Дебат

Депутатите почти доволни от ИАЛ

11-07-2018 13:59
Clinica.bg

press@clinica.bg
Депутатите почти доволни от ИАЛАко имахме здравна електронна система, всичко щеше да е по-лесно, каза проф. Асена Стоименова
Агенцията по лекарствата (ИАЛ) и останалите институции са действали отговорно и бързо в случая с опасните лекарство за кръвно, но не са координирали добре подаването на информация към пациентите. Дo този извод стигнаха депутатите след спешното изслушване на директора на ИАЛ проф. Асена Стоименова в парламента. Наложи се тя да отиде в пленарна зала, тъй като от БСП поискаха повече информация по случая с изтеглянето на медикаментите с валсартан заради наличието на опасни примеси в тях. След първоначалния отказ на проф. Стоименова да се яви в зала, депутатите гласуваха процедура за изслушването й.

Съжалявам, ако съм оставила впечатлението, че не желая да комуникира с вас, фактът, че съм тук и съм оставила редица задачи показва важността на този ангажимент, каза проф. Стоименова от трибуната. Тя даде и изчерпателна информация за действията на агенцията по случая с опасните лекарства.

„В късния следобед на 3 юли се проведе телеконференция с ЕМА за проблема с валсартан, на 4 юли се издаде официално съобщение от Испанската агенция, в него се каза кои продукти са засегнати", обясни проф. Стоименова. Тя допълни, че ИАЛ веднага е издала заповеди за блокиране на партидите в страната към 14-те притежатели на разрешението за употребата им и е уведомила отговорните институции, като МЗ, НЗОК и РЗИ.

Усетих веднага подкрепата на зам. министър Жени Начева, каза доц. Стоименова. Тя допълни, че успоредно с това на сайта на агенцията веднага са били публикувани списъците с лекарствата, които могат да заменят опасните. Въпреки изчерпателните отговори, някои от народните представители останаха недоволни.


„За 96 часа се явиха всякакви специалисти по медиите,

но не и от ИАЛ, затова си позволихме да поканим вас лично, както и да обясните дали има причина за промяна на списъка с медикаменти на сайта ви. Вие сте получили духовна подкрепа от зам. министър Начева, трябваше и вие да дадете такава на пациентите", заяви проф. Георги Михайлов от БСП.

„Наясно сте с паниката и съмненията, които предизвикахте с липсата на информация от ИАЛ, може би сте постъпили професионално, но 160 000 души изпаднаха в паника. Сега се разнасят различни списъци в интернет, пълен ли е обхватът им, как са подбирани лекарствата в тях, каква е гаранцията, че пак няма да се актуализират след час или два", заяви и колегата му от БСП Георги Гьоков. Проф. Стоименова обаче им не остана длъжна.


„Съмненията сред хората никога не могат да бъдат разсеяни,

отговорност на всеки един лекар е да подбере подходящото лечение, а списъците са различни, защото целта им е различна. Пациентите не е нужно да ги гледат, а да се обърнат за помощ към своя лекар или фармацевт. Възможно е да има и нова актуализация на списъците, ако се наложи", контрира проф. Стоименова. И допълни, че липсата на информационна система в здравеопазването е проличало за пореден път.

„Когато се подаде спешното съобщение, бях в Испанската агенция по лекарствата и видях, че те действаха по същия начин като нас, но беше по-лесно заради наличието на електронна здравна система. Така че пожелавам и ние скоро да имаме възможност за електронно предписване и отпускане на лекарства", заяви проф. Стоименова.

За разлика от критично настроените си колеги от БСП, депутатите от ГЕРБ и ДПС бяха доволни от работата на ИАЛ.


„Смятам, че тук е мястото да се обсъждат теми,

които засягат живота и здравето на хората, благодарна съм на проф. Стоименова, че намери време да дойде. Като лекар, аз още на 6 юли получих информация от РЗОК, значи всички са действали експедитивно. Проблем имаше действително със списъците, но това е заради липсата на електронно здравеопазване. Пациентите просто трябва да се доверят на своите лекари, за да сменят терапията им, а не да я прекратяват. Благодаря и на БСП за инициирането на изслушването", каза д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ.


Благодарности към ИАЛ отправиха и от ДПС 

„Искаме да ви благодарим за информацията, прегледахме и сайта, това, което посочвате наистина е там, но бих искал да направя една препоръка към всички компетентни институции – не стана ясно, че е налице много добра координация между тях, за да достигне информацията до гражданите, за съжаление не можем да кажем, че няма психоза", обобщи д-р Джевдет Чакъров. С това депутатите сложиха и край на изслушването на ИАЛ по казуса с опасните лекарства.Валсартанът не е проблем за пациентите

Валсартанът не е проблем за пациентите

Изтеглянето на медикаментите с валсартан заради опасен примес в тях нажежи страстите в българския парламент. Имаше ли основание за това, попитахме проф. Асена Стоименова.
Още не знаят ефекта от опасния валсартан

Още не знаят ефекта от опасния валсартан

Европейската агенция по лекарствата продължава изследванията от дългосрочната му употреба

Прокарват се решения извън финансовите възможности на НЗОК

Прокарват се решения извън финансовите възможности на НЗОК

Здравната система е изправена пред нови промени. В навечерието сме на избора на нов управител на единствената финансираща институция в сектора – НЗОК, и на новия здравен модел, който министър Кирил Ананиев обеща да сподели през лятото. Коя е посоката, по която да поемем, попитахме проф. Григор Димитров.
Отблокират част от лекарствата за кръвно

Отблокират част от лекарствата за кръвно

Двама от производителите не са вложили в тях от опасните съставки, каза проф. Асена Стоименова

Болниците подават заявки за е-търга 4 дни

Болниците подават заявки за е-търга 4 дни

Очаква се в него участие да вземат около 200 лечебни заведения, казаха от здравното министерство

Гледат бюджета на НЗОК за 2019

Гледат бюджета на НЗОК за 2019

С 300 млн. лв. отгоре предлагат да се заложат от КНСБ

Скандал в НС и заради опасните лекарства

Скандал в НС и заради опасните лекарства

Депутатите привикаха насила изслушване на шефката на ИАЛ, след като тя първоначално отказа да се яви в парламента
Съветът по цени спестил 23 млн. на НЗОК

Съветът по цени спестил 23 млн. на НЗОК

Над 100 лекарства са напуснали страната ни през миналата година, показват още данните

Паниката с изтеглените лекарства е излишна

Паниката с изтеглените лекарства е излишна

Пациентите просто трябва да посетят своя лекар, за да им смени терапията, казва проф. Светослав Георгиев

Няма проблеми с лекарствата за кръвно

Няма проблеми с лекарствата за кръвно

Касата праща инструкции на джипита и фармацевти заради блокираните медикаменти

1 2 3 4 5 ... 39 »

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че изборът на нов управител на НЗОК ще доведе до промени в системата?

Юли 2018