Коментари

Личната помощ не е социална услуга, няма да отстъпим

10-07-2018 12:52
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Личната помощ не е социална услуга, няма да отстъпим  Някои представители на организациите за хората с увреждания дойдоха при палатката, сложиха си нашите тениски, с тях си сближихме позициите, казва Вера Иванова
Законопроектът за лична помощ и идеите на управляващите за реформи нажежиха до краен предел напрежението между националните организации на и за хората с увреждания и майките на деца с увреждания. Защо се стига дотук и има ли изход, попитахме Вера Иванова, майка на дете с увреждане. Другата гледна точка може да четете ТУК.
-Защо се стигна до това противопоставяне на националните организации на и за хората и увреждания с майките на деца с увреждания?

- Не мисля, че се е стигнало до противопоставяне, защото никога не сме били на една страна с тях. Това са организации, които са на държавна субсидия от много милиони, които са с предимство по всякакви проекти и доколкото имам информация някои от тях съществуват вече от 20 години. И всъщност те са една от основаната причина, системата да ни убива. Те нямат никаква дейност, те не са направили нищо, за да се подобри живота на хората с увреждания.


- Чувстват ли се употребени от някого, това настройване едни срещу други не е ли странно между хора, които най-добре би трябвало да разбират проблемите си?


- Моментът, в който обществото показа много силна подкрепа към нас като майки, след тези шест национални протеста, „издразни" т.н. национални представителни организации. Тогава те се опитаха по някакъв начин да заблудят хората и да настроят обществото спрямо майките. Изкараха ни финансово инжектирани от грантови организации. По този начин те губят.


- Виждате ли възможност тези позиции да бъдат сближени?


- Позициите на протестите „Системата ни убива" е за цялостна реформа на системата и спазване на Конвенцията. Две организации се присъединиха към нас, дойдоха при палатката, носят нашите тениски. С тях си сближихме позициите, но с другите-не. Те определено са против Конвенцията. Всъщност става дума конкретно за г-жа Адриана Стоименова и настояваме тя да бъде освободена от поста зам.–председател на Националния съвет на хората с увреждания, заради клеветите между нас. Тя не може да покаже документи, затова, че сме били„инжектирани" и продължава да стои на поста си. Това показва и волята на управляващите.


- Защо държите личната помощ да е в отделен закон, а не да бъде част от Закона за социалните услуги ?


- Законът за социалните услуги имаше срок да бъде готов до 2016 година. Личната помощ не е социална услуга, това е начин за оцеляване, начин на живот и е първата стъпка към реформата. Едното няма нищо общо с другото. Без лична помощ хората с увреждания не могат да оцелеят. Всяко едно правителство започва нещо, свърша му мандата и нищо не се случва. Моят син е на 23 години. Откакто се е родил, нещата стават от ден на ден по-зле. Личната помощ и реформата в закона за хората с увреждания-това са си нашите основни искания от първия ден, в който протестираме и няма да отстъпим крачка назад, нещата трябва да започнат да се случват.

 

-Законът за лична помощ орязва ли права? Какви и на кого?


-Напротив. Законът е за всички, дори не е съобразен с процентите от ТЕЛК. Това oпределяне на негодни, което прави ТЕЛК, прави системата изцяло за реформа и огромна причина за част от проблемите. За да го обясня по – ясно. Моето дете има печат от ТЕЛК и на 16 години стана негоден пенсионер на държавата и приравнен към социално-слабите, които никога не са работили и неговата пенсия е в пъти по-малка от пенсията на пенсионери, които са придобили някакво увреждане в активна възраст. Така нашите деца, най-уязвимите, с най-тежките увреждания се приравняват към социално-слабите. Навсякъде в Европа ТЕЛК-ът е огледален, виждат се потенциалните възможности, какво може да прави този човек. Тук системата е обратна.

 

- Какви преимущества дава законът за личната помощ и на кого?


- Най-важното. Този закон обхваща и 50 хил. които са в леглата си, изоставени. До тях ще има човек, който може да ги нахрани, вдигне и изведе, да заведе работещите на работа, на лекар. Какво по-важно има от това. И защо трябва да се сравнява със социална услуга начина на живот. Без лична помощ не могат да стигнат до социалната услуга, дори и да я има някъде.

 

- Ако всички промени бъдат записани в един закон, този за социалните услуги, какво ще бъде последствието?


- Kaтегорично сме против. Няма как да направят личната помощ социална услуга. Това е безумие. И в коя държава в социалните услуги има лична помощ. Нали се борим за Конвенцията, член 19. Нали трябва да спазим тази Конвенция, която от 2012 е ратифицирана в България. И ние не искаме нищо друго освен Конвенцията.

 

-Смятате ли да си стиснете ръцете, не мислите ли, че тази вражда не е във ваш интерес?


Ние нямаме вражда, те ни клеветят. Но не говоря за тях като общност, между тях има хора, с които работим перфектно, но те са единици. С г-жа Адриана Стоименова ще се видим в съда, заради това, което направи. Всеки ще си получи последствията.Няма кой да гледа хората с увреждания

Няма кой да гледа хората с увреждания

Oтказ от лечение и грижи царят в повечето центрове в страната, a някъде още има глад и мизерия, показва анкета на АРДЕ

Нова помощ за деца без родител

Нова помощ за деца без родител

Ще я получават тези, които са без наследствена пенсия
Майките дават отсрочка за третия закон

Майките дават отсрочка за третия закон

Ако на 1 октомври депутатите не започнат да разглеждането на проектите за хората с увреждания и личната помощ обаче, излизат на протест

Не аз, а правителството пише докладите пред ООН

Не аз, а правителството пише докладите пред ООН

Майките вече са фенки на информационната система на Агенцията за хората с увреждания, казва Минчо Коралски
Готвят протест срещу Минчо Коралски

Готвят протест срещу Минчо Коралски

Недоволни са от неверен доклад пред ООН за правата на хората с увреждания
Готвят пътна карта на социалните услуги

Готвят пътна карта на социалните услуги

Всичките им доставчици занапред ще се лицензират, каза министър Бисер Петков

Бавят закона за социалните услуги

Бавят закона за социалните услуги

Това може да доведе до нов скандал, предупреди д-р Хасан Адемов
Бизнесът иска яснота кой човек е уязвим

Бизнесът иска яснота кой човек е уязвим

Законопроектът за предприятията на социалната и солидарна икономика се нуждае от прецизиране, смятат от БСК
Сезират ООН за правата на хората с увреждания

Сезират ООН за правата на хората с увреждания

НПО-та недоволни от доклада на Минчо Коралски - не отразява липсата на условия за независим живот
Една Жана Д′Арк на новото време

Една Жана Д′Арк на новото време

Промените в наредбата за медицинската експертиза буквално ни убиват, казва Павлина Григорова

1 2 3 4 5 ... 16 »

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Кой модел на здравна реформа одобрявате?

Септември 2018