Детско развитие

Бебешки игри по голо дупе

11-07-2018 11:17
Мая
Мая
Ковачева
kovachevamaya@yahoo.com
Бебешки игри по голо дупеТака малчуганите усещат най-добре предметите и материите, до които се докосват, казва Ели Грънчарова
Снимка: Гео Калев

Близкото общуване с бебето, прегръдките, игрите, гимнастиката са много важни през първите месеци след раждането. Много майки обаче изпадат в тежка следродилна депресия или просто в паника, че няма да се справят сами. За помощта на групата, за бебешките игри, за необходимостта от гимнастика и масаж, разговаряме с Ели Грънчарова.

Вече седем години Ели води курс за голи бебета в София. Повечето родители знаят, че упражненията и масажите са част от ежедневието на едно новородено. Но защо е необходимо то да остава без дрехи и задължителните (според баба) шапка и терлици? Експертите са категорични, че когато децата са голи, те получават оптималната възможност да се движат, имат най-добро усещане за предметите и материите, до които се докосват, за своите тела, и за родителите и другите бебета, с които контактуват. Майките и татковците от своя страна се учат да разпознават правилно сигналите, които дава бебето. „По време на курса майките ги поставят на широка и твърда повърхност в добре затоплена стая. Започваме с масаж, малко гимнастика, които продължават около половин час. След това поставяме децата в средата, за да могат да се видят", разказва Ели. Общуването на мъниците е сред едно от най-важните неща в курса. Експертите са категорични, че по този начин


децата се социализират по-лесно.


Макар и много малки те се запознават със свои връстници, както и с други майки. „Продължаваме с разговор, в който се включват всички майки. Разказват как е преминала седмицата им, пред какви трудности са се изправили, споделят съвети. След това преминаваме към игрите. Отделяме им около половин час като всяка игра стимулира бебето да се движи. Завършваме с лекция по предварително избрана тема, по време на която родителите също могат да споделят своя опит", допълва Ели.

ВИЗИТКА

Ели Грънчарова е на 38 години от София. Има син на 8 години. Занимавала се е с психология. Работила е като йога инструктор, а интересите й включват йога, изкуство, спорт, природата. Обича да пише и да създава красиви ръчно изработени неща. Харесва груповите терапии.

Тя самата е инструктор и води родителите през всяка крачка в програмата. Целият курс е базиран на PEKiP (Prager Eltern-Kind Program), което в буквален превод означава пражка програма за родители и деца, и е точно това – среща-игра на родители с бебета, на която те общуват, развиват се и се забавляват. PEKiP e основана от пражкия психолог Ярослав Кох, а от 1978 година се практикува широко в Германия.

„Всеки път представяме по две различни игри, но едно от условията е майките и татковците да продължат да ги практикуват и у дома, да ги споделят с близките, за да могат и те да се занимават с детето", разказва инструкторката. По време на срещите Ели насърчава родителите да наблюдават внимателно своето дете, доволно ли е то, вслушва ли се, как реагира на масажа, на игрите, на другите деца около него. Така те


по-бързо могат да разберат предпочитанията на своите деца


и да се съобразят с тях.
Сбирките са предназначени за бебета от 1 до 12 месеца. И няма никакво значение кой щи придружава мъниците. „Понякога идват майките, друг път бащите, баби, дори детегледачка. Правили сме вечери или уикенди на таткото. През това време майките се събират, пият чай, излизат, посвещават време само за себе си. Веднъж ходихме и на поход на Витоша, предназначен за цялото семейство", допълва Ели. Според нея някои игри стават любими на децата и те могат да се занимават с тях от съвсем ранна възраст до по-големи.
По време на разговорите чести теми са екологичното родителство, кърменето, храненето, движение, детската и семейна психология. „Понякога лекцията е по-практична, друг път е насочена към отношенията в семейството, психологията. Хубавото е, че се получава нещо като кръг на доверието, в който майките се опознават, създават приятелства, дават си съвети една на друга. След приключване на курса много от тях продължават да поддържат връзка – излизат на разходки, забавляват се заедно. Често звънят и на мен, въпреки че детето им вече е голямо", казва Ели.
Преди започването на курса инструкторката съветва родителите да предупредят педиатъра, че бебето ще посещава такава гимнастика. Въпреки това е убедена, че ползите са много, а противопоказания няма. „На подобни места родителите се срещат с други хора в тяхното положение.


Бебетата също намират приятели, научават нови игри,


развиват се. Майките и татковците получават знания какво да правят във всеки един етап от развитието на бебето. Как да реагират в трудни ситуации, какво да правят, когато наследникът им започне да пълзи, да ходи, да се изправя. Тези занимания създават близък контакт между родителите и бебето. Практикуваме т.нар. „привързано" родителство. Любопитен факт е, че учим мъниците на естествена бебешка хигиена и много от тях започват да се изпишкват още на 3-месечна възраст. Така се намалява ползването на пелени за еднократна употреба", допълва инструкторката.

Ели се запознала със системата PEKiP през 2009 година, след раждането на сина й. „Имах много приятелки в Германия и започнах да ги търся за съвети, разговаряхме. Те ми предложиха да опитам тази система. Разбрах за курса, книгата, изгледах видеата. Така бавно започнах да я практикувам с моето бебе. Събрахме се 4 ентусиазирани майки. След това осъзнах, че този начин на общуване с бебето е много полезен и реших да го предам и на други родители. При мен вече са минали над 100 малчугани и знам, че съм им дала възможно най-доброто от себе си", казва още тя.Извели сме 6380 деца  от домовете

Извели сме 6380 деца от домовете

21% от хората не биха поканили на вечеря дете от институция, показва проучване на Алфа Рисърч

Над 2000 са бебета с аномалии на година

Над 2000 са бебета с аномалии на година

Най-големите центрове, където ги лекуват се намират в 4 болници

Център за деца отваря в Силистра

Център за деца отваря в Силистра

Новата услуга е на мястото на закрития Дом за медико-социални грижи в града
681 деца чакат своите семейства

681 деца чакат своите семейства

В Пловдив предстои извеждането на около 70 деца от институции
60 хиляди са първолаците тази година

60 хиляди са първолаците тази година

Още толкова са децата в риск, които отпадат от образователната система, обяви министър Красимир Вълчев
Ще предложим нов регламент за прием на болни деца

Ще предложим нов регламент за прием на болни деца

Работна група прави списък с хроничните заболявания, никой няма полза от лов на вещици, казва Тодор Чобанов
20 на протест за детските градини

20 на протест за детските градини

Свободните места към момента са 2 903, единственото решение е строителството на нови


За агресията при децата са виновни „първите 7

За агресията при децата са виновни „първите 7"

Все по-често се говори за детската агресия. Защо децата посягат едно на друго, защо се стига дори до фатални инциденти,  попитахме детския психиатър д-р Здравка Янева.

Травмите при децата през лятото се увеличават

Травмите при децата през лятото се увеличават

Макар и дъждовно, лятото е тук и докато децата имат повече възможности да играят навън, родителите често са „на тръни". Какви са най-честите травми през лятото, отговаря д -р Атанас Кацаров.
Следят онлайн ученическите бележки

Следят онлайн ученическите бележки

Школски директори и здравни инспектори ще обменят информация през единна платформа

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020