Коментари

Личната помощ не е социална услуга, няма да отстъпим

10-07-2018 12:52
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Личната помощ не е социална услуга, няма да отстъпим  Някои представители на организациите за хората с увреждания дойдоха при палатката, сложиха си нашите тениски, с тях си сближихме позициите, казва Вера Иванова
Законопроектът за лична помощ и идеите на управляващите за реформи нажежиха до краен предел напрежението между националните организации на и за хората с увреждания и майките на деца с увреждания. Защо се стига дотук и има ли изход, попитахме Вера Иванова, майка на дете с увреждане. Другата гледна точка може да четете ТУК.
-Защо се стигна до това противопоставяне на националните организации на и за хората и увреждания с майките на деца с увреждания?

- Не мисля, че се е стигнало до противопоставяне, защото никога не сме били на една страна с тях. Това са организации, които са на държавна субсидия от много милиони, които са с предимство по всякакви проекти и доколкото имам информация някои от тях съществуват вече от 20 години. И всъщност те са една от основаната причина, системата да ни убива. Те нямат никаква дейност, те не са направили нищо, за да се подобри живота на хората с увреждания.


- Чувстват ли се употребени от някого, това настройване едни срещу други не е ли странно между хора, които най-добре би трябвало да разбират проблемите си?


- Моментът, в който обществото показа много силна подкрепа към нас като майки, след тези шест национални протеста, „издразни" т.н. национални представителни организации. Тогава те се опитаха по някакъв начин да заблудят хората и да настроят обществото спрямо майките. Изкараха ни финансово инжектирани от грантови организации. По този начин те губят.


- Виждате ли възможност тези позиции да бъдат сближени?


- Позициите на протестите „Системата ни убива" е за цялостна реформа на системата и спазване на Конвенцията. Две организации се присъединиха към нас, дойдоха при палатката, носят нашите тениски. С тях си сближихме позициите, но с другите-не. Те определено са против Конвенцията. Всъщност става дума конкретно за г-жа Адриана Стоименова и настояваме тя да бъде освободена от поста зам.–председател на Националния съвет на хората с увреждания, заради клеветите между нас. Тя не може да покаже документи, затова, че сме били„инжектирани" и продължава да стои на поста си. Това показва и волята на управляващите.


- Защо държите личната помощ да е в отделен закон, а не да бъде част от Закона за социалните услуги ?


- Законът за социалните услуги имаше срок да бъде готов до 2016 година. Личната помощ не е социална услуга, това е начин за оцеляване, начин на живот и е първата стъпка към реформата. Едното няма нищо общо с другото. Без лична помощ хората с увреждания не могат да оцелеят. Всяко едно правителство започва нещо, свърша му мандата и нищо не се случва. Моят син е на 23 години. Откакто се е родил, нещата стават от ден на ден по-зле. Личната помощ и реформата в закона за хората с увреждания-това са си нашите основни искания от първия ден, в който протестираме и няма да отстъпим крачка назад, нещата трябва да започнат да се случват.

 

-Законът за лична помощ орязва ли права? Какви и на кого?


-Напротив. Законът е за всички, дори не е съобразен с процентите от ТЕЛК. Това oпределяне на негодни, което прави ТЕЛК, прави системата изцяло за реформа и огромна причина за част от проблемите. За да го обясня по – ясно. Моето дете има печат от ТЕЛК и на 16 години стана негоден пенсионер на държавата и приравнен към социално-слабите, които никога не са работили и неговата пенсия е в пъти по-малка от пенсията на пенсионери, които са придобили някакво увреждане в активна възраст. Така нашите деца, най-уязвимите, с най-тежките увреждания се приравняват към социално-слабите. Навсякъде в Европа ТЕЛК-ът е огледален, виждат се потенциалните възможности, какво може да прави този човек. Тук системата е обратна.

 

- Какви преимущества дава законът за личната помощ и на кого?


- Най-важното. Този закон обхваща и 50 хил. които са в леглата си, изоставени. До тях ще има човек, който може да ги нахрани, вдигне и изведе, да заведе работещите на работа, на лекар. Какво по-важно има от това. И защо трябва да се сравнява със социална услуга начина на живот. Без лична помощ не могат да стигнат до социалната услуга, дори и да я има някъде.

 

- Ако всички промени бъдат записани в един закон, този за социалните услуги, какво ще бъде последствието?


- Kaтегорично сме против. Няма как да направят личната помощ социална услуга. Това е безумие. И в коя държава в социалните услуги има лична помощ. Нали се борим за Конвенцията, член 19. Нали трябва да спазим тази Конвенция, която от 2012 е ратифицирана в България. И ние не искаме нищо друго освен Конвенцията.

 

-Смятате ли да си стиснете ръцете, не мислите ли, че тази вражда не е във ваш интерес?


Ние нямаме вражда, те ни клеветят. Но не говоря за тях като общност, между тях има хора, с които работим перфектно, но те са единици. С г-жа Адриана Стоименова ще се видим в съда, заради това, което направи. Всеки ще си получи последствията.Променената формула на ТЕЛК ни удовлетворява

Променената формула на ТЕЛК ни удовлетворява

Остават още много нерешени проблеми, казва Веска Събева
Спецакция за злоупотреби с източване на НОИ

Спецакция за злоупотреби с източване на НОИ

Операцията се провежда едновременно в София и Силистра, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев
Законът за социалните услуги вече е факт

Законът за социалните услуги вече е факт

В него е записано, че се създава изпълнителна Агенция за качеството на социалните услуги
Провалят Закона за личната помощ

Провалят Закона за личната помощ

Ако не променят формулата за изчисляване часовете за асистентска помощ, опъваме отново палатките
Майките в протестна готовност

Майките в протестна готовност

Искат промяна в коефициентите за определяне нуждата от лична помощ
Разумът надделя за ТЕЛК

Разумът надделя за ТЕЛК

Направихме две предложения за промяна на методиката към наредбата за медицинска експертиза, казва Васил Долапчиев
Поправят формулата за ТЕЛК

Поправят формулата за ТЕЛК

Хората с увреждания искат границата за сумиране на заболявания да падне на 50%, министър Ананиев прави работна група
Кооперацията на слепите влиза в Съвета за хората с увреждания

Кооперацията на слепите влиза в Съвета за хората с увреждания

Тя е призната за национално представителна организация за срок от 3 години
Ощетяването с ТЕЛК-а е налице

Ощетяването с ТЕЛК-а е налице

Не може един човек с три трайни увреждания да има същата функционалност на организма, както, ако е с едно, казва Веска Събева

Хора с увреждания на протест

Хора с увреждания на протест

Недоволни са заради новите правила за медицинската експертиза

1 2 3 4 5 ... 24 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Март 2019