Проблем

Раковият регистър увисна в правен вакуум

10-07-2018 08:44
Здравното министерство го премести в НЦОЗА, там още нямат готовност за негоРаковият регистър увисна в правен вакуум
Clinica.bg

press@clinica.bg

Националният раков регистър увисна в правен вакуум. Заради нормативни промени досегашният му вариант на практика не съществува, а нов все още няма изграден.

Причината за проблема е новият стандарт за „Медицинска онкология". С нея регистърът се закрива и се създава нов в Националния център за обществено здраве и анализи, значи досега не е имало раков регистър и тепърва ще се създава и поддържа, коментира пред clinica.bg проф. Здравка Валерианова, директор на Националния раков регистър. Тя е категорична, че няма значение къде ще бъде ситуиран регистъра, но не трябва да се унищожава, а да се развива.


С промените в Националния раков регистър

вече нямат правно основание да искат лечебните заведения да им пращат информация. За първа година той няма и изрично предвидено финансиране в Методиката на здравното министерство. В същото време обаче в НЦОЗА нямат изграден механизъм, по който да започнат да събират и обработват информацията. Така събирането на данните за заболеваемостта и лечението на онкологичните заболявания у нас виси на косъм. Тези проблеми започнаха от пет години, когато за първи път се появи идеята да се премести раковия регистър, с времето обаче ескалират. Въпреки че досега преместването не се реализира, последиците от несигурността за регистъра и данните в него е значителна, защото някои лечебни заведения започнаха да не подават информация в него.

Това доведе и до срив в статистиката ни

През 2013 г. регистрираните нови случая са били 37 хил. нови случаи, последните години са по 17 хил. и то не защото боледуваме по-малко.

Не знам какво правим оттук нататък, 70 години сме на международния пазар, за последните пет години ни съсипаха, категорична е проф. Валерианова. Освен че все още не функционира новия регистър, в него е заложено да се събират и по-малко данни от тези, които в момента трябва да се подават.


„Бяхме готови да осъвременим и разширим софтуера,

така че да включим повече данни за лечението, обема на операцията, химиотерапията и резултатите от нея, но вместо да надграждаме един регистър, който беше признат като един от най-добрите на Балканите, ние сега нямаме никакъв. Дават се милиони за лекарства, а нямаме едни 100 хил. лв. на година за регистъра", категорична е проф. Валерианова. Тя не знае какво ще се случи оттук нататък. Пълна яснота обаче като че ли няма и в самото здравно министерство. На въпросите на clinica.bg кога ще започне да работи новия регистър в НЦОЗА, какво ще се случи дотогава с подаването на информация от лечебните заведения и с екипа на раковия регистър получихме следните отговори.

Едно:Едно
МЗ: Трябва да го прехвърлим до края на годината

 

Министерството на здравеопазването е в процес на подготовка за изпълнение на проект за „Доизграждане на националната здравна информационна система (НЗИС) – етап 1 и етап 2", във връзка с договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG05SFOP001-1.002-0007-C01 по Оперативна програма „Добро управление".

Една от специфичните цели на проекта е „Разработка и доработка на необходими регистри за изпълнението на НЗИС". В изпълнение на проекта ще бъдат разработени, надградени и внедрени и/или интегрирани минимум 23 електронни регистри, разписани в нормативната уредба и с оглед Пътната карта за изпълнение на Стратегия за развитие на електронното управление в Република България за периода 2016 – 2020 г. Сред тези регистри е и Националният раков регистър.

Срокът за приключване на проект „Доизграждане на националната здравна информационна система (НЗИС) – етап 1 и етап 2" е до 31. 12. 2018г., в това число и за разработка и доработка на необходими регистри за изпълнението на НЗИС.

Старият раков регистър ще бъде използван като back up база данни. Наличните данни от него ще бъдат пренесени в новия регистър след изграждането му.


По пътя към оздравяването

По пътя към оздравяването

87 подрастващи и семейства досега са намерили подкрепа във Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания „Св. Стилиян", казва Маргарита Борисова
Ръководство за откриване на белези на рака

Ръководство за откриване на белези на рака

Решихме да направим нещо различно за нашите пациенти, казва д-р Мариaна Атанасова, началник на Отделението по медицинска онкология към ИСУЛ
Онкологията не е само лекарствена терапия

Онкологията не е само лекарствена терапия

България е единствената страна в ЕС, в която смъртността от онкологични заболявания се увеличава, въпреки че разполагаме с нужната апаратура и лекарства. Основната причина за това е липсата на профилактика, казва ЕК. Защо стигнахме дотук, какво пропуснахме и каво може да бъде направено попитахме проф. Здравка Валеранова.
Смъртността от рак в ЕС расте само у нас

Смъртността от рак в ЕС расте само у нас

В България няма профилактика и скрининг, преживяемостта е ниска, заболеваемостта също, но само заради наличието на недиагностицирани случаи, сочат изводите на ЕК

Неравенствата в онкологията в ЕС са големи

Неравенствата в онкологията в ЕС са големи

Пътят към преодоляването им минава през инвестиции в профилактиката и ранната диагностика, смята ЕК

Нужни са критерии за качество и контрол

Нужни са критерии за качество и контрол

Броят на специалистите по медицинска онкология е оптимален, но имаме голям проблем със сестрите, а тук те са изключително важни, казва доц. Желязко Арабаджиев

Диабетът може да е сигнал за рак на панкреаса

Диабетът може да е сигнал за рак на панкреаса

Ако пациентите вдигнат кръвна захар неочаквано и без видима причина, това трябва да е червена лампа, че може да става дума за онкологично заболяване, казва д-р Йоанна Попова

Оперираха по иновативен метод 3-ма с рак в ИСУЛ

Оперираха по иновативен метод 3-ма с рак в ИСУЛ

На пациентите е приложена нискодозова брахитерапия, която позволява запазване на простатната жлеза и предпазва от усложнения, казват от лечебното заведение
Няма нужда да се ограничава броят на онкологиите

Няма нужда да се ограничава броят на онкологиите

Национаният антираков план беше представен преди броени дни. Имат ли виждане онколозите как да решат проблемите за пациентите или отново във фокуса ще са само пазарните механизми и усовяването на средства. Това попитахме д-р Антоанета Томова.
Антираковият план дава насока, но липсват решения

Антираковият план дава насока, но липсват решения

Най-големият недостатък на нашата система и мерило за това колко назад във времето сме, е липсата на каквито и да е палиативни грижи, казва д-р Станимир Хасърджиев

1 2 3 4 5 ... 8 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ