Дефиниция

Прецизността е ключова за раковия регистър

11-07-2018 07:36
Clinica.bg

press@clinica.bg
Прецизността е ключова за раковия регистърТой е от голямо значение за разработването на Национална програма за контрол на онкологичните заболявания, казват от СЗО

Съдбата на раковия регистър у нас отново е на дневен ред. Как ще изглежда той в бъдеще, кога ще бъде преместен в НЦОЗА, ще има ли дотогава кой да подава информация за пациентите са въпроси, които засега остават без отговор. Затова решихме да публикуваме обяснението на Световната здравна организация за неговите цели и същност.

Популационният раков регистър събира данни за всяко лице с рак в определена популация (население), обикновено включващо хора, живеещи в добре дефиниран географски регион (район). Сътрудничеството между медицинската професия и здравните услуги е жизненоважно за успеха на регистрирането на рака. Популационният раков регистър дава показатели за заболяемостта (разпространението), като акцентът е върху епидемиологията и общественото здраве.


Основен източник на информация и съвети

относно популационните ракови регистри и международните данни от такива регистри е Международната агенция за изследване на рака (IARC), част от СЗО. IARC е разположена в Лион, Франция и трябва да бъде призована да съдейства при всяко планирано разработване или реорганизация на раковия регистър.

Акцентът на раковия регистър трябва да бъде върху качеството на събраните данни, а не върху тяхното количество. Някои от най-успешните и продуктивни регистри събират само много ограничени данни за всеки пациент. Регистрите в развиващите се страни трябва да събират само основната информация, която е обща за всички регистри. Това включва идентификация на пациента (включително възраст и пол), етническа принадлежност, дата на заболяване, локализация и хистология на тумора и начин на доказване. Другите променливи, които са изключително полезни, включват разпространение на заболяването (стадий) и изход на болестта, за изчисляване на преживяемостта.


Създаването на популационен раков регистър

е от голямо значение за разработването на Национална програма за контрол на рака. Такива регистри са полезни в контекста на документирането на състоянието на раковите заболявания в даден регион/ страна, при измерване на засягането от рак и при изучаване на преживяемостта от рак, както и при оценяване на тенденциите в честотата на раковите заболявания във времето. По този начин те са ценни за оценката на националните програми за контрол на рака.


Болнично - базираните информационни системи

са ценни източници на информация относно методите за диагностициране, стадийното разпределение, методите на лечение, отговорът към лечението и преживяемостта, въпреки че точна информация за заболяемостта от рак е невъзможно да се даде, поради липса на данни за населението, от което произхождат случаите.Радиохирургията успява там, където скалпелът е безсилен

Радиохирургията успява там, където скалпелът е безсилен

Линейният ускорител, с който разполага нашето отделение, е последно поколение и е със специални приспособления за мозъчна и телесна радиохирургия, каза д-р Илиана Колева
Адронен ускорител ще лекува рак

Адронен ускорител ще лекува рак

Възражда се идеята у нас да бъде построен протонен център за лечение на онкозаболявания
Имунотерапията е надежда за хората с глиобластом

Имунотерапията е надежда за хората с глиобластом

Резултатите са повод за размисъл и за разчупване на съществуващите канони на конвенционално лечение в онкологията, казва д-р Емануил Найденов

След 50 фиброколоноскопията е задължителна

След 50 фиброколоноскопията е задължителна

Наличието на съдов хирург в онкохирургията дава по–голям шанс за болния, казва проф. Панайот Куртев
Всеки ден 11 жени чуват диагнозата рак на гърдaта

Всеки ден 11 жени чуват диагнозата рак на гърдaта

Октомври е месецът за борба с рака на гърдата. Какво може да направи една жена, за да се предпази от заболяването, кога трябва да се обърнем към лекар, попитахме проф. Иван Гаврилов.
Имаме шанс да обърнем съдбата на човек с рак

Имаме шанс да обърнем съдбата на човек с рак

Въпреки напредъка на медицината, онкологичните заболявания продължават да всяват ужас във всеки човек. Има ли шанс за пациентите с тумори в късен стадий, попитахме проф. Александър Юлиянов.

Тайните на коварния меланом

Тайните на коварния меланом

Когато се каже меланом на кожата, най-често хората го свързват с ултравиолетовите лъчи на слънцето и с бенките. Но дали е толкова просто, отговаря проф. Георги Чернев.

Раковият регистър идва при нас до три месеца

Раковият регистър идва при нас до три месеца

Ще поискаме подаването на информация за него да се вкара в клинична пътека, казва доц. Христо Хинков

Раковият регистър увисна в правен вакуум

Раковият регистър увисна в правен вакуум

Здравното министерство го премести в НЦОЗА, там още нямат готовност за него

Изпробват ДНК тест за рак на простатата

Изпробват ДНК тест за рак на простатата

Изследване на слюнката открива високорискови гени, способни да засегнат един на всеки 100 мъже
1 2 3 4 5 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020