Високият UV-фактор спира и ползите от слънцето

21-07-2016 08:00
Радостина
Радостина
Байчева
radost.baicheva@gmail.com
Високият UV-фактор спира и ползите от слънцето
Силното лятно слънце изисква подходяща защита за кожата ни. Прекаленото излагане на вредните UV-лъчи може да доведе не само до изгаряне, но и до сериозни заболявания като рак на кожата. Използването на продукти с твърде висок фактор обаче може да спре и полезното действие на лъчите. Как да изберем правилно слънцезащитния си крем и кои са тревожните симптоми за сериозен проблем, попитахме доц. д-р Георги Пехливанов, началник отделение в Кожна клиника към Университетска Александровска Болница.
За правилен избор на слънцезащитен крем през лятото трябва да да се имат предвид няколко неща. Важно е да установите какъв тип е кожата ви, колкото по-склонни към изгаряне сте, толкова факторът на защита трябва да е по-силен. Ако сте прекалено бели и предимно изгаряте, но не
Визитка

Доц. д-р Георги Пехливанов е началник отделение в Кожна клиника към Университетска Александровска Болница. Завършва медицина в Медицинския университет в София през 1979 г. Придобива специалност "Дерматология" през 1984 г., "Социална медицина" и "Обществено здраве" през 1996 г., магистратура и здравен мениджмънт през 2004 г. Специализирал е в Австрия, Унгария и Франция. Член е на Българското дерматологично дружество.

почернявате, естествено трябва да предпочетете по-висок фактор защита. Хората, които са в другата крайност на скалата – винаги почерняват, но не изгарят, могат да се чувстват добре защитени и с по-слаб фактор фотозащитен крем, съветва специалистът.

Не трябва обаче да се увличаме по прекалено високите защити, например тези с фактор 50, защото това намалява почти напълно и положителния ефект от слънчевите лъчи. Най-добри са умерените продукти от порядъка на 15-20 фактор. Както е известно, основната доза от необходимия на тялото ни витамин Д се синтезира именно от кожата под въздействието на слънчевите лъчи. Липсата на този витамин влияе на нервната система, работата на сърцето и имунната система. Според последните изследвания дефицитът му дори предразполага към развитието на онкологични заболявания, например рак на гърдата.

За добрия слънцезащитен крем обаче не е важен само факторът. Най-добре предпазват онези продукти, които са под формата на мляко, флуид или емулсия, тоест трябва да са по-течни. Това им дава възможност да попиват лесно и да позволяват на кожата да диша. По-тежките продукти, тези които са под формата на масла, често не осигуряват нужния за кожата комфорт. В комбинация с високата температура, това може да доведе до задушаване и дори поява на мехурчета по нея.

Прякото излагане на слънчева светлина е абсолютно противопоказно за хора с определени заболявания, например лупус еритематодес и розацея. Те трябва да ползват слънцезащитен крем с висок фактор ежедневно през всички по-топли месеци в годината.

По-внимателни със слънцето трябва да са и хората, които имат склонност към лесна поява на бенки. Като предпазна мярка те също трябва да избират по-висока защита от летните лъчи.

Когато тръгваме към морето или за почивка край басейна трябва да помним също, че излагането на слънце трябва да става с постъпателно увеличаване на дозата. В първите дни, докато кожата ни все още не е привикнала, трябва се печем по-малко и с по-добра защита. Стоенето на плажа обаче в най-топлите часове на деня си остава противопоказно за всички, независимо от степента на привикване на кожата. Най-добре е да се печем сутрин преди 11 часа и следобед след 16.

Опасното UV-лъчение е един от основните фактори за появата на рак на кожата. Независимо от защитата ни трябва да сме внимателни за симптоми и да потърсим помощ навреме.

„Всяка бенка с тъмен цвят трябва да се наблюдава. Ако образуването върху кожата ви започне да се разширява е добре да се консултирате с лекар. Ако то започне да придобива гранулирана текстура, да потъмнява пигментацията към синкав отенък, трябва да реагирате веднага." съветва доц. Пехливанов.

Тенденцията в последните години е по-големите бенки да се оперират, особено ако са на места, където са подложени на механичен натиск. Като например на кръста, където може да се притиска непрекъснато от колан. „Такива образувания не бива да се премахват с ток, течен азот или лазер. Подобно третиране би могло да доведе до активизация на развитието на тумора." категоричен е специалистът от Александровска Болница.

И у нас вече се прилагат и нехирургични методи за отстраняване на туморни образувания, сподели доц. Георги Пехливанов. Така нареченото биологично третиране обаче става само в случаите, в които хирургическата намеса е противопоказна. Ако пациента е в напреднала възраст, или образуването е на по-специфично място – около очите, носа, ушите.Хероинозависимите близо 10 пъти по-малко

Хероинозависимите близо 10 пъти по-малко

Тенденцията е благодарение на метадоновите програми, казва министър Ананиев
Казус с допълнителните пари за здраве

Казус с допълнителните пари за здраве

Никога не е ставало въпрос за два пъти по 50 млн. лв., средствата не са намалени, казва Кирил Ананиев
Протестът ни е пореден вик на съсловието

Протестът ни е пореден вик на съсловието

Напрежението сред медицинските сестри за пореден път ескалира. Основни причини отново са ниското заплащане и неблагоприятните условия на труд. Затова сестри, медици и синдикати излизат на национален протест на 7 октомври. Какво искат да кажат на властта, защо въпреки това, че правителството два пъти отпусна допълнителни средства, пари за заплати отново няма, попитахме г-жа Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).
Отчаяни сме от системата на здравеопазване

Отчаяни сме от системата на здравеопазване

Дават се едни пари, които не достигат до нас, някъде се губи нишката, казва Даниела Икимова
Селища без аптеки - с филиали

Селища без аптеки - с филиали

Целта е да се подпомогнат хората от отдалечените населени места, каза проф. Гетов
2 варианта за заплати на сестрите в Карлово

2 варианта за заплати на сестрите в Карлово

През 2020 г. ще бъде гарантирана устойчивост на финансирането на дейностите извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, категоричен е Кирил Ананиев
БФС стана част от Международната федерация по фармация

БФС стана част от Международната федерация по фармация

Организацията представлява над 4 млн. специалисти от цял свят
Касата глоби болниците за 13 млн. лв.

Касата глоби болниците за 13 млн. лв.

Нарушенията са по-малко на брой, но по-сериозни, контролната дейност се подобрява, каза Жени Начева
7 болници с увеличени бюджети

7 болници с увеличени бюджети

Надзорния съвет на НЗОК даде официален старт на подготовката за преговори за НРД 2020-2022
Сестри от 2 болници с колективни оставки

Сестри от 2 болници с колективни оставки

Основата причина е ниските заплати, министър Ананиев обеща повече пари за здраве следващата година
1 2 3 4 5 ... 34 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019