Парламент

10-те млн. излишък на НЗОК отиват за 2019

12-07-2018 16:47
Clinica.bg

press@clinica.bg
10-те млн. излишък на НЗОК отиват за 2019Все по-големи диспропорции в парите за болниците, отчетоха депутатите
Снимка: Ангел Желев
Излишъкът от 10 млн. лв. от бюджета на касата за 2017 г. могат да се калкулират в бюджета й за 2019 г. Това стана ясно по време на заседанието на парламентарната здравна комисия днес. На него депутатите приеха отчетите за бюджета и дейността на касата за миналата година, с които вече ви запознахме.

Бюджетът на НЗОК за миналата година бе на стойност 3.85 млрд. лв. Фондът отчете излишък от 10 млн. лв. заради постъпления от преизпълнение на приходите през последните дни на годината, което доведе до практическата невъзможност тези средства да бъдат оползотворени. Заради хроничната липса на пари за лекарства и болници това възмути специалисти и депутати преди няколко дни.


Има ли възможност тези десет милиона

да се използват тази година за здравноосигурителни плащания, попита д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ. Въпреки че средствата не могат да бъдат използвани тази година, те могат да се получат догодина, стана ясно от отговора на председателя на Надзорния съвет на НЗОК.


„10-те милиона, които са отчетени като излишък

за 2017 г., няма как да бъдат използвани сега с решение на Надзорния съвет, защото нямаме такива правомощия. Правомощия за разпределението им има само Народното събрание и то в проекта за бюджета на здравната каса за 2019 г. Предлагам да ви представим това решение по-нататък", заяви Жени Начева.

Въпреки излишъка народните представители приеха отчетите за изпълнението на бюджета на НЗОК за 2017 г. Те отчетоха все по-големи диспропорции в разпределението на средствата за болнична помощ.


„Делът на средствата за частните болници

вече е 31.1%, за държавните – 29.5%, за областните болници 19.7%, а за общинските – 15.7%. Задълбочават се дисбалансите и по региони – средният разход за болнична помощ на осигурено лице е 283 лв., в София той е над 400 лв., а в Перник – 100 лв. Близо 450 хиляди души са пренасочени към други регионални здравноосигурителни каси", каза д-р Нигяр Джафер от ДПС.

Впечатление на народните представители направиха и диспропорциите в разпределението на средства между отделените пера – за извънболнична и болнична помощ, както и неусвояването на средствата за прегледи при джипи.


„Трябва да помислим как да се отчитат

процедурите в болничната помощ, защото при сегашния начин се увеличават хоспитализациите, както и да видим защо не са усвоени парите за извънболнична помощ", коментира д-р Дариткова. Тя и колегите й обаче останаха удовлетворени от срока и вида на внесените доклади, които приеха без възражения.НЗОК да се споразумее с болниците

НЗОК да се споразумее с болниците

Иначе ще загуби още 80 млн. лв. за разходите по съдебните дела, казва д-р Стойчо Кацаров

ВАС върна служебното НРД

ВАС върна служебното НРД

Това дава възможност на болниците по-лесно да спечелят делата си за надлимитна дейност, каза д-р Стойчо Кацаров
Очакваме по-високи заплати още тази година

Очакваме по-високи заплати още тази година

На национален протест през май тази година специалистите по здравни грижи поискаха достойно оценяване на техния труд. Има ли вече решения по някои от тези въпроси, какво очакват сестрите от предстоящите промени, попитахме председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева.

Одобриха на първо четене съюзите на зъботехниците

Одобриха на първо четене съюзите на зъботехниците

94 депутати подкрепиха измененията в Закона за съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти
Прокарват се решения извън финансовите възможности на НЗОК

Прокарват се решения извън финансовите възможности на НЗОК

Здравната система е изправена пред нови промени. В навечерието сме на избора на нов управител на единствената финансираща институция в сектора – НЗОК, и на новия здравен модел, който министър Кирил Ананиев обеща да сподели през лятото. Коя е посоката, по която да поемем, попитахме проф. Григор Димитров.
Реформират и психиатричната ни система

Реформират и психиатричната ни система

Европейски експерти ще се запознаят с предлаганите услуги в България и ще изготвят план за промени

Дефицитът на НЗОК намаля до 40 млн.

Дефицитът на НЗОК намаля до 40 млн.

Разликата с първоначалните прогнози за 100 млн. лв. щяла да се компенсира от отстъпки

Ананиев проучва спешната помощ в Румъния

Ананиев проучва спешната помощ в Румъния

Здравният министър обсъди с колегата си Сорина Пинтя лекарствената политика, покани го на визита у нас
Гледат бюджета на НЗОК за 2019

Гледат бюджета на НЗОК за 2019

С 300 млн. лв. отгоре предлагат да се заложат от КНСБ

Болниците без право на печалба по НЗОК

Болниците без право на печалба по НЗОК

Въпреки летния сезон, динамиката в здравеопазването не спада. Броени дни ни делят от избора на нов управител на НЗОК, започва подготовката на бюджета за здраве за 2019 г., а здравният министър Кирил Ананиев обеща да представи и нов модел за развитието на системата. Каква е гледната точка на синдикатите по тези теми, попитахме д-р Иван Кокалов.

1 2 3 4 5 ... 102 »

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че изборът на нов управител на НЗОК ще доведе до промени в системата?

Юли 2018