото и да ги попиташ, те отговарят: „Хубаво е, ама не много". Нещо подобно може да се каже и за новия здравен модел на министър Кирил Ананиев. Защото той наистина предвижда промени в несъвършенната ни здравна система, но дали са за добро?
650 делегати на конгрес са много

650 делегати на конгрес са много

Парламентарната здравна комисия гласува на първо четене промените в Закона за съсловната организация на фармацевтите. Те бяха подкрепени от МЗ и от БФС, но се оказа, че не се харесват на всички колегии. Дебатът дали са необходими разкри коренно противоположни позиции. Подкрепя ли МЗ измененията, попитахме зам.-министър Бойко Пенков.
Кинезитерапевтите искат статута на лекарите

Кинезитерапевтите искат статута на лекарите

Целят нарушаване на добрата медицинска практика във физикалното лечение и рехабилитацията
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Декември 2023 Предишен Следващ