Дебат

Депутатите почти доволни от ИАЛ

11-07-2018 13:59
Clinica.bg

press@clinica.bg
Депутатите почти доволни от ИАЛАко имахме здравна електронна система, всичко щеше да е по-лесно, каза проф. Асена Стоименова
Агенцията по лекарствата (ИАЛ) и останалите институции са действали отговорно и бързо в случая с опасните лекарство за кръвно, но не са координирали добре подаването на информация към пациентите. Дo този извод стигнаха депутатите след спешното изслушване на директора на ИАЛ проф. Асена Стоименова в парламента. Наложи се тя да отиде в пленарна зала, тъй като от БСП поискаха повече информация по случая с изтеглянето на медикаментите с валсартан заради наличието на опасни примеси в тях. След първоначалния отказ на проф. Стоименова да се яви в зала, депутатите гласуваха процедура за изслушването й.

Съжалявам, ако съм оставила впечатлението, че не желая да комуникира с вас, фактът, че съм тук и съм оставила редица задачи показва важността на този ангажимент, каза проф. Стоименова от трибуната. Тя даде и изчерпателна информация за действията на агенцията по случая с опасните лекарства.

„В късния следобед на 3 юли се проведе телеконференция с ЕМА за проблема с валсартан, на 4 юли се издаде официално съобщение от Испанската агенция, в него се каза кои продукти са засегнати", обясни проф. Стоименова. Тя допълни, че ИАЛ веднага е издала заповеди за блокиране на партидите в страната към 14-те притежатели на разрешението за употребата им и е уведомила отговорните институции, като МЗ, НЗОК и РЗИ.

Усетих веднага подкрепата на зам. министър Жени Начева, каза доц. Стоименова. Тя допълни, че успоредно с това на сайта на агенцията веднага са били публикувани списъците с лекарствата, които могат да заменят опасните. Въпреки изчерпателните отговори, някои от народните представители останаха недоволни.


„За 96 часа се явиха всякакви специалисти по медиите,

но не и от ИАЛ, затова си позволихме да поканим вас лично, както и да обясните дали има причина за промяна на списъка с медикаменти на сайта ви. Вие сте получили духовна подкрепа от зам. министър Начева, трябваше и вие да дадете такава на пациентите", заяви проф. Георги Михайлов от БСП.

„Наясно сте с паниката и съмненията, които предизвикахте с липсата на информация от ИАЛ, може би сте постъпили професионално, но 160 000 души изпаднаха в паника. Сега се разнасят различни списъци в интернет, пълен ли е обхватът им, как са подбирани лекарствата в тях, каква е гаранцията, че пак няма да се актуализират след час или два", заяви и колегата му от БСП Георги Гьоков. Проф. Стоименова обаче им не остана длъжна.


„Съмненията сред хората никога не могат да бъдат разсеяни,

отговорност на всеки един лекар е да подбере подходящото лечение, а списъците са различни, защото целта им е различна. Пациентите не е нужно да ги гледат, а да се обърнат за помощ към своя лекар или фармацевт. Възможно е да има и нова актуализация на списъците, ако се наложи", контрира проф. Стоименова. И допълни, че липсата на информационна система в здравеопазването е проличало за пореден път.

„Когато се подаде спешното съобщение, бях в Испанската агенция по лекарствата и видях, че те действаха по същия начин като нас, но беше по-лесно заради наличието на електронна здравна система. Така че пожелавам и ние скоро да имаме възможност за електронно предписване и отпускане на лекарства", заяви проф. Стоименова.

За разлика от критично настроените си колеги от БСП, депутатите от ГЕРБ и ДПС бяха доволни от работата на ИАЛ.


„Смятам, че тук е мястото да се обсъждат теми,

които засягат живота и здравето на хората, благодарна съм на проф. Стоименова, че намери време да дойде. Като лекар, аз още на 6 юли получих информация от РЗОК, значи всички са действали експедитивно. Проблем имаше действително със списъците, но това е заради липсата на електронно здравеопазване. Пациентите просто трябва да се доверят на своите лекари, за да сменят терапията им, а не да я прекратяват. Благодаря и на БСП за инициирането на изслушването", каза д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ.


Благодарности към ИАЛ отправиха и от ДПС 

„Искаме да ви благодарим за информацията, прегледахме и сайта, това, което посочвате наистина е там, но бих искал да направя една препоръка към всички компетентни институции – не стана ясно, че е налице много добра координация между тях, за да достигне информацията до гражданите, за съжаление не можем да кажем, че няма психоза", обобщи д-р Джевдет Чакъров. С това депутатите сложиха и край на изслушването на ИАЛ по казуса с опасните лекарства.Редакцията на сертификата за допълнителна закрила е тревожна

Редакцията на сертификата за допълнителна закрила е тревожна

Европа отслабва ангажимента си към стимулите за разработване на иновации в сферата на лекарствата, смята Деян Денев
Специалните рецепти да важат не 7, а 30 дни

Специалните рецепти да важат не 7, а 30 дни

Лекарствата за хронични заболявания при диспансеризация да се изписват за половин година, предлагат от НСОПЛБ

Променят финансирането на 7 диагнози

Променят финансирането на 7 диагнози

Касата предлага да плаща по по-рестриктивни правила биологичните лекарства

България да подкрепи отпадането на сертификата за допълнителна защита на лекарствата под патент

България да подкрепи отпадането на сертификата за допълнителна защита на лекарствата под патент

По този начин ще се създадат нови работни места и ще се осигурят по-бързо достъпни медикаменти за пациентите, казва Николай Хаджидончев

Още 7 хапчета напускат страната

Още 7 хапчета напускат страната

Медикаменти за главоболие, рак и остеопороза няма да са на пазара ни, обявиха от Изпълнителната агенция по лекарствата
МЗ пусна търг за лекарства за СПИН

МЗ пусна търг за лекарства за СПИН

Медикаментът е на стойност близо половин милион лева, отварят офертите на 12-ти октомври
182 сигнала за липсващи лекарства

182 сигнала за липсващи лекарства

Липсата на информация и прекратяването на продажбата на определени марки са били сред основните причини

ЕС ограничава липсите на лекарства

ЕС ограничава липсите на лекарства

Опаковките да са на няколко езика, за да се пускат бързо на друг пазар, предвиждат мерките

Правят още 6 вещества наркотични

Правят още 6 вещества наркотични

По този начин ще се увеличи контролът над тях, казват здравните власти

Депутатите препитват Ананиев

Депутатите препитват Ананиев

Здравната комисия започва новия сезон със законите за шума и за съсловните организации

1 2 3 4 5 ... 43 »

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Кой модел на здравна реформа одобрявате?

Септември 2018