Високият UV-фактор спира и ползите от слънцето

21-07-2016 08:00
Високият UV-фактор спира и ползите от слънцето
Радостина
Радостина
Байчева
radost.baicheva@gmail.com
Силното лятно слънце изисква подходяща защита за кожата ни. Прекаленото излагане на вредните UV-лъчи може да доведе не само до изгаряне, но и до сериозни заболявания като рак на кожата. Използването на продукти с твърде висок фактор обаче може да спре и полезното действие на лъчите. Как да изберем правилно слънцезащитния си крем и кои са тревожните симптоми за сериозен проблем, попитахме доц. д-р Георги Пехливанов, началник отделение в Кожна клиника към Университетска Александровска Болница.
За правилен избор на слънцезащитен крем през лятото трябва да да се имат предвид няколко неща. Важно е да установите какъв тип е кожата ви, колкото по-склонни към изгаряне сте, толкова факторът на защита трябва да е по-силен. Ако сте прекалено бели и предимно изгаряте, но не
Визитка

Доц. д-р Георги Пехливанов е началник отделение в Кожна клиника към Университетска Александровска Болница. Завършва медицина в Медицинския университет в София през 1979 г. Придобива специалност "Дерматология" през 1984 г., "Социална медицина" и "Обществено здраве" през 1996 г., магистратура и здравен мениджмънт през 2004 г. Специализирал е в Австрия, Унгария и Франция. Член е на Българското дерматологично дружество.

почернявате, естествено трябва да предпочетете по-висок фактор защита. Хората, които са в другата крайност на скалата – винаги почерняват, но не изгарят, могат да се чувстват добре защитени и с по-слаб фактор фотозащитен крем, съветва специалистът.

Не трябва обаче да се увличаме по прекалено високите защити, например тези с фактор 50, защото това намалява почти напълно и положителния ефект от слънчевите лъчи. Най-добри са умерените продукти от порядъка на 15-20 фактор. Както е известно, основната доза от необходимия на тялото ни витамин Д се синтезира именно от кожата под въздействието на слънчевите лъчи. Липсата на този витамин влияе на нервната система, работата на сърцето и имунната система. Според последните изследвания дефицитът му дори предразполага към развитието на онкологични заболявания, например рак на гърдата.

За добрия слънцезащитен крем обаче не е важен само факторът. Най-добре предпазват онези продукти, които са под формата на мляко, флуид или емулсия, тоест трябва да са по-течни. Това им дава възможност да попиват лесно и да позволяват на кожата да диша. По-тежките продукти, тези които са под формата на масла, често не осигуряват нужния за кожата комфорт. В комбинация с високата температура, това може да доведе до задушаване и дори поява на мехурчета по нея.

Прякото излагане на слънчева светлина е абсолютно противопоказно за хора с определени заболявания, например лупус еритематодес и розацея. Те трябва да ползват слънцезащитен крем с висок фактор ежедневно през всички по-топли месеци в годината.

По-внимателни със слънцето трябва да са и хората, които имат склонност към лесна поява на бенки. Като предпазна мярка те също трябва да избират по-висока защита от летните лъчи.

Когато тръгваме към морето или за почивка край басейна трябва да помним също, че излагането на слънце трябва да става с постъпателно увеличаване на дозата. В първите дни, докато кожата ни все още не е привикнала, трябва се печем по-малко и с по-добра защита. Стоенето на плажа обаче в най-топлите часове на деня си остава противопоказно за всички, независимо от степента на привикване на кожата. Най-добре е да се печем сутрин преди 11 часа и следобед след 16.

Опасното UV-лъчение е един от основните фактори за появата на рак на кожата. Независимо от защитата ни трябва да сме внимателни за симптоми и да потърсим помощ навреме.

„Всяка бенка с тъмен цвят трябва да се наблюдава. Ако образуването върху кожата ви започне да се разширява е добре да се консултирате с лекар. Ако то започне да придобива гранулирана текстура, да потъмнява пигментацията към синкав отенък, трябва да реагирате веднага." съветва доц. Пехливанов.

Тенденцията в последните години е по-големите бенки да се оперират, особено ако са на места, където са подложени на механичен натиск. Като например на кръста, където може да се притиска непрекъснато от колан. „Такива образувания не бива да се премахват с ток, течен азот или лазер. Подобно третиране би могло да доведе до активизация на развитието на тумора." категоричен е специалистът от Александровска Болница.

И у нас вече се прилагат и нехирургични методи за отстраняване на туморни образувания, сподели доц. Георги Пехливанов. Така нареченото биологично третиране обаче става само в случаите, в които хирургическата намеса е противопоказна. Ако пациента е в напреднала възраст, или образуването е на по-специфично място – около очите, носа, ушите.


Нов спор за заплатите в болниците

Нов спор за заплатите в болниците

Синдикатите предлагат прагове от 2700 лв. за лекар и 1950 лв. за сестра, а мениджърите на областните и общинските лечебни заведения са категорични, че не могат да ги изпълнят
Часове на лекар за договор по изключение с НЗОК

Часове на лекар за договор по изключение с НЗОК

Ножицата при заплатите ще расте до 15 пъти само, ако са изпълнени стойностите в КТД, предвиждат текстовете в обнародвания анекс на НРД

Фелдшерите са малко за съсловна организация

Фелдшерите са малко за съсловна организация

Те са 1800, лекарските асистенти - 130, заедно можем да постигнем много повече, казва Милка Василева
Продължаващото обучение да се обвърже със срокове

Продължаващото обучение да се обвърже със срокове

За него е нужен ясен регламент, в който да се посочва какво, кога и как трябва да се прави, казва д-р Цветан Райчинов
Хаосът е свещената крава на здравеопазването

Хаосът е свещената крава на здравеопазването

Следващата седмица се очаква у нас да се извърши ротацията на властта. Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков вече не веднъж заяви, че се оттегля от поста. Какви са резултатите от работата му, попитахме д-р Мими Виткова. 

Фелдшерите с право на съсловна организация

Фелдшерите с право на съсловна организация

Това предвижда проектозакон, заедно с лекарските асестинти те ще бъдат вписвани в регистър, етична комисия ще следи за дейността им
Нови правила за продължаващото обучение

Нови правила за продължаващото обучение

Това обещаха депутатите в здравната комисия след изслушването на двете страни в случая „Даная" на днешното си заседание

Стандарт по анестезиология би затворил болници

Стандарт по анестезиология би затворил болници

Седем специалности вече повече от пет години нямат действащи медицински стандарти. Една от тях е Анестезиология и интензивно лечение. Защо е така, пречи ли на някого този стандарт и на кого, каква е перспективата пред българското здравеопазване в следващите години. Това попитахме проф. Атанас Темелков. Той е зам. председател на Българското дружество по Анестезиология и интензивно лечение.

Пирогов без финансови злоупотреби

Пирогов без финансови злоупотреби

Проверката на АДФИ приключи, издадени са единствено 4 акта за административни нарушения, съобщиха от спешната болница

Аптеките ще правят промоция на здравето

Аптеките ще правят промоция на здравето

Автомати за лекарства ще могат да се поставят извън тях и дрогериите в рамките на областта, предвиждат промени в ЗЛПХМ

1 2 3 4 5 ... 108 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ