Бизнес

Агенции отказват бизнеса с цигари

12-07-2018 13:09
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Агенции отказват бизнеса с цигари 10 ръст в рекламата увеличава пропорционално пушенето, каза експертът Радослав Бимбалов
Рекламни агенции вече отказват да се занимават с бизнеса с цигари, въпреки солидните приходи по това перо. Причината е, че според тях е не морално да се занимават с подобен тип дейност.

The Smarts са една от агенциите, които са поддръжници на тази практика. "Приели сме това като кауза", каза за clinica.bg експертът Радослав Бимбалов. Той обясни, че други компании у нас също отказват промотирането на тютюневи изделия. Съвместо с "Коалицията за живот без тютюнев дим" и сдружение "България без дим" Бимбалов и колегите му апелират за въвеждане на пълна забрана на рекламата и промоцията на цигари в България. Причината е огромното влияние на рекламата върху формирането на културата и изборите на потребителите.

Ръст от 10% в реклама води до 9% ръст на пушачите 

под 18 години, обясни експертът. Точно заради това мащабите, с която индустрията инвестира в реклама са огромни.
900 000 долара на час е скоростта, с която тютюневата индустрия инвестира в реклама на продуктите си, каза Бимбалов. 

В момента рекламата на тютюневи изделия у нас

е забранена в електронните медии, но заради вратичка в закона тя е позволена чрез билбордове, постери и др. Особено активни са директните продажби на цигари от привлекателни млади момичета, които правят промоции по магазини, заведения и др. Много често продажбата на цигари е обвързана с някакъв подарък като запалка например, което я прави още по атрактивна. Модерните социалните мрежи и видеоканали като Instagram и Yotube също се използват за промоция, насочена най-вече към младите хора.

"Външната реклама влияе много. 

Правейки я, рекламните агенции участват в престъпление", категоричен е Бимбалов. Според него България е една от малкото страни в Европа, в които рекламата на цигари е позволена под някаква форма. Той обясни, колкото повече намаляват пушачите, толкова повече се увеличават инвестициите в реклама от тютюневите компании в световен мащаб.

Дебатите за бъдещето на цигарите у нас продължават

Както clinica.bg вече писа здраната комисия отхвърли предложението на "Обединени патриоти" за частична отмяна на забраната за пушене на закрито". Едновременно се очаква здравно министерство да публикуват поправките в Закона за здравето, които да затегнат контрола по зпазване на регламента да не се пуши на обществени места. Междувременно пък депутатите се опитват да увеличат акциза на бездимните цигари от 26% от този за традиционните на 40. Налог върху тях има и в другите държави, просто е по-нисък от този за останалите папироси, защото са по-малко вредни. Експертите обаче са категорични, че и бездимните цигaри са вредни за здравето. 


Бизнесът иска здравна реформа

Бизнесът иска здравна реформа

Работодателите не искат повече да плащат първите три дни от болничните

Софарма Трейдинг купи изцяло Лековит

Софарма Трейдинг купи изцяло Лековит

Нашата първа стъпка е да се превърнем в лидер в Сърбия като разширим значително операциите и логистичния си потенциал, казва Димитър Димитров
Край на по-високите заплати за мъже

Край на по-високите заплати за мъже

Държавата ще насърчава работодателите да дават еднакви доходи на служителите си и от двата пола
Онлайн аптеките станаха 65

Онлайн аптеките станаха 65

Две трети от тях са открити в София, показва регистърът на Агенцията по лекарствата

Петкова прави допитване за тока

Петкова прави допитване за тока

Цените в момента са ненормално високи, категорични са бизнес и синдикати
Пациентите в УСБАЛО се увеличиха със 7%

Пациентите в УСБАЛО се увеличиха със 7%

Най-голямата онкологична болница в страната започва изграждането на нова модерна клиника по химиотерапия през 2019

2018-та беше добра за българската икономика

2018-та беше добра за българската икономика

Още една година е към края си. Каква е равосметката на бизнеса за 2018-та, какви са очакванията за догодина, ще има ли повече инвестиции, защо доходите у нас са най-ниските в ЕС, какви са основните трудности за развитието на фирмите, попитахме Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).
65% от шефовете търсят работници

65% от шефовете търсят работници

Глад за 30 000 висшисти след три години, работодателите държат на личностите качества, показва проучване на Агенцията по заетостта
България със стабилни позиции по конкурентноспособност

България със стабилни позиции по конкурентноспособност

Имаме ръст с пет позиции в „Индекса за готовност за е-правителство" и в „Индекса на човешко развитие" на ООН, показва анализ на БТПП
НАП с над 15 000 проверки в зимните курорти

НАП с над 15 000 проверки в зимните курорти

Данъчните декларации са публикувани на сайта на НАП, подаването им започва от 10-ти януари
1 2 3 4 5 ... 15 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Януари 2019