Проблем

Раковият регистър увисна в правен вакуум

10-07-2018 08:44
Clinica.bg

press@clinica.bg
Раковият регистър увисна в правен вакуумЗдравното министерство го премести в НЦОЗА, там още нямат готовност за него

Националният раков регистър увисна в правен вакуум. Заради нормативни промени досегашният му вариант на практика не съществува, а нов все още няма изграден.

Причината за проблема е новият стандарт за „Медицинска онкология". С нея регистърът се закрива и се създава нов в Националния център за обществено здраве и анализи, значи досега не е имало раков регистър и тепърва ще се създава и поддържа, коментира пред clinica.bg проф. Здравка Валерианова, директор на Националния раков регистър. Тя е категорична, че няма значение къде ще бъде ситуиран регистъра, но не трябва да се унищожава, а да се развива.


С промените в Националния раков регистър

вече нямат правно основание да искат лечебните заведения да им пращат информация. За първа година той няма и изрично предвидено финансиране в Методиката на здравното министерство. В същото време обаче в НЦОЗА нямат изграден механизъм, по който да започнат да събират и обработват информацията. Така събирането на данните за заболеваемостта и лечението на онкологичните заболявания у нас виси на косъм. Тези проблеми започнаха от пет години, когато за първи път се появи идеята да се премести раковия регистър, с времето обаче ескалират. Въпреки че досега преместването не се реализира, последиците от несигурността за регистъра и данните в него е значителна, защото някои лечебни заведения започнаха да не подават информация в него.

Това доведе и до срив в статистиката ни

През 2013 г. регистрираните нови случая са били 37 хил. нови случаи, последните години са по 17 хил. и то не защото боледуваме по-малко.

Не знам какво правим оттук нататък, 70 години сме на международния пазар, за последните пет години ни съсипаха, категорична е проф. Валерианова. Освен че все още не функционира новия регистър, в него е заложено да се събират и по-малко данни от тези, които в момента трябва да се подават.


„Бяхме готови да осъвременим и разширим софтуера,

така че да включим повече данни за лечението, обема на операцията, химиотерапията и резултатите от нея, но вместо да надграждаме един регистър, който беше признат като един от най-добрите на Балканите, ние сега нямаме никакъв. Дават се милиони за лекарства, а нямаме едни 100 хил. лв. на година за регистъра", категорична е проф. Валерианова. Тя не знае какво ще се случи оттук нататък. Пълна яснота обаче като че ли няма и в самото здравно министерство. На въпросите на clinica.bg кога ще започне да работи новия регистър в НЦОЗА, какво ще се случи дотогава с подаването на информация от лечебните заведения и с екипа на раковия регистър получихме следните отговори.

Едно:Едно
МЗ: Трябва да го прехвърлим до края на годината

 

Министерството на здравеопазването е в процес на подготовка за изпълнение на проект за „Доизграждане на националната здравна информационна система (НЗИС) – етап 1 и етап 2", във връзка с договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG05SFOP001-1.002-0007-C01 по Оперативна програма „Добро управление".

Една от специфичните цели на проекта е „Разработка и доработка на необходими регистри за изпълнението на НЗИС". В изпълнение на проекта ще бъдат разработени, надградени и внедрени и/или интегрирани минимум 23 електронни регистри, разписани в нормативната уредба и с оглед Пътната карта за изпълнение на Стратегия за развитие на електронното управление в Република България за периода 2016 – 2020 г. Сред тези регистри е и Националният раков регистър.

Срокът за приключване на проект „Доизграждане на националната здравна информационна система (НЗИС) – етап 1 и етап 2" е до 31. 12. 2018г., в това число и за разработка и доработка на необходими регистри за изпълнението на НЗИС.

Старият раков регистър ще бъде използван като back up база данни. Наличните данни от него ще бъдат пренесени в новия регистър след изграждането му.Радиохирургията успява там, където скалпелът е безсилен

Радиохирургията успява там, където скалпелът е безсилен

Линейният ускорител, с който разполага нашето отделение, е последно поколение и е със специални приспособления за мозъчна и телесна радиохирургия, каза д-р Илиана Колева
Адронен ускорител ще лекува рак

Адронен ускорител ще лекува рак

Възражда се идеята у нас да бъде построен протонен център за лечение на онкозаболявания
Имунотерапията е надежда за хората с глиобластом

Имунотерапията е надежда за хората с глиобластом

Резултатите са повод за размисъл и за разчупване на съществуващите канони на конвенционално лечение в онкологията, казва д-р Емануил Найденов

След 50 фиброколоноскопията е задължителна

След 50 фиброколоноскопията е задължителна

Наличието на съдов хирург в онкохирургията дава по–голям шанс за болния, казва проф. Панайот Куртев
Всеки ден 11 жени чуват диагнозата рак на гърдaта

Всеки ден 11 жени чуват диагнозата рак на гърдaта

Октомври е месецът за борба с рака на гърдата. Какво може да направи една жена, за да се предпази от заболяването, кога трябва да се обърнем към лекар, попитахме проф. Иван Гаврилов.
Имаме шанс да обърнем съдбата на човек с рак

Имаме шанс да обърнем съдбата на човек с рак

Въпреки напредъка на медицината, онкологичните заболявания продължават да всяват ужас във всеки човек. Има ли шанс за пациентите с тумори в късен стадий, попитахме проф. Александър Юлиянов.

Тайните на коварния меланом

Тайните на коварния меланом

Когато се каже меланом на кожата, най-често хората го свързват с ултравиолетовите лъчи на слънцето и с бенките. Но дали е толкова просто, отговаря проф. Георги Чернев.

Раковият регистър идва при нас до три месеца

Раковият регистър идва при нас до три месеца

Ще поискаме подаването на информация за него да се вкара в клинична пътека, казва доц. Христо Хинков

Прецизността е ключова за раковия регистър

Прецизността е ключова за раковия регистър

Той е от голямо значение за разработването на Национална програма за контрол на онкологичните заболявания, казват от СЗО

Изпробват ДНК тест за рак на простатата

Изпробват ДНК тест за рак на простатата

Изследване на слюнката открива високорискови гени, способни да засегнат един на всеки 100 мъже
1 2 3 4 5 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли децата да носят маски на училище?

Септември 2020