Медицина

Гъбички атакуват и ушите

12-07-2018 08:46
Веса
Караоланова
vesakaraolanova@gmail.com
Гъбички атакуват и ушите  Лятото може да ни докара алергична хрема или циреи, категоричен е специалистът по УНГ д-р Дончо Дончев

Може би е трудно да си представим, че има страдания на ушите, носа и гърлото, които се проявяват през лятото. Но очевидно топлото време не ни предпазва от някои типични сезонни заболявания. Кои са те, разказва специалистът по УНГ д-р Дончо Дончев.

Типично лятно състояние, не заболяване, е запушването на ухото с ушна кал. От него се оплакват изключително много хора, които отиват на море. Ушната кал е нормално продуциращ се секрет (цирумен) от цируминалните жлези. Той се смесва с люспи от излющваща се кожа, космици, прах и пр. и се сформира своеобразна тапа, която, ако не е запушила напълно входа на канала, не се усеща като слухова загуба. Но когато това се случи, човек наистина започва да чува слабо, а собствения си глас чува като кънтене, обяснява д-р Дончо Дончев. Основният симптом на това състояние е заглъхване, а ако човекът се гмурка, усеща силен дискомфорт. Това обикновено се случва, когато човек е на море или на басейн. Затова огромната част от посетителите на УНГ кабинетите, особено в морските курорти, са хора с това състояние. Тези усещания са предотвратими, ако човек вече е посещавал лекар и знае за състоянието си, което е присъщо на хората, които продуцират повече ушна кал.


Някои хора образуват повече сълзи, други - слюнка,


трети - повече ушна кал, казва специалистът. Тя сама по себе си е защитен механизъм, развил се в хилядолетната еволюция на бозайниците и представлява преграда за проникване на чужди тела, насекоми и пр. в ушния канал. Ухото се самоизчиства, но когато започва да се продуцира по-голямо количество, не може това да стане. Човек, който знае за състоянието си, добре е да ползва от специалните спрейове за отпушване на ухото, препоръчва д-р Дончев. Той обяснява, че спрейът втечнява секрета и когато човек се къпе, от турболенцията на водата в ушния канал този секрет се отмива.

ВИЗИТКА

Подп. д-р Дончо Дончев е началник на отделение по аудиология и отоневрология в Клиниката „Уши, нос, гърло" на ВМА в София. Преминал е квалификационни курсове по аудиология в Прага, Виена, Будапеща, Загреб. Участвал е в мисии в Грузия, Ирак, Косово, Босна и Херцеговина, Словения, Румъния, Македония. Работил е в Оперативната Щабквартира на НАТО в Неапол, Италия през 2007-2010 г.

Но когато се образува "тапата", трябва да бъде посетен лекар, тъй като с нея спрейът няма да може да се справи. Добре е хората, които са наясно със състоянието си, преди да идат на море или на почивка край воден басейн, да посетят ушен лекар, съветва специалистът. Той е категоричен, че когато човек, преживял вече проблеми с ушите или има перфорирано тъпанче и отиде на лекар, който не е УНГ-специалист, желателно е да го предупреди за проблема си, за да не му бъде правена промивка на ухото. Промивка се прави само при здраво тъпанче, предупреждава лекарят.


Друго страдание са циреите на външното ухо


Получава се при разчесване на ушната мида, когато тя и ушният канал, особено, когато са изпотени и са се затлачили косъмчета. Това вече си е заболяване и се нарича ограничен външен отит и е много болезнено. „В такива случаи най-важното е човек да не мокри ухото, а с памуче, напоено в салицилов спирт да го почисти внимателно. Въпреки това, желателно е да бъде потърсена специализирана лекарска помощ, тъй като болката може и да не е от цирей, а да става въпрос за т.нар. разлято възпаление на ушния канал, т.е. когато целия ушен канал е замърсен, което се получава при плуване в замърсени води. В такъв случай се предприема лечение с локални препарати и антибиотици по преценка на лекаря", препръчва д-р Дончев.


Много характерно лятно заболяване на ушния канал е отомикозата


(гъбички в ухото). Най-честата причина за това е обилното потене. Известно е, че гъбичките обичат топлите, тъмни и влажни места по човешкото тяло. Затова, ако човек поначало има отомикоза, проявите се активират особено много през лятото. Основното оплакване при гъбички е силният сърбеж. Може да има и изтичане на секрет, а ако заболяването е дълго пренебрегвано, може да се появи и болка. Важно е своевременно пацентът да потърси специализирана медицинска помощ, защото отомикозата е доста упорито заболяване. Лекарят почиства ушния канал и започва прилагането на подхдящите антимикотични средства. Но веднъж започнало лечението, то дава бързо резултат. Въпреки това, човек дори вече да се чувство добре, леченето трябва да продължи поне още месец, за да бъдат предотвратени рецидиви. Някои общи заболявания като диабета или такива, които протичат с намаляване на имунитета, предразполагат към отомикоза.


Типичните за края на пролетта и за лятото назални заболявания


са алергичните хреми. Сред основните им прояви са кихане, отделяне на прозрачен, воднист секрет, дразнене и сухота в гърлото, дразнеща кашлица. Всичко това изисква прилагането на антиалергични средства след преглед от лекар.
Характерни за сухото и горещо време на годината е зачестяването на спонтанно възникващите кръвотечения от носа при децата, т.нар. ювенилни епистаксиси. Състоянието понякога може да изглежда драматично, защото все пак става въпрос за здрави, активни деца, при липса на предшестващи заболявания и без видими причини, а и самото оплакване – кръвотечение е нещо, което само по себе си създава тревога в родителите и семейството. В такива случаи е важно детето да се прибере на сянка, да не се поставя по гръб, а най-добре седнало, подпряно леко напред, на лакти за да не се задави от стичаща се в гърлото кръв, ноздрата откъм кървящата половина на носната кухина да се притисне за ок. 5 минути и да се постави студен мокър компрес на тила или тилната част на врата, което предизвиква рефлекторен спазъм на кървящите съдове.
Сред най-типичните летни заболявания на гърлото са ангините. През лятото са характерни и ентероврусите, които хората свързват обикновено със стомашно-чревни оплаквания. Почти всички ентеровируси обикновено протичат под формата на т.нар. летен грип. Летните ангини често се комбинират и с ентеровирусите и в някои случаи водят до развитие на херпангини. Причина за летни ангини може да е и пребиваване в чужда страна с необичайна хигиена и необичайна кухня, с водоизточник, за който не се знае дали е надежден.


Характерен за лятото е и перитонзиналният абцес


или казано на разговорен език – абцес на сливицата. Това е гнойно-възпалтелен процес в съседство със сливицата и води до висока температура и силна болка. Една от най-честите причини за поява на заболяването е консумацията на студени и газирани напитки в горещи дни. Д-р Дончев предупреждава, че най-опасно през лятото за гърлото е да се пие студена или газирана напитка, току-що извадена от хладилника бързо и на големи глътки, особено, когато човек е изпотен. Студената вода не е толкова страшна за гърлото, стига човек да не я пие, когато е изпотен. Например хората, на които са им извадени сливиците страдат от слабост на лигавицата на гълтача, наречен хроничен фарингит. Той много лесно се провокира от студени или горещи напитки. „На хората, които имат хроничен фарингит, не препоръчвам да пият студена газирана напитка. През лятото една от тези напитки е бирата.
Същото се отнася и за студените храни, предимно – сладолед. И той не бива в никакъв случай да не се отхапва и яде, а да се ближе, независимо дали е на клечка, във фунийка, чашка с лъжичка и пр. Други характерни за лятото заболявания са


едем (оток) на гърлото, по-специално на надгръклянника


и едем на мъжеца на мекото небце. Мнозина през лятото отиват на почивка в по-далечни места. И, съвсем нормално за лятото, консумират повече плодове, някои от които не са характерни за нашите географски ширини. При някои след консумация на такива храни, може да се получи оток на гръкляна като алергична реакция. Алергични отоци в гърлото може да предизвикат и ужилвания от пчели и оси, както и ухапвания от насекоми.
Признаците са като усещане за присъствие на чуждо тяло в гърлото, позиви за кашлица. Дискомфортът може да премине в чувство на задушаване. Трябва да бъде незабавно потърсена медицинска помощ - за такова състояние може да помогне всеки лекар, не е необходимо да се търси непременно специалист.Бъбречните заболявания са страшни, когато не болят

Бъбречните заболявания са страшни, когато не болят

На 14 март отбелязваме Международния ден за борба с бъбречните болести. Какви са най-честите усложнения, какво е лечението и колко е важна профилактиката, попитахме доц. Атанас Кундурджиев.
Еуфория издава манията

Еуфория издава манията

14.5% от българите са преживели някакъв вид психично разстройство. Сред най-честите състояния са тревожните разстройства депресия и мания. Какво е характерно за манията, попитахме д-р Захари Зарков. 
Диети и лекарства отключват порфирията

Диети и лекарства отключват порфирията

В седмицата на редките болести, решихме да ви разкажем малко повече за една от тях – порфирията. Какво представлява тя, как се диагностицира, лекува ли се, колко е опасна, попитахме доц. Анета Иванова.

Главоболието не е безобидно, идете на лекар

Главоболието не е безобидно, идете на лекар

Главоболието е симптом, от който често хората се оплакват. Какво стои зад тази болка, какво стои зад нея и как да подходим, разказва д-р Александър Гиритлиев, началник на отделението по неврология в УМБАЛ-Пловдив.
Епилепсията е цяла палитра от заболявания

Епилепсията е цяла палитра от заболявания

В момента се оптиваме да въвеждаме методи, които не са налице в много от страните по света, каза доц. Красимир Минкин, неврохирург в столичната Университетска болница "Св. Иван Рилски"
Емболизация на простатата маха катетри

Емболизация на простатата маха катетри

Как иновативна процедура с впръскване на запушващи микросфери в кръвоносните съдове на простатата помага на възрастни пациенти да се освободят от неудобството, разказва д-р Борислав Борисов от болница "Тракия"

Хепатитът е агресивен при възрастните

Хепатитът е агресивен при възрастните

В Европейска седмица на тестването за ХИВ и вирусни хепатити, която стартира от 26-30 ноември, потърсихме професор Красимир Антонов, за да ни разкаже повече за коварните вируси.
Анаболите са бич за сексуалното здраве

Анаболите са бич за сексуалното здраве

Диагнозата еректилна дисфункция е често срещана у нас. Защо е така и кога трябва да потърсите помощ, разказва специалистът по урология и андрология д-р Александър Заимов.
Ще изследваме депресиите при лекарите

Ще изследваме депресиите при лекарите

Хората с психически заболявания се увеличават в цял свят. В същото време от ключово значение са условията в клиниките и комплексното лечение. Каква е ситуацията у нас, какво се случва с болниците, попитахме проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия и началник на Клиниката по психиатрия в "Александровска" болница.
Увеличават се бронхиалните астми

Увеличават се бронхиалните астми

Със застудяването на времето дихателните пътища стават по-уязвими. За кои белодробни болести трябва да бъдем особено бдителни, попитахме д-р Радка Александрова. 
1 2 3 4 5 ... 30 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли държавните болници да са търговски дружества?

Март 2019